Lachen is de taal van de ziel

In dit artikel leggen we uit waarom lachen zo goed en gezond voor je is. lees dus snel verder!
Lachen is de taal van de ziel

Laatste update: 27 februari, 2022

Als je lacht, laat je me je diepste gedachten zien, je laat me je zien, je laat me al je geheimen ontdekken, en ik voel me dicht bij je. Soms maak je me gelukkig, door slechts een klein vleugje ronding op je lippen, omdat je ogen al naar me lachen voordat je mond dat doet.

Elke keer dat je glimlacht laat je me de wereld zien precies zoals je hem ziet, je leert me dat er een manier is om de wereld te zien met een open ziel en bereidheid om te leren. Als je niet lacht, zal ik vechten met alles wat ik heb om je lippen naar de hemel te laten vliegen.

“Ontzeg me brood, lucht,
licht, lente,
maar nooit je lach
want ik zou sterven.”

Pablo Neruda

Vrouw met kleurrijke bandana

Waarom verliezen we ons gevoel voor humor?

Een kind lacht ongeveer 400 keer per dag en een volwassene rond de 15. Dit komt misschien doordat we onze onschuld of ons gevoel voor humor verliezen, maar de realiteit is dat we in veel gevallen het geluk van lachen moeten terugkrijgen. zoals kinderen , om plezier te hebben en het leven op een veel eenvoudigere en leukere manier te leren zien.

Een van de oorzaken van ons gebrek aan humor in sommige situaties is de starheid waarmee we ons gedragen, ons gebrek aan natuurlijkheid, onze angst om de regels te overtreden, om de normen niet te respecteren. Maar wie heeft deze regels geschreven? Wat gebeurt er als we ze niet respecteren? Er gaat niets gebeuren; we gaan gewoon onszelf zijn.

Het is voldoende om ‘s morgens vroeg in de bus te stappen en de gezichten van de mensen daar te zien om te beseffen dat niemand lacht, dat iedereen zijn goede humeur heeft verloren. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan wat er gebeurt als je wat meer lacht? Je verliest niets, je problemen blijven bestaan, maar als je op een glimlach zinspeelt, zul je de dingen zeker anders zien.

Weer leren lachen om jezelf

Als we kinderen zijn, schamen we ons niet en denken we niet na over onze fouten en deugden; we zijn gewoon gelukkig en we glimlachen naar het leven. Lachen is dus ook een kwestie van zelfrespect. Als we van onszelf houden, zullen we in staat zijn onze fouten en deugden te accepteren en het belang dat we hechten aan wat andere mensen denken opzij te zetten.

Maar niet alleen als je een goed gevoel van eigenwaarde hebt, kun je om jezelf lachen. Als je ook om jezelf lacht, versterk je je gevoel van eigenwaarde. Daarom is het iets dat in twee richtingen werkt.

Een andere manier om weer om onszelf te leren lachen, is door te leren onze verlegenheid te overwinnen, onze schaamte over de mening van anderen, want die gevoeligheid voor negatieve kritiek is wat ons verlamt en ons niet toestaat om van ons lachen te genieten. Leer spontaan te zijn, zeg wat er door je hoofd gaat, vertel grappen, lach, wees niet bang, er gebeurt niets met je en je gaat plezier hebben.

“Een glimlach is de geheime sleutel die vele harten opent.”

-Robert Baden Powell-

Meisje met hartballonnen

Lachen als therapie

De lachtherapie is niet langer alleen maar een manier om tegen stress te vechten of plezier te hebben; het is een methode geworden met echte medische en psychologische toepassingen.

Psycholoog José Elías, pionier op het gebied van lachtherapie in Spanje, bracht aan het licht dat lachen het hart versterkt, want als we lachen, bewegen we 420 spieren in ons lichaam, waaronder de hartspier. Bovendien verlaagt lachen onze bloeddruk omdat het de diameter van onze bloedvaten vergroot en helpt bij het ademen, omdat de ventilatie tot het maximale niveau wordt verhoogd.

“Een vrouw kan alles met een glimlach geven en het later met een traan terugkrijgen.”

-Coco Chanel-

Daarom verbetert lachen onze kwaliteit van leven en onze gezondheid, en heeft het positieve effecten, zowel fysiek als psychologisch. Leren lachen helpt ons het leven vanuit een ander gezichtspunt te bekijken, een veel aangenamer en gezonder standpunt. Dus glimlach, want dat is de taal van je ziel , de manier waarop je naar buiten kunt gaan en vliegen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.