18 musicalfilms voor alle smaken

Musicalfilms bestaan al sinds onze kindertijd. Vandaag brengen we je een kleine maar alomvattende selectie die je chronologisch door enkele van de meest representatieve titels van dit genre leidt.
18 musicalfilms voor alle smaken

Laatste update: 21 augustus, 2020

De musical ontstond aan het einde van de 19e eeuw en is sindsdien aangepast aan de moderne tijd. Tegenwoordig zijn er nog steeds veel musicals waarvan we in een theater kunnen genieten. Een flink flink aantal daarvan heeft echter ook het witte doek bereikt. Welkom bij onze top 18 van musicalfilms!

In dit artikel zullen we je een kleine maar alomvattende selectie musicalfilms brengen van ongeveer de afgelopen 80 jaar. De samensmelting van muziek en film is altijd geweldig en het kan een goede formule zijn om onze meer bittere dagen wat te verzachten.

Er zullen vast sommige van je favorieten ontbreken in onze lijst, maar je zult weer andere vinden die je nieuwsgierigheid zullen wekken. Iedereen heeft namelijk zijn eigen smaak en op onze lijst met voorbeelden zul je vast iets in jouw smaak vinden!

Onze selectie van de beste musicalfilms

1. The Wizard of Oz, Victor Fleming (1939)

De mensen in die tijd waren gewend de echte wereld in zwart-wit te zien. Dus hoe geweldig moet het voor hen zijn geweest om een fantastische wereld van kleur voor hun ogen te zien openen!

De film die Judy Garland in een legende veranderde, maakt een groot deel uit van de filmgeschiedenis en is zonder twijfel episch als het gaat om musicalfilms.

Het onsterfelijke lied ‘Somewhere over the rainbow’ en het fantastische verhaal zijn voor altijd in ons geheugen gegrift gebleven. UNESCO heeft het ook zelfs opgenomen in zijn Memory of the World-programma.

2. Singing in the Rain, Gene Kelly en Stanley Donen (1952)

De film was een metafictie van de filmkunst van de eerste helft van de vorige eeuw. Gene Kelly’s onvergetelijke dans in de regen is nagebootst en tot vervelens toe geparodieerd. Het is zelfs gewelddadig gebruikt in Stanley Kubrick’s Clockwork Orange.

3. West Side Story, Robert Wise en Jerome Robbins (1961)

West Side Story is een andere klassieker. Het verhaal behoeft nauwelijks introductie, aangezien het een moderne versie is van Romeo en Julia. De setting, in plaats van in de oude binnenstad van Verona, zijn de straten van New York. De rivalen? Een clan van Puerto Ricaanse afkomst, de Sharks, en de Jets van Europese afkomst.

4. Mary Poppins, Robert Stevenson (1964)

We kunnen deze kinderklassieker natuurlijk ook niet weglaten uit onze lijst met de beste musicalfilms. Het is een film die, ondanks zijn leeftijd, generatie na generatie blijft veroveren.

Het is de Disney-film met het hoogste aantal Oscar-nominaties (13 in totaal). Hij heeft er uiteindelijk 5 gewonnen! De film met Julie Andrews en Dick van Dyke in de hoofdrol, combineerde echte beelden met animatie, iets echt ongelooflijks voor die tijd.

5. The Umbrellas of Cherbourg, Jacques Demy (1965)

De film was lange tijd een cultfilm en stelde ons voor aan een heel jonge Catherine Deneuve, ook al werd haar stem nagesynchroniseerd door de Franse zangeres Danielle Licari. The Umbrellas of Cherbourg is een romantisch drama waarin sociale verschillen de relatie tussen de hoofdpersonages verwoesten.

6. Fiddler on the Roof, Norman Jewison (1971)

We laten nu de jaren zestig achter ons en bereiken een bijzonder productief decennium wat de musicalfilms betreft. In een Oekraïens dorp probeert de melkboer Tevye zijn dochters te laten trouwen met goede mannen die de economische stabiliteit van zijn gezin kunnen garanderen.

