Zeven soorten giftige persoonlijkheden

Zeven soorten giftige persoonlijkheden

Laatste update: 26 mei, 2024

Of je het nu gelooft of niet, we worden allemaal dagelijks omringd door allerlei giftige persoonlijkheden. Mensen die ons een slecht gevoel geven zelfs als we niks verkeerd gedaan hebben, mensen die ons gebruiken, mensen die ons afhankelijk van hen maken zonder dat wij dit überhaupt doorhebben. Veel van deze persoonlijkheden komen ons maar al te bekend voor, maar toch zijn we ons niet bewust van de giftige gevolgen die ze kunnen hebben.

Hieronder bespreken de zeven meest voorkomende giftige persoonlijkheden waar we dagelijks mee geconfronteerd worden. Hierdoor kun je leren om deze persoonlijkheden te herkennen en dus voorkomen om gekwetst te worden door dit soort mensen.

“Vaak staan we toe dat roddelachtige, jaloerse, autoritaire, arrogante en middelmatige mensen, over het algemeen dus giftige mensen, onze meest intieme vriendengroep betreden. We laten de verkeerde mensen binnen, de mensen die alles wat we zeggen en doen of wat we niet zeggen en niet doen voortdurend beoordelen.”

-Bernardo Stamateas-

Deur

1. Het jaloerse type

Een jaloers persoon zal altijd op zoek gaan naar bondgenoten. Deze mensen vergiftigen anderen met hun woorden en negatieve gedachten. Dit soort mensen zijn niet gelukkig. Ze willen altijd hebben wat anderen hebben en ze zullen proberen om andere mensen te boycotten.

Het is heel makkelijk om het jaloerse type te herkennen. Je kunt deze mensen al van heel ver zien aankomen. Wat echter vooral belangrijk is, is om te leren hoe je deze mensen uit de weg kunt gaan, hoe je kunt voorkomen dat ze jou beïnvloeden met hun negatieve gedachten. Je moet dit soort mensen proberen te negeren.

Je zal vrijwel nooit twee mensen kunnen vinden die precies hetzelfde denken over iemand anders en dit moeten we eenmaal leren te begrijpen. Sta niet toe dat iemand anders invloed heeft op de manier waarop jij over iemand anders denkt.

2. Het autoritaire type

Autoritaire mensen zijn vaak de baas, of mensen die anderen onder hun gezag hebben. Vaak zijn dit echter zelf zeer onzekere mensen, waardoor ze hun eigen angst overbrengen op hun ondergeschikten om controle en macht over ze uit te oefenen. Hier blijft het echter niet bij. Een autoritair persoon heeft vaak ook de neiging om anderen te vernederen en bedreigen en om zijn eigen zin aan anderen op te dringen.

Niemand zou dit moeten tolereren, zelfs niet als de autoritaire persoon je baas is. Tegenwoordig bestaat er een wet die gericht is op misbruik op het werk. Als je ooit in zo’n situatie terechtkomt, wees dan niet bang om de juiste maatregelen te treffen. Anders kan naar je werk gaan een ware marteling worden.

3. Het manipulatieve type

Het is vrij lastig om een manipulatief persoon te herkennen. Het manipulatieve type is een giftige persoonlijkheid die lange tijd onopgemerkt kan blijven, zonder ontdekt te worden. Dit soort mensen doen zich voor als vriendelijke en meegaande mensen. Ze zijn zeer goed in staat om medelijden te tonen op momenten waarop ze hier zelf profijt aan kunnen hebben. Wanneer je deze mensen echter beter leert kennen, zie je dat je bepaalde dingen beter niet met hen kunt delen.

Om te beginnen is het bijvoorbeeld niet verstandig om volkomen eerlijk over jezelf te zijn naar een manipulatief persoon toe. Op een dag zal hij deze informatie namelijk tegen je gebruiken. Hij zal zich aangevallen voelen en er door middel van zijn eigen oprechtheid voor zorgen dat jij je uiteindelijk schuldig voelt, waardoor jij dus de enige schuldige partij zal zijn terwijl hij jou dit gevoel bewust heeft bezorgd. Zelfs al weet je dat hij eigenlijk geen gelijk heeft, zul je uiteindelijk nog voortdurend op je woorden letten om te voorkomen dat je je achteraf slecht zult voelen.

Manipulatieve mensen spelen vaak vieze spelletjes en hebben de neiging om veel te liegen. Als jij een probleem hebt, dan zal hun probleem altijd erger zijn. Tot slot beschikken dit soort mensen over de gave om hun omgeving te besmetten. Als zij verdrietig zijn, dan zal iedereen om hen heen ook verdrietig worden.

