3 eenvoudige stappen om goed voor jezelf te zorgen

3 eenvoudige stappen om goed voor jezelf te zorgen

Laatste update: 09 april, 2019

Misschien is het goed voor jezelf zorgen op dit moment niet jouw belangrijkste prioriteit. Maar dat zou het wel moeten zijn. Je wil misschien wel, maar de plicht roept en je wil geen tijd verspillen.

Werk, studie, familie, je partner… Ze zijn allemaal belangrijk en verdienen je aandacht, maar wat je misschien vergeet is dat je zelf ook aandacht verdient. Het is niet egoïstisch om voor jezelf te willen zorgen.

Het is niet alleen goed om voor jezelf te zorgen, het is noodzakelijk. Ik bedoel niet jezelf verwennen in elk mogelijk aspect, maar goed voor jezelf zorgen en jezelf goed behandelen.

Je hoeft niet je hele wereld om te gooien om goed voor jezelf te zorgen, kleine details kunnen het verschil al maken. Als je voor anderen zorgt, als je van ze houdt en hen gelukkig maakt, waarom doe je dan niet hetzelfde voor jezelf?

“De grootste dwaasheid is gezondheid opofferen voor elk ander soort geluk.”

Arthur Schopenhauer

Besteed wat tijd aan jezelf verwennen

Verwennerij betekent niet dat je veel geld uitgeeft en alles koopt wat je maar wil.  Integendeel, het betekent aandacht besteden aan je fysieke, mentale en spirituele gezondheid.

Er kunnen enkele schadelijke dingen zijn die je bevallen en waarvan je denkt dat je je ontspannen voelt (drugs, alcohol, tabak). Maar ik kan je verzekeren dat goed zorgen voor jezelf het laatste is wat je doet wanneer je dit gebruikt.

Hier zijn enkele kleine suggesties om jezelf te verwennen. Het doen van deze dingen is als het nemen van een gelukspil: het zal aangenaam zijn voor je hele wezen. De effecten zijn misschien niet extreem langdurend, maar ze houden genoeg aan om je een boost van energie en vertrouwen te geven om verder te gaan.

Vraag jezelf hoe je je voelt

Hoe ga je voor jezelf zorgen als je niet eens weet hoe je je voelt? Het controleren van je emotionele toestand is van vitaal belang voor je om echt te weten hoe het met je gaat en wat je voor jezelf zou moeten doen.

Zorgen voor jezelf is belangrijk

Vraag jezelf hoe je je voelt net zoals je andere mensen vraagt ​​hoe ze zich voelen. Vergeet niet: lieg niet tegen jezelf, wees 100% eerlijk. Neem een ​​paar minuten van je dag om te controleren of alles goed gaat. Dit is de eerste stap die je moet nemen als je goed voor jezelf wilt zorgen. Als je weet hoe je je echt voelt, krijg je een idee van wat je vervolgens moet doen in je verwenroutine.

“Gezondheid is een toestand van het lichaam. Wellness is een staat van zijn.”

-J. Stanford-

Geef jezelf een massage

Je weet dit misschien niet, maar zelfmassages zijn echt iets wat je kunt doen! Ze zijn erg praktisch omdat je ze jezelf op elk moment kunt geven en ze zijn erg nuttig. En wie kent jouw lichaam en weet wat je voelt beter dan jezelf?

Je zult duizenden video’s op het internet vinden die je laten zien hoe je jezelf kleine massages kunt geven om wat spanning los te laten. Het is belangrijk om, wanneer je ernstige pijn hebt, een professional bezoekt. Als je echter alleen wat spanning in bepaalde delen van je lichaam wilt verlichten, zijn zelfmassages de juiste keuze.

Er zijn een paar massage-apparaten die je zou kunnen kopen als je nauwkeuriger wilt zijn met je massages. Er zijn elektronische apparaten om je rug, voeten en zelfs je gezicht te masseren. Het zijn geweldige gereedschappen die je zelfmassage aanvullen en je nog meer laten ontspannen.

Neem een ​​bad

Je denkt misschien dat in bad gaan veel tijd kost en omdat je zoveel dingen moet doen het eigenlijk onmogelijk is om er een te nemen. Dus je besluit om gewoon onder de douche te springen en het daarmee te doen voor de dag.

Zo nu en dan in bad gaan heeft echter zijn voordelen. In feite zou je er een ritueel van kunnen maken om je lichaam te ontspannen na een stressvolle dag.

In bad gaan helpt om te ontspannen

Vul de badkuip, doe er wat badzout in, wat oliën of elk ander product dat je wilt toevoegen. Geniet van je bad tijd terwijl je luistert naar je favoriete muziek, artikelen leest, je favoriete tv-programma bekijkt, of in alle stilte, het is jouw keuze!  Neem deze tijd om een maskertje op te doen of je haar te hydrateren.

In bad gaan is zoveel meer dan alleen esthetische verzorging. Het is een mentale en spirituele reiniging. Hiermee kan je opnieuw contact maken met jezelf en jouw behoeften.

Lees een boek

Je realiseert je dit misschien niet maar we lezen veel gedurende de dag. Van werkdocumenten tot e-mails tot instructieboeken tot recepten enzovoort. Dit is de reden waarom sommige mensen lezen niet als een verwenactiviteit beschouwen, maar dat is het wel.

Lezen is een van die geweldige dingen die je toelaat om naar andere plaatsen en in de tijd te reizen, andere realiteiten en mensen te leren kennen. Kies een boek waarin je al een tijdje geïnteresseerd bent of kies er een willekeurig uit. Laat je geest ontspannen en dompel jezelf onder in het verhaal.

Lezen stelt je gedachten en geest in staat om te rusten. Het helpt je om spanning los te laten, de dingen anders te zien, nieuwe ervaringen te beleven en je geest open te stellen.

Voel je niet schuldig over het goed voor jezelf zorgen

Het zou erg egoïstisch zijn als je van anderen verwacht dat ze voor je zorgen in plaats van het zelf te doen, toch? Begin met jezelf lief te hebben om van anderen te houden. Uiteindelijk ken je jezelf beter dan wie dan ook.

“Ik heb ervoor gekozen om gelukkig te zijn omdat het goed is voor mijn gezondheid.”

-Voltaire-

Als je elke dag een beetje tijd aan jezelf besteedt, voel je je meer bereid om te doen wat je moet doen. Sterker nog, je zult zoveel meer energie hebben dat je meer dingen zal kunnen doen dan je had gepland (uiteraard zonder jezelf te hard te pushen).  Het zal je zeker helpen om productiever te zijn en je te concentreren op je studie en werk.

Dus waar wacht je op? Begin vandaag nog met goed voor jezelf te zorgen! Je lichaam en geest zullen je dankbaar zijn. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.