5 tips om een relatie te laten werken

5 tips om een relatie te laten werken

Laatste update: 23 november, 2016

Tegenwoordig zijn liefdesverdriet en relatieproblemen enkele van de meest voorkomende problemen die zich laten zien tijdens psychologische spreekuren. Vreemdgaan, jaloezie, emotionele afhankelijkheid en niet harmonieus samenwonen zorgen ervoor dat een relatie uiteindelijk voor altijd ophoudt.

Als we een blik terug werpen, zullen we merken dat dit een paar jaar geleden niet gebeurde. In de voorbije jaren gingen de meeste stellen een leven lang mee, ondanks alle tegenslag die zou kunnen bestaan tussen de twee partners. En dit lag voornamelijk aan het feit dat de vrouw bijna volledig afhankelijk was van de man. De vrouw was nog niet toegetreden tot de beroepsbevolking. Daarom moest ze aan de zijde van haar echtgenoot blijven en zorgen voor het huis en de kinderen.

Gelukkig is dat beeld sterk veranderd. Het probleem is dat dit voor vele stellen veel eerder een einde aan hun relatie heeft gemaakt. Het heeft de psychologische problemen die bij deze scheidingen voorkomen ook veel gebruikelijker gemaakt.

Er zijn een aantal statistieken die aantonen dat stellen tegenwoordig niet langer dan tien jaar zullen meegaan. En dit is vooral te wijten aan niet harmonieus samenwonen en een gebrek aan communicatie.

Hoewel de perfecte relatie niet bestaat, dat iets is wat we toe moeten geven, bieden we je hier een aantal tips die helpen je relatie beter te laten werken:

5 tips om je relatie te laten werken

Geen eisen

Het is heel belangrijk, als je je relatie wilt laten werken, dat je zeer tolerant bent tegenover de andere persoon. Soms eisen we dingen van onze partner alsof we hen bezitten. En de waarheid is dat dit niet het geval is, omdat niemand van iemand anders is.

We moeten ons ervan bewust zijn dat we mensen zijn, dat we soms fouten maken. En dat het veel positiever voor het stel is als je begripvol en empathisch tegenover de andere persoon bent en niet eist dat hij handelt of is zoals je zou willen dat hij is.

Dit betekent niet dat we niet kunnen voorstellen dat hij op een bepaalde manier kan handelen, maar het duidelijk zijn over het verschil tussen een eis en een voorstel is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat alles beter verloopt en paradoxaal genoeg maakt het de andere persoon gewilliger om bepaalde dingen waar we niet van houden te veranderen.

Soms worden we niet graag onder druk gezet om iets te doen. Echter, als iemand ons voorstelt om iets te veranderen en hij laat ons de voordelen van deze verandering zien, kunnen we het op een andere manier opvatten.

Stel op het Strand

Geen gepraat meer over elkaars verleden

Het verleden is in het verleden en het bestaat niet meer. Daarom heeft het geen nut om steeds maar door te gaan over iets dat niet meer in je partners leven is. Je zult niet in staat zijn om die gebeurtenis uit het verleden op te lossen. Het enige dat je zult bereiken, is lijden en pijn voor jullie beiden.

Als je partner je ooit ontrouw is geweest en je hebt hem vergeven, hou dan op hem eraan te herinneren dat hij een fout heeft gemaakt. Jij bent degene die ervoor heeft gekozen om hem te vergeven, met alles wat dat met zich meebrengt. Nu is het enige wat je moet doen samen verder gaan.

Vergeet niet dat de andere persoon je partner is

Af en toe laten negatieve emoties en impulsen ons vergeten dat de persoon met wie we ruziën de persoon is die we hebben gekozen om van te houden en de rest van ons leven mee door te brengen.

Let er daarom altijd op dat scheldwoorden, beledigingen en alle vormen van minachting niet nodig zijn. Je kan veel schade toebrengen aan de persoon van wie je houdt. En als dit in de loop van de tijd continu wordt herhaald, zal hij je gebrek aan empathie en tact uiteindelijk zat zijn.

Laten we ons ervan bewust zijn dat het niet nodig is om te schreeuwen of iemand respectloos te behandelen. Je haalt veel meer uit rustige dialogen, respect en genegenheid.

Lach dagelijkse problemen weg

Haren in de douche, de dop van de tandpasta er niet opdraaien of een puinhoop van de kast maken mogen geen grote problemen worden als we ze met een beetje een humor nemen.

Tal van keren hebben we de neiging om problemen die niet van het grootste belang zijn te dramatiseren. Door ze een hoofdrol te geven, is het enige wat we doen ze opblazen en in veel gevallen ze een echt struikelblok maken.

Het is waar dat het echt ongemakkelijk voor je kan zijn als je partner elke dag de wc-bril omhoog laat, maar dit mag niet worden gezien als een vreselijke gebeurtenis die een discussie tussen jullie beiden veroorzaakt. Het is het gewoon niet waard! Als dat een van zijn gebreken is, zijn er zeker andere dingen die hij goed doet, net als jij. Onthoud de eerste tip: stel voor, maar eis nooit en wees tolerant. Jij bent degene die deze partner koos.

Strandwandeling

Maak het elkaar naar de zin, zonder afhankelijk te zijn

Plezier hebben en leuke dingen met je partner doen is fantastisch. Het is heel positief voor elk lid van de relatie om de andere om de zoveel tijd te verrassen met iets waarvan hij weet dat de ander ervan houdt. Het hoeft niet op een speciale datum te zijn. Het belangrijkste is dat je je partner echt een goed diner wilt geven of hem mee wilt nemen naar een concert van die groep waarvan je weet dat hij houdt, maar waarvan jij misschien niet zo veel houdt.

Het is goed voor ons om zo nu en dan toe te geven aan activiteiten waar we misschien niet erg van houden, maar waarvan we weten dat onze partner ervan houdt. Misschien dat als we eens meedoen, we er zelfs ook van beginnen te houden.

Aan de andere kant moeten we niet afhankelijk zijn van de ander om de dingen te doen waar we van houden. Als je partner van voetbal houdt en voetbal je helemaal niets kan schelen, moet je niet gedwongen worden om elke zondag naar een wedstrijd te gaan. Je moet ook afzonderlijk dingen doen.

Een goede relatie opbouwen is tegelijkertijd simpel en moeilijk. Soms grijpen de impulsieve aspecten ons en verliezen we het respect, de eerlijkheid en de empathie uit het oog. Houd deze vijf tips in gedachten en pas ze elke dag toe. Ze zullen je relatie helpen om zich positief te ontwikkelen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.