Masker

4. Het pessimistische type

Zoals je misschien al dacht, hebben pessimistische mensen de neiging om alles van een negatieve kant te bekijken. Dit zijn mensen die overal door worden geraakt en die heel snel de handdoek in de ring gooien. Deze negativiteit trekt alleen maar meer negativiteit aan, waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat. Ze doen zichzelf voor als weerloze slachtoffers van de wereld. Ze klagen voortdurend over hun verleden, hun heden en hun waarschijnlijke toekomst.

Je kunt het beste gewoon afstand nemen van dit soort mensen. Hoe hard je namelijk ook je best doet om deze mensen in te laten zien dat het allemaal niet zo slecht is als het lijkt, zij zullen blijven pleiten voor het tegenovergestelde en teren op jouw positiviteit om zich beter over zichzelf te kunnen voelen. Het gevolg hiervan is echter dat jij je niet zo goed zult voelen. Dit soort mensen worden daarom ook wel ‘emotionele vampiers’ genoemd.

5. Het anti-sociale type

Dit is een van de gevaarlijkste giftige persoonlijkheden. Dit zijn impulsieve mensen die geen emotionele grenzen stellen en geen berouw voelen wanneer ze anderen pijn hebben gedaan. Het zijn ambitieuze mensen die hun doelen bereiken zonder zich druk te maken over wat ze onderweg allemaal aanrichten. Dit soort mensen zijn niet in staat om ‘het spijt me’ te zeggen.

Asociale mensen hebben een charmante uitstraling, maar vertellen jou eigenlijk alleen precies wat je wilt horen. Vaak tonen ze heel veel interesse in de persoon die tegenover hen zit, stellen ze allerlei vragen om informatie te verkrijgen die ze op een later moment tegen hem zullen gebruiken. Daarbij zijn ze bereid om te liegen en bedriegen om te krijgen wat ze willen. Ze zullen emoties veinzen die ze helemaal niet ervaren. Dit soort mensen zijn het tegenovergestelde van empathische mensen.

Hoe kun je een asociaal persoon herkennen? Om dit soort mensen te kunnen herkennen, moet je heel goed opletten. Aangezien dit soort mensen geen emoties voelen, is het belangrijk om goed te kijken naar hun gezicht, hun uitdrukking en gezichtsspieren. Als de persoon met wie je staat te praten zijn ogen op jou gericht houdt, zonder ook maar een spier in zijn gezicht te bewegen, wees dan voorzichtig: op dat moment wordt je waarschijnlijk gemanipuleerd.

6. Het onterende type

Het onterende type geniet ervan om anderen te onderwaarderen, manipuleren en emotioneel uit balans te brengen. Dit zorgt ervoor dat iemand anders onzekerheid begint te tonen en afhankelijk wordt van zijn mening. Deze mensen zullen zich voordoen als je allergrootste vriend, maar ze zullen alles dat je hen vertelt gebruiken om jou op een geschikt moment in het bijzijn van anderen onderuit te halen. Ze doen alsof ze werkelijk geïnteresseerd zijn in hetgeen jij ze te vertellen hebt. En wanneer je het het minst verwacht, slaan ze toe.

Manipulatie

7. Het neurotische type

Het neurotische type is over het algemeen vaak vrij onzeker. Daarom zijn dit soort mensen vaak geneigd om een goede sociale positie te verkrijgen zodat ze hun eigen onzekerheid kunnen verbloemen. Ze kunnen er niet tegen als iemand ergens meer over weet dan zij, waardoor ze altijd hun best zullen doen om in het middelpunt van de belangstelling te staan.

Vanwege dit soort onzekerheden, waar deze mensen al vanaf hun jeugd last van hebben en die ze nooit op hebben kunnen lossen, ontwikkelen neurotische mensen vaak perfectionistisch, tegenstrijdig, egoïstisch en kinderachtig gedrag. En dit zorgt ervoor dat ze controle willen uitoefenen over anderen. Bovendien zorgen hun stemmingswisselingen ervoor dat het bijna onmogelijk voor ze is om samen met iemand anders door het leven te gaan.

Al deze giftige persoonlijkheden kunnen de mensen om hen heen besmetten met hun negatieve energie. Ons bewust worden van de mensen die we om ons heen hebben, is dan ook belangrijk voor onze gezondheid. De truc is om op dit soort situaties te anticiperen en om zelf te kiezen welke mensen we wel en niet om ons heen willen helpen, waarbij we giftige mensen die ons pijn kunnen doen uit de weg gaan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.