5 mythes over vergeving

5 mythes over vergeving

Laatste update: 23 december, 2016

Vergeving is een krachtig wapen waarmee je in vrede met anderen kan leven en bovenal in vrede met jezelf. Veel mensen begrijpen de bevrijdende kracht van vergeving echter niet.

Toch kan vergeving een tweesnijdend zwaard zijn. In feite is het een veel voorkomende vorm van manipulatie die door anderen wordt gebruikt om mensen te laten doen wat ze willen. Het is daarom belangrijk om vergeving goed te begrijpen en te leren om grenzen te stellen om jezelf te beschermen tegen misbruik van anderen.

Bovendien legt onze cultuur ons bepaalde vormen van gedrag op die we mechanisch volgen, vaak zonder te beseffen wat we doen en waarom we het doen. We reageren gewoon zoals van ons wordt verwacht, zonder over andere opties na te denken, en voeden en versterken daarmee de stereotypen waar we zo’n hekel aan hebben.

Hierna zullen we de meest wijdverspreide mythes en misvattingen over vergeving bespreken. Denken over deze mythes zal je helpen anderen op een meer oprechte manier te vergeven en je je meer bewust te zijn van wat je doet en waarom.

Hart

1. We moeten het gevoel van pijn overwinnen voordat we kunnen vergeven

Veel mensen denken dat ze de pijn en woede moeten overwinnen om te vergeven, alsof ze zich eerst beter moeten voelen om te kunnen vergeven. Maar in werkelijkheid is het precies het tegenovergestelde.

Vergeving is een keuze die je moet maken. Als je wacht tot je woede over is, zal de woede het steeds moeilijker maken om het te doen. Je moet beslissen op het moment dat je “heethoofdig” bent. Zo zal de toestand van spanning en woede sneller voorbij gaan, omdat je de woede niet toestaat je over te nemen en te beheersen.

2. Je moet vergeven, zelfs als je het niet voelt

Dit is iets dat we onze kinderen veel inprenten en veel mensen blijven het reproduceren in hun leven als volwassene. Vergeving is echter geen keuze die kan worden opgelegd. Het moet een vrije en bewuste keuze zijn, zelfs als het een beetje langer duurt om te bereiken.

Als je alleen vergeeft omdat dat zou moeten, omdat je denkt dat dat is wat je moet doen, maar je vergeeft niet uit de grond van je hart, dan zullen boosheid en woede een bron van negativiteit worden die uiteindelijk zal exploderen. Neem alle tijd die je nodig hebt, maar kies vrijuit of je vergeeft of niet.

3. Je moet hetzelfde niet steeds opnieuw vergeven

Mensen zijn ook maar mensen en dat betekent dat we fouten maken en ze soms steeds opnieuw maken. Sterker nog, we zijn de enige levende wezens die zich twee keer stoten aan dezelfde steen (zoals wel wordt gezegd).

Leren van je fouten is niet eenvoudig om te doen, vooral als je je niet volledig bewust bent van de fout. Tenslotte begrijpt niet iedereen de dingen op dezelfde manier en in ons gedrag spelen vele factoren een rol.

Er zijn dingen die je één keer kan vergeven, maar die je misschien heel moeilijk vindt om een tweede keer te vergeven. Niet alle misdrijven zijn even ernstig en de impact ervan hangt af van de persoon die hem pleegt. Daarom moet je elk probleem individueel overwegen en niet generaliseren.

Meisje en Hart

4. Je kan iemand die geen berouw heeft getoond niet vergeven

Als de andere persoon geen berouw toont voor wat hij heeft gedaan, zal alle gewicht van de boosheid en de woede op je vallen. In feite doet het zelfs nog meer pijn. Als je iedere persoon die je pijn heeft gedaan vergeeft, zal je jezelf van deze zware last bevrijden.

Veel mensen gebruiken dit om anderen pijn te doen, omdat ze de macht die ze uitoefenen door geen berouw voor hun daden te tonen begrijpen. Als je ze vergeeft, zal je ze ontwapenen. Je zal een waardevol instrument voor hun negatieve bedoelingen wegnemen.

5. Door te vergeven, bekrachtig je de actie van de andere persoon

Veel mensen denken dat vergeven een manier is om aan de andere persoon te vertellen dat wat hij doet goed of aanvaardbaar is. In feite gebruiken veel mensen deze manier van denken om ongepaste of onrechtmatige gedragingen te bekrachtigen.

Echter, door iemand te vergeven stuur je hem de boodschap dat hij niet meer genoeg macht over je heeft om invloed op je te hebben. Je zegt dat je er boven staat. Op deze manier staat vergeving je toe om boven de psychologische manipulatie uit te stijgen die de andere persoon kan proberen uit te oefenen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.