Zes tips om je te helpen een gevoel voor humor te ontwikkelen

Met gevoel voor humor kun je bepaalde gebeurtenissen verlichten die anders veel te serieus zouden zijn. Hier laten we je zien hoe je deze karaktersterkte kunt ontwikkelen en trainen.
Zes tips om je te helpen een gevoel voor humor te ontwikkelen

Laatste update: 30 december, 2021

Gevoel voor humor is extreem individualistisch. Wat de ene persoon bijvoorbeeld grappig vindt, begrijpt de ander misschien niet eens. Of ze beschouwen het als een slechte smaak. Het vermogen om het leven licht op te vatten en de grappige kant van elke situatie te ontdekken, is echter in veel opzichten gunstig. Daarom willen we je in dit artikel laten zien hoe je gevoel voor humor kunt ontwikkelen.

Gevoel voor humor is een kwaliteit waaraan gewerkt en verbeterd kan worden. Desalniettemin, terwijl sommige mensen van nature een gevoel voor humor hebben, vinden anderen het een eigenschap die nogal moeilijk te adopteren is.

In die zin speelt de omgeving waarin je bent opgegroeid vaak een fundamentele rol. Een overdaad aan kritiek, spot of perfectionisme kan er bijvoorbeeld toe hebben geleid dat je te serieus en overgevoelig bent geworden. Maar zelfs als dit het geval is, kun je de situatie omkeren en profiteren van een ontwikkeld gevoel voor humor.

Waarom zou je gevoel voor humor moeten ontwikkelen?

Traditioneel heeft de psychologie zich gericht op het identificeren en behandelen van stoornissen, tekortkomingen en beperkingen van karakter. Meer recentelijk heeft positieve psychologie (Engelse link) echter aangetoond hoe je, door bepaalde persoonlijke sterke punten te versterken, je kwaliteit van leven aanzienlijk kunt verbeteren.

Martin Seligman, een van de belangrijkste voorstanders van deze tak van psychologie, beweert dat gevoel voor humor in dit opzicht een van de belangrijkste is.

Hoewel er geen eenduidige definitie is van gevoel voor humor, kunnen we het omschrijven als een neiging om positieve toestanden van plezier, vreugde en luchtigheid te ervaren en deze uit te drukken door te lachen. Het is een houding ten opzichte van de werkelijkheid waarin de prettige, vriendelijke en grappige kant wordt gezocht. In feite, waar je actief op zoek bent naar ervaringen van vreugde en geluk.

Een ontwikkeld gevoel voor humor stelt je in staat om beter om te gaan met tegenslagen, te genieten van meer lonende relaties en meer tevredenheid met het leven te bereiken. Bovendien heeft het een belangrijke invloed op de gezondheidstoestand.

Verschillende onderzoeken (Engelse link) hebben aangetoond dat gevoel voor humor spanning en stress helpt verminderen en de aanmaak van endorfine bevordert. Daarom beschermt het je lichamelijke en geestelijke gezondheid, voorkomt het ziekten en helpt het je te herstellen.

Grappige man

Zes sleutels tot het ontwikkelen van een gevoel voor humor

Je kunt de volgende richtlijnen gebruiken om je te helpen een gevoel voor humor te ontwikkelen. Wees volhardend en pas ze regelmatig toe. Op deze manier bereik je je doel door ze te herhalen.

1. Vind redenen om te glimlachen

Gevoel voor humor is een houding. Het heeft inderdaad niet zozeer te maken met wat er gebeurt als wel met de manier waarop je besluit ernaar te kijken.

Begin daarom, in plaats van op te gaan in je gedachten en zorgen, in het heden te leven en ontdek enkele redenen om te glimlachen. Bijvoorbeeld een lachende baby die je op straat tegenkomt, een hond die door het park rent, een ouder echtpaar dat hand in hand loopt… elk klein alledaags detail kan je laten glimlachen als je ervoor openstaat.

2. Verbeter het lachen

Lachen is een van de gezondste maar minst geoefende activiteiten. Om deze reden is het uiterst nuttig om te zoeken naar manieren om het lachen actief te bevorderen.

Zoek naar een comedyserie op tv, ga naar comedyshows, lees de strips in de kranten of volg grappige accounts op sociale media. Inderdaad, elke optie is het overwegen waard, zolang je er maar om moet lachen. Als je echter op zoek bent naar een meer complete ervaring, kun je je aanmelden voor een workshop lachtherapie.

3. Bekijk situaties in perspectief

Vind je vaak dat bepaalde eerdere situaties die je destijds buitengewoon vernederend en gênant waren, je nu aan het lachen maken als je erop terugkijkt? Als dat zo is, is dat omdat je na verloop van tijd een meer evenwichtige kijk krijgt.

Als je probeert afstand te nemen van de negatieve gebeurtenissen die je overkomen, zou je er zelfs een zekere ironie in kunnen ontdekken. Een scheur in je jas maken op de koudste dag van het jaar kan bijvoorbeeld heel frustrerend zijn, maar als je het in perspectief plaatst, is het eigenlijk best grappig.

4. Relativeren

Soms speelt je geest je parten, waardoor je gebeurtenissen uitvergroot en dramatiseert die eigenlijk helemaal niet zo belangrijk zijn.

Een goede oefening daarbij is relativeren. Denk bijvoorbeeld aan de toekomstige implicaties van de gebeurtenis die net heeft plaatsgevonden. Als deze situatie over tien dagen of tien maanden niets meer is dan een verhaal voor je om te vertellen, waarom zou je het dan niet licht opvatten?

5. Leer om jezelf te lachen

Dit is voor veel mensen een uiterst gecompliceerde handeling, vooral voor degenen die tijdens hun vroege jaren geplaagd of vernederd werden. Als je echter om jezelf leert lachen, verbeter je je gevoel van eigenwaarde en word je sterker als je met kritiek wordt geconfronteerd.

Als het op dit moment te moeilijk voor je is, kun je beginnen door gênante situaties uit je verleden opnieuw te beleven en ze nu vanuit een nieuw perspectief te analyseren, waarbij je inziet hoe belachelijk of surrealistisch ze waren.

Lachende vrouw

6. Maak anderen aan het lachen

Ten slotte zijn sociale relaties het beste scenario voor het ontwikkelen van een gevoel voor humor. Grappen en grappige anekdotes kunnen je helpen deze vaardigheid te verbeteren en tegelijkertijd je interpersoonlijke interacties leuker en leuker te maken.

Misschien ben je in het begin misschien bang om jezelf voor de gek te houden. Bovendien krijg je soms niet de feedback waar je op hoopte. Laat je hierdoor echter niet ontmoedigen. Vergeet niet dat het een langeafstandsrace is.

Kortom, het cultiveren van gevoel voor humor is een eenvoudige en effectieve manier om je lichamelijke gezondheid, je humeur en je sociale succes te verbeteren. Probeer daarom elke dag aan deze kracht te werken. Je zult de veranderingen snel merken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Toledo, M., & Aparicio, V. G. (2010). El humor desde la psicología positiva. International Journal of Developmental and Educational Psychology1(1), 111-117.
  • Nezu, A. M., Nezu, C. M., & Blissett, S. E. (1988). Sense of humor as a moderator of the relation between stressful events and psychological distress: A prospective analysis. Journal of Personality and social Psychology54(3), 520.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.