Hoe we anderen omschrijven zegt veel over onszelf

Hoe we anderen omschrijven zegt veel over onszelf
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

De manier waarop we anderen omschrijven, laat zien hoe we zelf in elkaar zitten. De manier waarop we de mensen om ons heen labelen, beoordelen en waarderen, biedt ons een kijkje in onze eigen persoonlijkheid, die subtiele maar altijd duidelijke penseelstreken van onze eigen identiteit, en zelfs onze mate van zelfwaardering.

Dit is iets dat zich ongetwijfeld dagelijks voordoet. Soms lijden we echter ook onder de neiging van anderen om aan ons foute eigenschappen toe te schrijven.

Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal wel een mening over de mensen die onze paden kruisen. Het is op de een of andere manier noodzakelijk voor ons. Het helpt ons om onze omgeving onder controle te houden. Ook geeft het ons enigszins een beeld van wat we kunnen verwachten.

Het is daarom een volkomen normaal en zelfs voor de hand liggend psychologisch proces, een mechanisme dat de amygdala controleert in diens gebruikelijke doel om onze overleving te garanderen.

“Discretie van meningsuiting is meer dan welsprekendheid, en aangenaam praten met degene met wie we omgaan, is meer dan goedspreken of in goede orde spreken.”

-Sir Francis Bacon-

Sterker nog, een interessante studie van de University of Psychology in New York, die gepubliceerd werd in de Journal of Neuroscience, toont aan dat deze kleine hersenstructuur binnen enkele milliseconden bepaalt of iemand interessant voor ons is of juist vermeden moet worden.

We zouden dus kunnen zeggen dat onze hersenen erg veel belang hechten aan eerste indrukken. Het maak niet uit dat er kleine en interessante nuances zijn.

Eerste indrukken en onze persoonlijkheid

In dat vluchtige moment waarin onze hersenen bepalen of we iemand kunnen vertrouwen of niet, komt ook onze persoonlijkheid naar voren. Het is onze persoonlijkheid die bepaalt of we iemand op basis van deze eerste beoordeling toch benaderen of gewoonweg vermijden.

Het is ook onze persoonlijkheid die positieve of negatieve eigenschappen toeschrijft aan degenen die vertrouwen of wantrouwen bij ons opwekken. In essentie is het dus je persoonlijkheid die articuleert, bemiddelt en bepaalt hoe je met anderen omgaat.

Hoe we anderen omschrijven

De manier waarop we anderen omschrijven onthult onze ware zelf

Er is een Chinees gezegde dat zegt dat we anderen soms volledig kunnen verpletteren met alleen het gewicht van onze tong. We kunnen de waarheid achter dit gezegde niet ontkennen.

Niemand kan eraan twijfelen dat de dingen die we zeggen veel schade en ravage kunnen aanrichten. De meesten van ons hebben hier bijna dagelijks wel mee te maken, in vrijwel elke context: op het werk, thuis en onder vrienden.

Communiceren met anderen maakt deel uit van onze socialisatieprocessen. Tijdens deze interacties moeten we vriendelijk en correct zijn. We zijn echter ook besmet met de gewoonte om te oordelen, te etiketteren en minachting te uiten.

Veel mensen schrijven (onterecht) negatieve eigenschappen toe aan anderen. Je zou zelfs kunnen zeggen dat dit een oefening is die we vrijwel dagelijks beoefenen.

“Je bent wat je zegt.” Dit is een uitspraak van Dr. Skowronski van Wake Forest University in North Carolina. Hij onderzocht verschillende persoonlijkheidstypen en de toeschrijvingen die wij maken.

De resultaten waren duidelijk: de manier waarop we anderen omschrijven bepaalt hoe we zelf in elkaar zitten. We zijn wat we zeggen. We zijn alles wat we afleiden van en projecteren op degenen om ons heen.

Meerdere weerspiegelingen van dezelfde man

De donkere lens van denigrerende labels

Sommige mensen willen het niet zien. Degenen die hun kortzichtige ogen altijd verbergen achter donkere glazen, bewegen zich door een wazige wereld waarin het altijd het beste lijkt om iedereen te wantrouwen.

Deze mensen laten zich meeslepen door stereotypen. Ze kleineren, bespotten en bekritiseren diegenen die niet zo denken of voelen zoals zij, of die niet op hen lijken.

Als de manier waarop we anderen omschrijven stiekem onze eigen persoonlijkheid onthult, dan laten degenen die altijd negatieve en kritische labels gebruiken zien dat ze voortdurend rondlopen met een innerlijke leegte en gebrek aan zelfvertrouwen. Een persoonlijkheid waarbij diskwalificatie alleen maar frustratie en ongeluk achterlaat.

De roze glazen van positiviteit

Tijdens de studie aan Wake Forest University ontdekte de onderzoekers echter nog iets interessants. De mensen die minder oordeelden, waren ook beter in staat om zich aan te passen.

Positieve en optimistische mensen die een gezond gevoel van eigenwaarde hebben, laten zich dus niet meeslepen door eerste indrukken en geven de voorkeur aan hechte relaties.

Alleen als we in staat zijn om labels en eerste indrukken die eigenlijk nergens op gebaseerd zijn opzij te zetten, kunnen we onze kans om gezonde banden en relaties op te bouwen met de mensen om ons heen vergroten. Op die manier kunnen we genieten van hechtere vriendschappen en meer respectvolle omgevingen waar veel minder vooroordelen in voor komen.

Als we anderen omschrijven zonder ons te laten leiden door wantrouwen en vooroordelen, staan ​​we onszelf bijna onbewust toe om meer synergie te creëren met de mensen om ons heen, vrij van stereotypen en de drang om mensen in hokjes te stoppen.

Ogen in de glazen van een bril

Probeer anderen tot slot zo min mogelijk te bekijken door een donkere bril. We zetten die bril vaak op om onszelf te beschermen. Het is echter altijd beter om filters te verwijderen en onze visie zo veel mogelijk te verbreden.

Met een open, geïnteresseerde en nederige blik zal je altijd veel meer details vangen dan met ogen die eraan gewend zijn om in hun eigen duisternis te leven. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.