5 stappen naar emotionele genezing voor vrouwen

Als vrouwen zien we onszelf als verplicht om de rol van de patiënt op ons te nemen, een rol die ons door de samenleving is opgelegd en die ons belemmert om de emotionele genezing te zoeken die we nodig hebben.
5 stappen naar emotionele genezing voor vrouwen

Laatste update: 26 maart, 2022

Vanaf het begin van ons leven zien wij als vrouwen onszelf als verplicht om de rol van de lijder op ons te nemen, een rol die ons wordt opgelegd door de samenleving, die ons belemmert om de emotionele genezing te zoeken die we nodig hebben.

Als vrouwen hebben we te maken met veel onrecht en ongerechtvaardigde pijn, simpelweg vanwege ons geslacht. We nemen zoveel negatieve emoties in ons op dat we de pijn uiteindelijk de onze maken en het een deel van ons dagelijks leven en ons diepere zelf laten worden.

Om deze reden moeten we af en toe in ons hart kijken, zodat ze niet wrokkig worden. Op deze manier zullen we in staat zijn te helen wat we nooit hebben kunnen loslaten en stappen zetten naar emotionele genezing.

5 stappen naar emotionele genezing voor vrouwen

Stap 1: zoek de wond

Wat we ooit genoten, zullen we nooit verliezen. Alles waar we diep van houden, wordt een deel van ons.”

-Bernardo Stamateas-

Ze herkent zichzelf niet in de spiegel. Ze weet dat iets haar pijn doet, iets wat ze diep van binnen vasthoudt. Lijden, angst en pijn verschijnen op haar gezicht, afkomstig van een wond waarvan ze weet dat die er is, maar die ze niet wil zien.

Meisje zit in een veld met een boeket wilde bloemen

Gewoonlijk staat de vrouw die naar ons terug staart elke ochtend op en neemt de wereld over, misschien zonder er zelfs maar bij na te denken; soms is het echter net zo simpel als dat ze ‘geen goede dag heeft’. Soms desoriënteert het onverklaarbare verdriet haar en verlamt het haar. Daardoor wordt het leven een veel zwaardere last om te dragen.

Wanneer dit gebeurt, moeten we diep in onze ziel kijken en zoeken naar wat ons pijn doet, dat ding waar we niet aan willen denken. De gekwetste vrouw moet zichzelf in vraag stellen om de juiste antwoorden te vinden.

Stap 2: eer de wond door hem naar buiten te brengen

Soms heeft iemand geen briljante geest nodig om met hem te praten, maar eerder een geduldig hart om te luisteren.

Onze wonden, evenals onze pijn, remmen ons. Hoe meer we aan ze denken, hoe erger ze worden. Hoe lang we deze lasten ook hebben gedragen, we moeten erover praten, om onszelf leeg te maken en ons te ontdoen van alles wat we opgesloten hebben gehouden.

Het is noodzakelijk om iemand te hebben die naar ons luistert, of het nu een vriend of een familielid is, een echtgenoot of professional die een ‘genezer van zielen’ is. We hebben iemand nodig die ons kalmeert en ons vrijheid en rustgevende troost biedt om onze angst te verlichten.

Tekening van meisje dat op de rug van een walvis slaapt

Stap 3: reinig de wond

Dit is de meest pijnlijke stap. Onszelf ontdoen van pijn en onze ziel reinigen zal pijn doen. We moeten eruit halen wat het ook is dat we van binnen hebben gebotteld, hoe vies of lelijk het ook mag lijken.

De wonden van de ziel zijn vol pijn, woede, wrok, gebrek, eenzaamheid, verraad, gebrek aan steun, gebrek aan begrip, verdriet, verlangen, bedrog, schuld – van onszelf of van anderen – en alles wordt elke keer pijnlijker gemaakt wij denken eraan.

Om die reden moeten we, zodra we onze emoties en gevoelens hebben gelokaliseerd, ophouden hun plaats in onze psyche te bestendigen, huilen. Huil oceanen als dat nodig is. Huilen stelt ons altijd in staat een deel van onze pijn los te laten. Blijf stil, doe eens gek, verscheur wat papier, sla op de kussens… wat je ook moet doen om je lijden te laten verdwijnen.

Dit kan anders zijn dan de manier waarop je normaal met pijn omgaat. In het begin kan dit misschien vreemd lijken. Maar het feit is dat de manier waarop de meeste mensen met pijn omgaan niet werkt; als je het opkropt, groeit het wortels en grijpt het zich vast.

Stap 4: sluit de wond

Sommige vrouwen hopen dat er iets verandert, en alsof niets het heeft gedaan, veranderen ze zelf.

Audre Lorde

Sluit je wond en laat er niets anders in komen. Sluit hem, maar naai hem niet zomaar dicht. Wanneer men de stukken repareert, betekent dit dat er iets kapot is en dat is precies wat we willen benadrukken.

5 stappen naar emotionele genezing voor vrouwen

Gebruik een goede naald en de vernieuwingsdraad om je wonden dicht te naaien. We willen onze gebroken delen herstellen en teruggaan naar het zien van die gelukkige, levendige, innovatieve vrouw in de spiegel. Een vrouw zonder masker, zonder een spoor van inwendige pijn.

Stap 5: Word lid van de club met de littekens

We weten niet hoeveel een wond pijn doet totdat de pijn voorbij is. We zijn geïnteresseerd in het onthouden van wat het was dat van binnen brak en, op zijn beurt, wanneer het ervoor en erna kwam. De vrouwen die dit gewicht dragen als het symbool van een litteken, zijn talrijk.

Dus schaam je niet en sluit je aan bij de zusterschap van vrouwen die emotionele genezing hebben gevonden. Keer elke dag terug naar je diepste zelf om de mogelijkheid te cultiveren om nieuwe dingen te maken die je zullen vullen en je emotionele huid zullen verjongen.

Bron van het idee: lavozdeladiosaenti : Source of the Idea: lavozdeladiosaenti Wellicht ook interessant voor jou

Onmogelijke liefdes: 3 wonden die nooit genezen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Onmogelijke liefdes: 3 wonden die nooit genezen

Er zijn liefdes in deze wereld die niet voorbestemd zijn, die geen begin of einde hebben. Lees hier meer over onmogelijke liefdes


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.