Zonder jou besta ik niet

Zonder jou besta ik niet

Laatste update: 29 december, 2016

Als iemand anders alles voor je is en je kunt je je leven zonder die persoon niet voorstellen, voelt het alsof je die persoon nodig hebt om compleet te zijn. Zonder die persoon ben je niets… of dat is tenminste wat je denkt. Je constante gedachte is: “Zonder jou besta ik niet”. Misschien heb je je zo gevoeld of misschien ervaar je het nu.

Wanneer je hele wereld om iemand van wie je houdt draait en die persoon verlaat je, dan verbrijzelt je wereld. Ineens begint alles zijn betekenis te verliezen. Je voelt je verlaten, kwetsbaar en alleen. Je weet niet wat je moet doen of hoe je je moet gedragen. Die persoon was alles voor je… en nu heb je het gevoel dat je niets hebt.

“Afhankelijk zijn van de persoon van wie iemand houdt is een manier om zichzelf in het leven te begraven; een daad van psychologische zelfverminking waarin eigenliefde, zelfrespect en de eigen essentie irrationeel gegeven offers zijn.”
-Walter Riso-

Het is normaal om je zo te voelen. Als je je leven met die persoon hebt gedeeld, zul je zijn afwezigheid een tijdje voelen. Maar… hangen je leven en je bestaan af van die persoon? Wat is het met dit idee van “zonder jou besta ik niet”? Op dit punt moeten we nadenken over het concept van emotionele afhankelijkheid.

Mijn geluk hing van jou af

Zeemeermin

Die leegte waar we het over hebben kan je leven binnen komen wanneer een geliefde overlijdt of uit je leven verdwijnt. Het kan een moeder, vader, broer, echtgenoot of een goede vriend zijn. Het is iets in het leven dat niet vermeden kan worden. Levensomstandigheden, om welke reden dan ook, hebben de persoon die alles voor je was weggenomen. Nadat dit gebeurt, zal het een tijdje duren om weer terug naar normaal te kunnen gaan en de leegte te kunnen accepteren.

Maar wat gebeurt er als een persoon die een groot deel van je leven is eruit verdwijnt? Wat gebeurt er als je partner plotseling weg is? In dit geval, als alles uit elkaar valt en je niet verder kunt gaan, klamp je je misschien meer aan die persoon vast dan je zou moeten.

Het is onmogelijk om iemand voor altijd bij ons te houden, net zoals we kunnen niet doen alsof alle relaties perfect zijn. We kunnen echter niet ophouden te bestaan, ophouden voor onszelf te zorgen en ophouden aan onszelf te denken nadat die persoon ons leven verlaat. We moeten altijd aan onszelf denken. Zelfs als je met iemand samen bent, moet je je leven, je geluk en je welzijn nooit volledig afhankelijk van die andere persoon laten zijn.

Als je gelooft dat dat is wat waar geluk betekent, heb je het bij het verkeerde eind. Je moet vrij zijn en gelukkig zijn met jezelf en met wie je bent. Wanneer dit gebeurt, kan je je leven met een andere persoon delen, maar je moet hem nooit de kracht geven om het te beheersen. Waarom zou je opeens deze persoon van wie je houdt het stuur laten inpikken en hem in de bestuurdersstoel van je leven laten zitten?

Misschien heb je een laag gevoel van eigenwaarde, misschien geef je alles wat je hebt. Misschien ben je bang om verlaten te worden en moet je jezelf zoveel mogelijk verankeren in de zoektocht naar de veiligheid en zekerheid die je mist…

Hoewel je niet langer hier bent, zal ik me niet overgeven

Leeuw en Vlinder

Om jezelf te bevrijden van die emotionele afhankelijkheid moet je rekening houden met de soorten houdingen die je vooruitgang tegenhouden. Het eerste wat je moet doen, is zorgen voor je gevoel van eigenwaarde. Hou van jezelf en waardeer jezelf. Je verdient het. Leg je leven niet in de handen van iemand anders. Alleen jij hebt de macht om de richting te bepalen.

Wat moeten we verder in gedachten houden?

  • Sta niet toe dat je geluk is gericht op maar één persoon.
  • Plaats de verlangens van iemand anders niet voor je eigen verlangens.
  • Als je je alleen goed voelt wanneer je je geliefd voelt door iemand anders, neem dan de tijd voor wat zelfreflectie en kijk of je dat kunt veranderen.
  • Accepteer het niet om met iemand samen te zijn die je niet gelukkig maakt, zelfs als je weet dat je zonder hem zal lijden.
  • Laat die persoon nooit je leven beheersen.

Veel dingen kunnen aan je geluk bijdragen als je afhankelijk van jezelf bent en niet van anderen, zoals het hoort. Het kan makkelijk zijn om liefde en genegenheid te verwarren met behoefte. Deze verwarring brengt meestal niets positiefs en de relatie verandert in iets dat niet per se gezond is.

Je moet in staat zijn om vrede met jezelf te hebben zonder iemand anders nodig te hebben. Leer om alleen te zijn en leer jezelf hiermee om niet van iemand anders afhankelijk te zijn.

“Leer om lief te hebben zonder je vrijheid te bedreigen.”

Het is mogelijk dat je bang bent om alleen te zijn, maar helpt het echt om met iemand samen te zijn als je bang bent om alleen te lopen? Misschien zal die andere persoon je vertrouwen en veiligheid geven, maar de relaties die opgebouwd worden zullen ongezond en destructief zijn.

Vogel

Stel jezelf niet in om ongelukkig in het leven te zijn, want het ligt in jouw handen of je tevreden met jezelf zal zijn of niet. Bevrijd jezelf van alles wat je tegenhoudt en herontdek jezelf en wie je echt bent. Jij bent de enige die jou nooit zal verlaten en je zult er altijd voor jezelf zijn aan het eind van iedere dag. Je zult al snel kunnen zeggen: “Zonder jou… besta ik wel. Zonder jou… zal ik nog steeds mezelf zijn.”

–Afbeeldingen met dank aan Mijail Khonch, Claudia Tremblay, Art Spheric–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.