5 affirmaties waarmee je een narcist zijn invloed ontneemt

5 affirmaties waarmee je een narcist zijn invloed ontneemt
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 09 augustus, 2019

Welke affirmaties kan je gebruiken om de invloed van een narcist te beteugelen? Het is niet gemakkelijk om een narcist zijn invloed te ontnemen. Deze mensen zijn namelijk vaak heel charmant.

Ze krijgen meestal ook opmerkelijk veel sociale steun. De meesten van hen bezitten in hun persoonlijkheid één of meerdere lieflijke aspecten. Ze zien zichzelf niet als narcisten maar als betoverende mensen.

In het begin wekken narcisten vaak bewondering op bij andere mensen. Dit is uiteraard hun grootste verwezenlijking. Dit effect kan hun ego enorm stimuleren. Voor de meeste mensen is het ego het referentiepunt. Voor narcisten is het dat zelfs nog meer.

Narcisten proberen relevant te zijn. Het komt vaak voor dat ze zich omringen met mensen die hen aanbidden. Dat maakt het nog moeilijker om met hen de confrontatie aan te gaan.

Er zijn echter manieren om een narcist zijn invloed te ontnemen. Je hoeft alleen maar vastberaden en standvastig te zijn. Laten we nu eens 5 affirmaties bekijken die je kunnen helpen om de invloed van een narcist in te perken.

5 affirmaties om een narcist zijn invloed te ontnemen

1. “Nee,” het magische woord waarmee je een narcist zijn invloed ontneemt

Narcistische mensen willen dat anderen “ja” zeggen op alles wat ze vragen. Bovendien willen ze dat de mensen om zich heen dezelfde manier denken als zij zelf doen. Door anderen te laten aanvaarden wat ze zeggen of doen, kunnen ze hen immers onder controle houden. Op deze manier hebben ze veel invloed of macht over anderen.

Het woord “nee” is een geweldig hulpmiddel om een narcist zijn invloed te ontnemen. Niet akkoord gaan met hen of afstand nemen van de ideeën die ze voorstellen, beschadigt onvermijdelijk het beeld dat ze van ons hebben. Narcisten geloven immers oprecht dat anderen onwetend zijn en niet in staat om de werkelijkheid te zien.

Zeg nee tegen een narcist

2. Ik geloof je niet. Kan je het bewijzen?

Narcistische mensen liegen op verschillende manieren. Soms overdrijven ze of maken ze bepaalde situaties of mensen kleiner. Op andere momenten verzinnen ze gewoon dingen om ervoor te zorgen dat ze zelf een goede indruk maken of om anderen te kleineren. Ze creëren zelfs fantasieën waarin zij zelf betrokken zijn.

Als je met een narcist praat en beseft dat hij liegt, aarzel dan niet om wat hij zegt in twijfel te trekken. Je kan de volgende affirmaties gebruiken. Vraag naar voorbeelden of bewijs van wat hij beweert.

Spreek jouw argumenten uit die je laten twijfelen aan de waarheidsgetrouwheid van zijn verhaal. Als je dit doet, zal hij namelijk inzien dat jij niet bereid bent om alle verhalen die hij vertelt, te geloven.

3. Jij bent niet meer of minder dan alle anderen

Op een impliciete of expliciete manier zijn narcisten echt gemotiveerd om te tonen dat ze boven anderen staan. Vaak proberen ze dus mensen te laten inzien dat zij meer weten, dingen beter doen en op een intelligentere manier denken. Wat ze in elk geval willen, is dat anderen begrijpen dat zij in het algemeen beter presteren dan de mensen om zich heen.

Het is dus een goed idee om hen eraan te herinneren dat ze niet superieur zijn, ook al zijn ze op bepaalde vlakken vaardiger dan anderen. Gebruik dan één van deze affirmaties. Zeg hen dat iedereen in een gebied kan uitmunten als ze maar genoeg trainen. Het is oké dat mensen in sommige dingen geweldig zijn en in andere niet zo goed.

Ik ben niet bang van jou

4. Ik ben niet bang van jou

De beste manier om een narcist zijn invloed te ontnemen is door niet bang van hem te zijn. Deze mensen willen dat anderen even onzeker zijn als zij. Ze letten dus heel goed op de zwakke kanten van andere mensen.

Die zullen ze dan namelijk op een bepaald moment tegen hen gebruiken. Ze praten ook graag over de tekortkomingen van anderen. De bedoeling is om anderen een minderwaardig gevoel te geven.

Aanvaard hun aanvallen niet. Neem hun woorden met een korrel zout. Deze affirmaties zijn een geweldige manier om hen te tonen dat jij niet bang van hen bent. Laat hen maar boos zijn.

Het is niet jouw probleem. Door niet toe te laten dat hun aanvallen jou raken, ontneem je hen hun invloed. Een narcist weet niet hoe hij zich moet gedragen tegenover de mensen die hij niet kan intimideren.

5. Verander niet van onderwerp

Narcisten willen met alles wegkomen. Als ze een onderwerp bespreken en beseffen dat ze het mis hebben, dan zullen ze proberen van onderwerp te veranderen.

Op die manier vermijden ze dat ze moeten toegeven dat de andere persoon gelijk heeft. Als ze een duidelijke fout maken, zullen alles doen om de aandacht op iets anders te richten. Meestal zijn ze erg handig in deze manipulaties.

Bevind jij je in de nabijheid van een narcist? Dan is het belangrijk dat je jezelf traint. Je moet leren zien als ze om de hete brij heen draaien en proberen om jou in de war te brengen. Breng het gesprek terug op wat werkelijk belangrijk is. Laat hen beseffen dat jij oplet. Laat hen inzien dat ze jou niet kunnen manipuleren.

Niemand zegt dat het gemakkelijk is om een narcist zijn invloed te ontnemen. Het vereist durf en moed. Zodra je echter geleerd hebt hoe je dit moet doen, zal het voor hen onmogelijk zijn om jou nog te manipuleren.

Het grootste probleem met narcistische mensen is dat ze niet van zichzelf houden. Dit zullen ze overigens niet toegeven. Ze genieten ervan om anderen te gebruiken. Trap niet in hun valkuil! Gun hen dat plezier niet!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Díaz-Benjumea, L. J. (2014). Personalidades Narcisistas (McWilliams, N. Diagnóstico Psicoanalítico. Comprendiendo la estructura de personalidad en el proceso clínico). Aperturas psicoanalíticas: Revista de psicoanálisis, (47), 5.
  • colaboradores de Wikipedia. (2022a, febrero 12). Mentira. Wikipedia, la enciclopedia libre. Recuperado 1 de abril de 2022, de https://es.wikipedia.org/wiki/Mentira

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.