Zo motiveer je jezelf om te sporten

Zo motiveer je jezelf om te sporten

Laatste update: 16 juni, 2017

Laten we om te beginnen even wat duidelijk maken als het aankomt op lichaamsbeweging. Je hebt al het recht in de wereld om te veel te wegen, om niet gespierd te zijn en weinig energie te hebben. Je hebt het recht om vet te verzamelen rond je middel en op je heupen, om pijn te lijden elke keer dat je probeert te bewegen en om buiten adem te raken als je twee minuten wat sneller loopt.

Je hebt tevens het recht om een hartstilstand te krijgen of aan hartziektes te lijden. Je hebt het recht om verdrietig, depressief en gespannen te zijn. Je hebt het recht om thuis te blijven, naar jezelf in de spiegel te kijken en te zeggen ‘ik moet uitkijken met wat ik mezelf aandoe’ of ‘het zou goed zijn om wat te gaan sporten en sterker te worden’, maar tegelijkertijd niets te doen om iets te veranderen.

Je hebt het recht op gewrichtsproblemen, zwakke botten, chronische rugpijn, stijfheid, zwakte, en een gebrek aan spierdefinitie. Tot op heden heb je het recht om te klagen over dat je dit alles wilt veranderen, maar niet weet hoe je dit moet doen. Maar vanaf nu, als je eenmaal de volgende paragraaf bereikt hebt, zul je het recht om jezelf te betuttelen verliezen. Lees hieronder hoe je jezelf kunt motiveren om te sporten, zonder smoesjes.

De motivatie vinden om te sporten

Voor de meeste mensen komt de motivatie om te sporten niet vanzelf. Mensen houden nu eenmaal van makkelijk, hier doe je weinig aan. We vinden het hartstikke prima om wat te gaan drinken met vrienden of om thuis te zitten, vooral als het buiten slecht weer is. En het is ook niet makkelijk om tijd vrij te maken naast al die werk- of familieverplichtingen.

Sporten

Maar zeggen dat je geen tijd hebt, geen zin hebt of dat je andere dingen te doen hebt zijn geen geldige excuses, ook al lijkt dit misschien wel zo. Als je nu geen tijd hebt om voor je gezondheid te zorgen, zul je later tijd moeten vrijmaken om te dealen met ziekte, pijn en moeilijkheden die voortvloeien uit een gebrek aan lichaamsbeweging en een sedentaire leefstijl.

Niet nadenken, gewoon bewegen

Lichaamsbeweging is noodzakelijk, dit weet iedereen. Iedereen weet ook dat het niet makkelijk is om je aan een trainingsschema te houden, jij ook, anders zou je dit niet lezen. Dus, stop met erover nadenken, stop met smoesjes verzinnen, stop met het zoeken naar redenen om het niet te doen en stop met het rechtvaardigen van je keuze. Doe het gewoon.

Het maakt niet uit hoe moe je bent, hoe koud het is of hoe slecht je eruitziet in je sportkleding. Het maakt niet uit dat het je haar verpest. Het maakt niet uit hoe vroeg of hoe laat het is. Het maakt niet uit dat je moe bent of pijn hebt. Begin gewoon te bewegen. En doe het elke dag.

Stel van tevoren een plan op, zodat wanneer het tijd is om te sporten je zo min mogelijk hoeft na te denken en je gewoon je vastgestelde plan kunt volgen. Er zijn ontzettend veel manieren om aan lichaamsbeweging te doen: binnen, buiten, of zelfs op het werk. Je kunt naar de sportschool gaan, je aanmelden voor een online sportprogramma, trainen met video’s op het internet of met een boek.

Hoe je het ook wilt doen, zorg ervoor dat je deze beslissingen ruim van tevoren neemt zodat de luiheid jouw gedachten niet kan overnemen wanneer het moment om te sporten is aangebroken. Sta het jezelf niet toe om te geloven dat je moe bent, want je zult jezelf alleen maar in de verleiding brengen om het naar morgen te verschuiven.

Sporten

Visualiseer hoe je zult zijn in de toekomst als je nu niet sport

De meeste mensen zullen zeggen dat je juist het tegenovergestelde moet doen, namelijk visualiseren hoe je er na een paar maanden sporten aan toe zult zijn, om je te helpen dichter bij je doel te komen. Het probleem is dat dit voor de meeste mensen niet zo veel betekenis heeft, omdat ze zelfgenoegzaam worden en omdat nadenken over inspanning en opoffering vermoeiend is.

Probeer het daarom eens andersom. Denk na over wat je op dit moment doet aan lichaamsbeweging en hoe je er over vijf, tien, twintig jaar aan toe zult zijn als je op deze voet zou blijven doorgaan. Denk na over hoe je eraan toe zult zijn op je zeventigste of tachtigste (als je zo lang leeft).

Teleurstellend of niet? Zwakte, overgewicht, lichamelijke belemmering, verdriet, eenzaamheid

“Zij die denken dat ze geen tijd hebben voor lichaamsbeweging zullen vroeg of laat tijd moeten vrijmaken voor ziekte.”

-Edward Stanley-

Denk alleen na over de volgende sessie

In plaats van na te denken over de lange termijn, is het om jezelf te motiveren ontzettend belangrijk om het sporten van dag tot dag te nemen. Denk daarom alleen maar na over de volgende sessie, maar niet over hoeveel moeite het zal kosten om naar buiten te gaan of jezelf van de bank te krijgen. Denk na over hoe je je zult voelen als je klaar bent.

Sporten

Sporten maakt blij, want tijdens de lichaamsbeweging komen er allerlei hormonen vrij die jou een goed gevoel geven. De meest bekende zijn endorfines, die zorgen voor het euforische gevoel dat we hebben na het sporten. Deze hormonen zijn tevens natuurlijke pijnstillers die pijn, angst en stress verlichten.

Sporten, vooral in de buitenlucht, zorgt ook voor het vrijkomen van serotonine, een stof die ons humeur beïnvloedt. Serotonine kan je helpen om rustig te worden, vooral wanneer je je angstig of depressief voelt, en het bevordert een goede slaap. Het helpt je tevens om je voedselinname onder controle te houden, vooral junkfood.

Tot slot zorgt sporten voor de vrijlating van dopamine, het hormoon dat geassocieerd wordt met verslaving. Dopamine zorgt ervoor dat we een gevoel van welzijn ervaren na het sporten, wat een verband creëert tussen lichamelijke activiteit en genot. Dit betekent dat we wanneer we sporten niet op zoek hoeven te gaan naar andere, minder gezonde bronnen van genot.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.