De film weerspiegelt een ietwat turbulente periode vol verandering, waarin de joodse diaspora probeert te overleven in de tijd van de tsaren. Het is ook vooral interessant hoe het erin slaagt door de vierde muur (de barrière tussen de acteurs en het publiek) heen te breken en een speciale band met de kijker te maken.

7. Cabaret, Bob Fosse (1972)

Zoals we al aangaven, heeft de verandering van decennium ons enkele van de meest emblematische musicals tot nu toe opgeleverd. Het is namelijk onmogelijk om de energieke en onvermoeibare Liza Minelli die de rol van Sally Bowles speelde, niet meer te herinneren.

Als Judy Garland een icoon werd dankzij een musical, dan was haar dochter Liza voorbestemd om hetzelfde te doen met Cabaret. In het Berlijn van de jaren dertig draait het nachtleven rond een locatie die bekend staat als de Kit Kat Klub.

Sally, een jonge Amerikaanse, is de ster van de show. Respectloos, vulgair en toch verfijnd tegelijk, steelt ze de show in Cabaret. Jaren later, in 1979, verraste Fosse het publiek opnieuw met een bizarre musical met de naam All that Jazz.

8. The Rocky Horror Picture Show, Jim Sharman (1975)

Over respectloze personages gesproken, de excentrieke Frank-N-Furter mocht ook niet ontbreken in onze lijst met musicalfilms. Het is een cultmusical bij uitstek, en de Rocky Horror Picture Show gemaakt door Richard O’Brien en bewerkt door Sharman, overleefde in de schaduw buiten de canons en normen van zijn tijd.

Interessant genoeg begon het publiek er op een ongebruikelijke manier op te reageren. Ze begonnen zich namelijk te verkleden als ze ernaar gingen kijken en hadden zelfs interactie met de film tijdens de vertoningen.

Het is een beetje een mythe geworden, een film die stereotypen doorbrak en op een verbazingwekkende manier sprak over seksuele vrijheid die volgers in elk deel van de wereld blijft boeien.

9. Grease, Randal Kleiser (1978)

Grease is zonder twijfel een van de bekendste musicals aller tijden. De film die Olivia Newton-John en John Travolta beroemd maakte, had al met hetzelfde genre geëxperimenteerd met de film Saturday Night Fever (John Badham, 1977). Hoe iconisch en pakkend het nog steeds is, een deel van de magie is in de loop van de tijd echter wat vervaagd.

10. Hair, Milos Forman (1979)

We sluiten het decennium van de jaren 70 af met een musical die niet representatiever had kunnen zijn voor zijn tijd. De hippiebeweging, de oorlog in Vietnam en rockmuziek worden allemaal gecombineerd om de musical Hair te maken.

Het was de bewerking van een musical die tien jaar eerder was gemaakt en die al behoorlijk wat succes had gehad op Broadway. Liefde in het aangezicht van oorlog zou deze musical kunnen samenvatten.

11. The Blues Brothers, John Landis (1980)

De oorsprong van deze iconische film lag in het televisieprogramma Saturday Night Live. In één van de shows voerden John Belushi en Dan Akroyd een kleine muzikale sketch met komische ondertoon op die The Blues Brothers heette.

Dit nummer groeide in populariteit en zou uiteindelijk aanleiding geven voor een volledige musical waarmee het vervolgens zijn weg zou vinden naar het grote scherm. De rest is geschiedenis, en de onvergetelijke soundtrack is sindsdien in ons geheugen gegrift gebleven.

12. The Meaning of Life, Terry Jones (1983)

Deze musical van Monty Python werd enigszins overschaduwd door het overweldigende succes van The Life of Brian (1979). De film vermaakt ons echter niet alleen met zijn ongewone gevoel voor humor, maar nodigt ons ook uit om onszelf filosofische vragen te stellen te midden van alle humor.

Wat is de zin van het leven? Te midden van het komische en het absurde probeert het Monty Python-team deze vraag te beantwoorde in deze eigenaardige musical.

