6 keuzes die we niet hoeven te verantwoorden tegenover anderen
Het is waar dat veel van onze beslissingen soms vragen en twijfels oproepen bij de mensen om ons heen. We zullen altijd mensen vinden die iets te zeggen hebben en onze houding en acties veroordelen. Na verloop van tijd kan dit een deuk in ons hart en de manier waarop we van onszelf houden, maken. Toch hoeven we ons hiervoor niet te verantwoorden.
David William, een psycholoog en blogger, vindt na vele sociale studies te hebben gedaan, dat we niet moeten en niet verplicht zijn om uitleg te geven. We hoeven onszelf niet te verantwoorden. Hoewel velen van ons op zo’n manier zijn onderwezen dat we het gevoel kunnen krijgen dat we gefaald hebben als we dat niet doen.
“Als je geen innerlijke vrijheid hebt, welk ander soort vrijheid verwacht je dan te hebben?”
-Arturo Graf-
Hierna zullen we bepaalde gevallen noemen waarin je jezelf niet zou moeten rechtvaardigen, ook al zegt je overtuiging of opleiding je anders. Houd in gedachten dat de enige persoon aan wie je altijd verantwoording moet afleggen, jezelf bent, hoe graag anderen ook willen dat je jezelf tegenover hen rechtvaardigt…
6 keuzes die we niet hoeven te verantwoorden
Je hoeft je prioriteiten niet uit te leggen
Ieder van ons is uniek. Daarom is het onvermijdelijk dat we mensen tegenkomen die een andere smaak of houding hebben dan de onze. Je hebt je eigen ideeën en je weet heel goed wat je moet doen om een goed leven te leiden en eerlijk te zijn met jezelf en je omgeving.
We hebben allemaal andere dromen, doelen en wensen van iedereen. Leren inleven en respecteren is essentieel als het tijd is om iets dat zo heilig is als onze prioriteiten niet te beoordelen. Jij bent degene die beslist en die de macht heeft om te kiezen.
Verontschuldig je niet voor iets als je het niet meent
Bijvoorbeeld voor iets dat je geen verdriet doet, dat je niet verkeerd hebt gedaan of dat je niet ontroert Je bent vrij om je eigen emoties te voelen. Dus als je je niet schuldig voelt voor iets waarvan anderen denken dat je het hebt gedaan, zet dan geen masker op waar je lichaam je uiteindelijk de schuld van zal geven, omdat je niet jezelf bent.
Wat anderen denken doet er niet toe. Het is jouw beslissing, en het zal veranderen wanneer je besluit dat te doen.
Als je echt het gevoel hebt dat je je niet hoeft te verontschuldigen, waarom zou je het dan doen? Omdat anderen het van je eisen? Laat anderen je niet vertellen hoe jij je moet voelen of wat je moet doen. Respecteer jezelf en wees vooral loyaal aan jezelf.
Je moet niet hoeven te verantwoorden hoe jij je tijd doorbrengt
Het is waar dat we, hoewel we volwassen en emotioneel intelligent zijn, het vaak moeilijk vinden om nee te zeggen tegen dates of bijeenkomsten. We willen nee zeggen tegen bepaalde gebeurtenissen, omdat we de voorkeur geven aan eenzaamheid. We zijn echter vaak bang om pretentieus, arrogant of zelfs asociaal over te komen.
Maar we zien niet hoe belangrijk het is om wat tijd voor jezelf te hebben en die ontkoppeling toe te staan die stilte ons biedt, die ontspanning. Het is normaal om wat tijd voor jezelf te hebben, en het is noodzakelijk om een gezond emotioneel welzijn te hebben in je dagelijkse leven.
Maak je geen zorgen over het geven van verklaringen voor de tijd die je alleen doorbrengt en behoud die gezonde gewoonte die je zoveel goeds brengt. Jij bepaalt hoe je je tijd besteedt. Als anderen dat niet begrijpen, is het niet jouw verantwoordelijkheid om het hun uit te leggen.
Persoonlijke overtuigingen van anderen hoeft je niet te accepteren, wel te respecteren
Zoals ik al eerder zei, impliceert empathie respect voor en acceptatie van degenen die een andere manier van denken hebben. En omgekeerd gebeurt hetzelfde. Mensen delen emoties, ervaringen en overtuigingen. Alles wat ons maakt tot wie we zijn.
Maar dat betekent niet dat je die overtuigingen moet overnemen en ermee instemmen. Maar ik dring er bij je op aan om transparant te zijn en niet te doen alsof je het goed vindt. Oprechtheid is essentieel om van een gezonde relatie te genieten. Laat hen op een respectvolle manier weten dat je het er niet mee eens bent. Als je geen zin hebt om uit te leggen waarom, hoef je dat ook niet te doen.
Je hoeft je niet te verantwoorden als je nee zegt
Niemand kan je dwingen om ja te zeggen. We komen op deze wereld met het recht op vrijheid, het recht om ons vrij te voelen om de beslissingen te nemen die we geschikt en gezond achten voor onszelf. En dus voor de mensen van wie we houden.
Ze zeggen dat de meest succesvolle mensen degenen zijn die de kunst hebben gedomineerd om dingen af te wijzen die geen prioriteit voor hen zijn, of dingen die ze gewoon niet willen doen.
Het is belangrijk om dankjewel te zeggen en dankbaar te zijn, maar wees niet bang om nee te zeggen. Respect voor jezelf is essentieel en iets afwijzen dat je niet wilt, bevestigt je als een uniek en buitengewoon wezen. Het helpt ons onze eigen grenzen te markeren en verdient ons respect.
Jouw keuzes zou je aan niemand hoeven te verantwoorden
Een paar dagen geleden, in een van mijn sessies, vroeg een cliënt me om te praten over de eeuwige dualiteit van plezier versus werk. We leven in een systeem dat ons leert dat werk alleen maar gevuld is met verantwoordelijkheid en hoofdpijn.
Dat als we werken, we ons niet kunnen vermaken of ons levend kunnen voelen tijdens onze werkdag. En we kiezen ervoor om op deze manier te denken omdat we denken dat het juist is om te denken.
Maar ik zou je willen vragen, waarom denk je zo? Als je zou kunnen kiezen hoe je denkt, wat zou je dan echt willen doen? Je bent niet verplicht om uit te leggen waarom je ervoor hebt gekozen om je leven te wijden aan een bepaald beroep.
Onthoud dat jij de eigenaar bent van je leven. Jij kiest of je kritiek accepteert en leert ervan. Maar je moet je nooit rot voelen over iets waarvan je denkt dat het gezond voor je is.