ASMR: plezier en ontspanning voor gelukkige mensen

ASMR is een psychofysiologisch fenomeen dat je kan helpen ontspannen. Lees verder om er alles over te weten te komen!
ASMR: plezier en ontspanning voor gelukkige mensen
Andrés Navarro Romance

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Andrés Navarro Romance.

Laatste update: 27 december, 2022

Als kind zag ik vaak mensen bepaalde dingen doen die me hypnotiseerden. Op dat moment voelde ik alleen maar aangename tintelingen in mijn hoofd en ik wist niet waarom. De waarheid is dat ik het een leuke ervaring vond. Later kwam ik erachter dat dit fenomeen een eigen naam had. ASMR (autonomous sensory meridian response) of, vreemd genoeg, hersenorgasmes.

Een grote interesse in ASMR

In die tijd geloofde ik dat ik de enige die voelde wat ik voelde, iets dat even onbeschrijflijk als onweerstaanbaar was. Toen ik mijn vrienden vroeg of zij niet het gevoel hadden dat ze betoverd waren en het leuk vonden, lachten ze me allemaal uit. Daarom besloot ik dit voor mezelf te houden.

Tegenwoordig, en dankzij de sociale media en hoe makkelijk het is om informatie te verspreiden, staat dit psycho-fysiologische fenomeen – dat tot mijn verbazing en opluchting niet meer exclusief voor mij was – nu bekend als ASMR.

Een neonbord met de letters ASMR erop

ASMR is iets wat veel mensen en onderzoekers interesseert. Steeds meer mensen zoeken een soort ASMR op, ook al weten ze niet goed waarom ze zich zo goed voelen als ze er naar kijken of luisteren. En er gaat niets boven het vinden van andere mensen waarmee je dit gemeen hebt.

Het is zo populair aan het worden dat er veel video’s, hashtags, blogberichten, artikelen, verenigingen, podcasts en zelfs wetenschappelijke studies te vinden zijn. Wat we kennen als “hersenorgasme” is in feite een onmiskenbare realiteit, met de potentie om plezier te creëren en angst te behandelen.

Volgens een aantal studies is ASMR een intrinsieke eigenschap van de hersenen van veel mensen, die het gebruiken als een makkelijke en therapeutische manier om te ontspannen en aangename lichamelijke sensaties te voelen.

Wat houdt ASMR in?

ASMR is het acroniem van autonomous sensory meridian response. Deze respons is beperkt tot zeer specifieke visuele of auditieve prikkels. Zelfs het krijgen van speciale zorg of aandacht kan een trigger zijn, hoewel dit niet zo gebruikelijk is.

Laten we alle woorden in het acroniem analyseren:

  • Autonomous. Autonoom, dat wil zeggen spontaan, het gebeurt met of zonder je controle.
  • Sensory. Zintuiglijk, een fenomeen dat verband houdt met de zintuigen, met wat je voelt.
  • Meridian. Verwijst naar het bereiken van een climax.
  • Response. Het is een ervaring die wordt geactiveerd door een interne of externe prikkel.

Onvermijdelijke tintelingen en moeiteloze ontspanning

Laten we beginnen met het verschil te vermelden tussen seksueel genot en ASMR-plezier, wat velen omschrijven als een tintelend gevoel dat begint in de nek en zich uitbreidt als een golf van kriebels. Het manifesteert zich en verdwijnt dan wanneer de prikkel komt en gaat.

Een artikel in The New Yorker beschreef ASMR als volgt:

Het ruisende geluid van fluisterende stemmen of ritselende kleren – en dan ontstaat er een tintelend gevoel op de hoofdhuid dat zich verspreidt naar de nek, schouders en ledematen, en daarmee gepaard komt er een staat van kalmte, of zelfs euforie.

Beide soorten plezier (seksueel en ASMR) zijn verschillend op de volgende manieren:

  • van aard (in structuur en in de betrokken fysiologische processen)
  • in het eindresultaat (ASMR eindigt niet met een echt orgasme)
  • in hun doel (je probeert niet om een seksuele impuls te bevredigen via ASMR)

Het is zelfs bewezen dat seksuele en ASMR-activatie elkaar wederzijds uitsluiten.

Een paar voorbeelden

Het is moeilijk voor degenen die ASMR nog nooit hebben meegemaakt om te begrijpen waar het over gaat. Sommigen omschrijven het als een milde elektrische stroom die zowel aangenaam als ontspannend is.

In mijn geval is de meest nauwkeurige definitie die ik kon vinden deze: “Het is hetzelfde wat je zou ervaren als je in het midden van een sprankelend glas champagne zou zitten.” Natuurlijk, zodra ASMR plaatsvindt, wens je dat die heerlijke gevoelloosheid nooit zou eindigen.

Enkele voorbeelden die deze reactie kunnen uitlokken zijn onder anderen:

  • luisteren naar iemand die fluistert of een stem die zachtjes praat
  • luisteren naar milde repetitieve geluiden die worden veroorzaakt door eenvoudige dagelijkse taken, zoals het omdraaien van de pagina’s van een boek
  • iemand een gewone taak zien doen
  • persoonlijke aandacht krijgen
  • luisteren naar iemand die hard kauwt, zien hoe hij of zij bijt of drinkt en de geluiden die hij of zij maakt waarderen
  • luisteren naar geluiden zoals spijkers die op plastic, hout of metaal kloppen
Een borstel en earphones

ASMR en medicijnen

ASMR is door geen enkele officiële instelling erkend, dus het is geen vervanging voor een behandeling. Steeds meer mensen gebruiken ASMR echter voor de behandeling van specifieke problemen die verband houden met het spectrum van angststoornissen, zoals:

  • algemene angststoornis
  • paniekaanvallen
  • problemen met taken
  • piekeren
  • problemen met het in slaap vallen

Het therapeutische effect is vergelijkbaar met dat van andere technieken zoals meditatie, yoga of mindfulness. In feite heeft de wetenschappelijke wereld, net als deze praktijken, de voordelen van ASMR in termen van lichamelijke en geestelijke gezondheid al bevestigd.

Volgens nieuwe wetenschappelijke bevindingen bepalen verschillende parameters de psychofysiologische staat van ontspanning en welzijn van het lichaam. ASMR helpt om ze te accentueren.

Een mogelijke verklaring

Er is niet veel objectieve en herhaalbare data om de oorsprong en mechanismen van dit fenomeen te staven. Statistieken leggen echter verband tussen mensen die geneigd zijn om ASMR en hun waarschijnlijkheid om te lijden aan misofonie (geluidsgevoeligheid). Daarom denken deskundigen op dit gebied dat het een genetische component kan hebben.

In sommige studies waarbij een MRI werd gebruikt, waren de hersengebieden van personen die beweerden een tintelend gevoel met ASMR te voelen ongewoon actief.

Dit waren met name de gebieden met betrekking tot sociaal gedrag of interpersoonlijke relaties (prefrontale cortex), en ook die met betrekking tot aanraking (secundaire somatosensorische cortex). Deze waargenomen activiteit was groter dan die van de hersenen zonder ASMR.

De waarheid is dat mensen die het geluk hebben om te kunnen genieten van dit ongewone fenomeen niet te veel nadenken over hoe of waarom het werkt. Ze voelen zich gewoon geweldig en dat is het enige wat telt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.