Welke kleur heeft jouw persoonlijkheid?

Welke kleur heeft jouw persoonlijkheid?

Laatste update: 17 februari, 2017

Onze dagelijkse werkelijkheid is omgeven met allerlei verschillende kleuren. Hieruit kiezen we er een paar die we regelmatig om ons heen willen hebben. Misschien doe je dit zonder je hier bewust van te zijn of misschien ben je je juist volledig bewust van de kleuren die voortdurend in jouw omgeving aanwezig zijn.

Intense, warme en vage kleuren die met ons door het leven gaan, door middel van onze kleding, de kleur van onze auto, de kleur die de muren in ons huis hebben, onze make-up en de voorwerpen die we intuïtief in onze omgeving plaatsen, op basis van onze voorkeuren. Waarom voelen we ons echter aangetrokken tot deze kleuren? Welke kleur heeft jouw persoonlijkheid?

De relatie tussen kleuren en je persoonlijkheid

Misschien lijkt dit in eerste instantie vrij onzinnig – een spelletje dat geen wetenschappelijke waarde heeft. We kunnen je echter vertellen dat studies over kleuren en persoonlijkheden een aardige hoeveelheid belangrijke literatuur naar voren hebben gebracht. Psychologen en marketeers hebben hier namelijk op verschillende manieren onderzoek naar gedaan. Hierbij keken ze naar de manier waarop bepaalde kleuren invloed op ons hebben, hoe bepaalde kleuren ervoor kunnen zorgen dat we ervoor kiezen om het ene product wel te kopen en het andere niet en hoe we bepaalde kleuren kunnen gebruiken om bepaalde gemoedstoestanden te bevorderen. Een hele wereld aan suggesties die staat te popelen om ontdekt te worden.

Het is goed om te onthouden dat kleuren deel uitmaken van een lichtspectrum en dat ze daardoor bepaalde energieën uitstralen, op basis van de golflengte. Stel je bijvoorbeeld eens voor hoe je je zou voelen als je een kamer zou betreden die helemaal zwart was. Of welk gevoel er in je op zou komen wanneer je in een kamer zou zitten die helemaal groen en blauw was. We kunnen het niet ontkennen; kleuren wekken bepaalde sensaties en emoties op. Laten we dan nu eens kijken hoe kleuren in verband kunnen worden gebracht met onze persoonlijkheid:

  • Rood: Intens, actief en zeer optimistisch. Mensen die van rood houden hebben vaak een zeer sterk karakter en een duidelijke neiging naar concurrentie op de werkplek, met een klein beetje impulsiviteit en een bepaalde drang om de touwtjes in handen te hebben. Deze mensen zijn erg zelfverzekerd en hebben een open en intens karakter. Nadelen aan dit karakter zijn de snelle impulsen en het gebrek aan reflectie.
  • Oranje: Ben je erg sociaal, maar blijf je daarbij wel binnen de lijntjes? Oranje komt overeen met mensen die zichzelf graag omringen met andere mensen, maar tegelijkertijd een bepaalde mate van serieusheid en evenwichtigheid willen bewaren. Deze mensen zijn begripvol en zeer toegankelijk. Ze houden doorgaans van sport, beweging en het dagelijks behalen van kleine doelen. Ze zijn niet erg impulsief, maar genieten er wel van om projecten te initiëren waarbij zich betrokken en vol illusie kunnen voelen.
  • Geel: Deze mensen zijn heel erg creatief. Ondanks hun creatieve aanleg, zijn ze echter ook vrij logisch ingesteld. En in plaats van een overweldigende verbeeldingskracht is hun verbeeldingskracht eerder iets aan de rationele en praktische kant. Dit soort mensen zijn vaak vrij analytisch en op sommige momenten best streng voor zichzelf. Op zo’n manier dat ze net zo veeleisend naar zichzelf zijn als de mensen om hen heen. Daarnaast hebben ze veel controle over hun emoties.
  • Groen: Mensen die van groen houden, hebben een ontspannen persoonlijkheid. Deze mensen vinden het vooral heel waardevol om bij te dragen aan het leven van anderen en waarderen het ook erg als andere mensen bijdragen aan hun leven. Ze zijn op zoek naar hechtheid en willen zich graag veilig en geliefd kunnen voelen door de mensen waar ze een hechte band mee hebben om zich heen te hebben. Soms zorgt hun onafhankelijkheid ervoor dat ze bang zijn om gekwetst te worden, maar toch blijven het zeer levendige en positieve mensen – heel positief zelfs. Dit soort mensen houden er doorgaans ook van om erkenning te krijgen voor hun inspanning en handelingen.
  • Blauw: De persoonlijkheid van dit soort mensen draait volledig om evenwicht en innerlijke vrede. Mensen die een voorkeur hebben voor blauw, zijn bijna altijd op zoek naar rust en innerlijke vrede. Ze leven aan de hand van hun overtuigingen en gedachten, zonder belang te hechten aan de meningen en gedachten van anderen. Ze zijn niet makkelijk om te praten en zullen hun diepgewortelde waarden en integriteit vrijwel nooit in de steek laten. Deze persoonlijkheid is sterk, maar toch ontspannen en zeer evenwichtig.
  • Paars: Dit zijn geordende, zeer emotionele en vooral erg spirituele mensen. Hun profiel is ook zeer gevoelig, maar wanneer ze gekwetst zijn, zullen ze dit niet zo snel laten zien en kiezen ze ervoor om te zwijgen en hun emoties op het moment niet kenbaar te maken. Voordat ze het achterste van hun tong laten zien, kiezen ze er vaak eerst voor om te mediteren en reflecteren en een manier te bedenken om hun gedachten om te zetten in woorden. Ze reflecteren, denken na, streven naar innerlijke vrede en zijn erg bereid om anderen te helpen en begeleiden. Vaak gaan ze helemaal op in humanitaire doelen.
  • Bruin: Deze persoonlijkheid zit geworteld in de aarde; in hetgeen van lichamelijke en eenvoudige aard is. Deze mensen houden van natuurlijke en ontspannen levensstijlen en hun idee van troost is voortdurend omringd worden door hun dierbaren.
  • Grijs: Dit is geen negatieve kleur, helemaal niet zelfs. Als we de bekende associaties die mensen meestal hebben met de kleur grijs en de gevoelens van verdriet die ze meestal aan deze kleur koppelen even achterwege laten, dan kunnen we misschien in staat zijn in te zien dat mensen die van grijs houden evenwichtig, rustig en soms enigszins conservatief zijn. Deze mensen kunnen ook vrij koud en dus rationeel zijn, waardoor het vaak lastig is om deze mensen boos te krijgen. Een van hun voornaamste tekortkomingen is hun neiging naar passieve agressiviteit. Daarnaast zullen ze vrijwel nooit afwijken van hun routine om mee te gaan in ingewikkeldere plannen.

Na het lezen van dit artikel ben je jezelf vast wel gaan herkennen in één of meer kleuren. Dit is normaal en te verwachten. Dus, vertel eens: Welke kleur heeft jouw persoonlijkheid?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.