13. The Little Shop of Horrors, Frank Oz (1986)

In de jaren zestig ging er een film met de naam The Little Shop of Horrors in première. De film zou uiteindelijk een van de meest bekeken B-films in de geschiedenis worden.

Meer dan twintig jaar later zou Frank Oz het ultieme eerbetoon brengen in een remake uit de jaren tachtig die je niet mag missen. Komedie, horror en muziek komen samen in The Little Shop of Horrors.

14. Cry Baby, John Waters (1990)

John Waters leerde ons van afval te houden, schoonheid te vinden in het lelijke en onszelf te laten fascineren door slechte smaak. Zijn musical is daarom een ware parodie. De film laat ons kennismaken met een jonge man die in staat is om de meisjes op zijn middelbare school het hoofd op hol te laten slaan met het vergieten van slechts een enkele traan.

Met een cast met namen als Johnny Depp en Iggy Pop, is Cry Baby een grappige en zelfs groteske film die de spot drijft met stereotiepe tienermusicals zoals Grease, die we hierboven al noemden.

15. The Nightmare Before Christmas, Henry Selick (1993)

Nee, ondanks wat je misschien denkt, is deze film niet geregisseerd door Tim Burton. Hij was wel de producer. De hoofdpersoon en het script in het algemeen kwamen echter voort uit een origineel idee dat Burton ontwikkelde in de vorm van een gedicht.

We konden deze lijst met musicalfilms daarom niet samenstellen zonder wat ruimte over te laten voor animatiefilms. Het is een genre dat een oneindig aantal musicals heeft voortgebracht, maar misschien wel een van de meest onvergetelijke is The Nightmare Before Christmas.

16. The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert, Stephen Elliot (1994)

Als The Rocky Horror Picture Show ons allemaal gek maakte in de jaren ’70 en ’80 met zijn revolutionaire inhoud, dan was Priscilla voorbestemd om hetzelfde te doen in de jaren ’90. Het was namelijk grappig, iconisch en had een soundtrack die perfect zijn tijd vertegenwoordigde. Tegelijkertijd sprak het echter over een sterk thema: de mensheid.

De film stelde ons voor aan enkele dragqueens wiens persoonlijke verhalen het publiek raakten en toonde, afgezien van de kleurrijke wereld van drag, een dramatisch thema dat homofobie aan de kaak zou stellen.

17. Moulin Rouge, Baz Luhrmann (2001)

Moulin Rouge kwam op een moment dat de musicalfilms niet al te veel succes meer leken te hebben. De film, met Nicole Kidman en Ewan McGregor in de hoofdrol, is een van de meest populaire van de afgelopen decennia, ook al gaven critici het niet helemaal een positieve ontvangst.

Anachronismen en esthetische excessen maakten het namelijk een nogal atypische musicalfilm. Het leek een eigen genre te creëren dat het publiek aansprak, maar niet zo zeer de critici. Hoe het ook zij, Moulin Rouge was een succes en bracht de vreugde van musicals terug bij het publiek.

18. La La Land, Damien Chazelle (2016)

In het afgelopen decennium lijkt het publiek zijn liefde voor musicals te hebben herontdekt. Een voorbeeld is La La Land, dat in 2016 veel geld opbracht door de kaartverkoop. Dit genre, dat zo ouderwets leek, lijkt nu eindelijk een tweede gouden eeuw te beleven.

We hebben het idee en het verhaal van de film meer dan eens gezien en het is in veel opzichten vergelijkbaar met andere titels op onze lijst. Dit was een noodzakelijke film voor zijn tijd, en hij was zeer succesvol.

”Zonder muziek zou het leven een vergissing zijn.”

– Friedrich Nietszche –

Er ontbreken waarschijnlijk veel titels op deze lijst en het genre is nog buitengewoon productief. Het is moeilijk om een keuze te maken en smaak is uiteraard iets dat volkomen subjectief is.

We hopen echter dat je genoten hebt van deze kleine selectie en dat je daardoor zin krijgt om enkele van deze films te herontdekken (of ze voor het eerst te ontdekken) en te dansen op het ritme van hun muziek.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.