Zo krijg je de controle over je leven terug

november 15, 2016

Heb jij de controle over je leven of heeft je leven de controle over jou? Voel je je vaak ontevreden met je leven? Vraag je je aan het einde van de dag vaak af wat je de hele dag gedaan hebt? Soms lijkt het alsof het leven aan je voorbij gaat zonder dat je dit ook maar doorhebt. Dit kan je het gevoel geven alsof je niet doet wat je zou moeten doen en alsof je gevangen wordt gehouden door alle verplichtingen in je leven.

Het verliezen van de controle over je leven is iets dat onbewust kan gebeuren en iets dat je je plotseling realiseert. Op een dag wordt je wakker en kom je erachter dat de verplichtingen die je hebt je simpelweg te veel worden. De verwachtingen die de rest van de wereld van je heeft zijn onmogelijk om aan te voldoen en jij… Jij voelt je nog verlorener dan iemand die zich in zijn eentje op de maan bevindt.

Als je op dit punt bent aangekomen, dan is het waarschijnlijk zo dat je het gevoel hebt dat je niet verder kunt. En in zekere zin heb je hierin gelijk. Je kunt inderdaad niet verder op deze weg als je geluk wilt bereiken. Als je het besluit genomen hebt om een radicale verandering te maken en de controle over je leven in handen te nemen, volg dan deze tips en je zult jezelf beetje bij beetje herontdekken.

1. Stel duidelijk vast wat je wilt

Het is ontzettend normaal om naar dingen te verlangen. Op maandag verlang je misschien naar een nieuw paar schoenen, maar tegen de tijd dat het vrijdag is, ben je dit alweer vergeten. Er zijn echter enkele verlangens die dieper gaan dan andere. Deze verlangens zijn belangrijk als je de controle over je leven weer terug wilt krijgen.

Doel

Je koestert deze verlangens reeds lang en hoewel je ze soms vergeet omdat je dagelijkse leven zo veel verplichtingen kent, kun je niet vermijden dat ze zo nu en dan toch weer in je gedachten opkomen. Wanneer ze bij je opkomen, zou je hiervan moeten profiteren en een plan moeten maken om ze te bereiken. De weg naar het vervullen van je dromen bestaat uit kleine beslissingen en stappen die je er steeds dichter bij zullen brengen.

Gun jezelf elke dag een momentje om iets te doen dat je dichter bij je doel brengt. Als je denkt dat de mensen om je heen je niet zullen helpen bij dit proces, vertel ze dan niet eens dat je het aan het doen bent. Als je echter denkt dat er iemand is die je kan en zal helpen, dan is het heel goed om om hulp te vragen.

2. Investeer in je dromen

Het maakt niet uit of je nu man of vrouw bent, je zult je beseffen dat je de controle over je leven bent verloren wanneer jouw geld alleen nog maar bestemd is om te voldoen aan de behoeften van anderen. Natuurlijk moet je aan de behoeften van je kinderen en je echtgenoot denken als je deze hebt, maar als je uiteindelijk geen tijd of geld meer over hebt voor jouw eigen hobby of om te doen wat je leuk vindt, dan is dat een teken dat er een probleem zou kunnen zijn.

We suggereren absoluut niet dat je al je verplichtingen zou moeten negeren, maar wel dat je een manier zou moeten vinden om iets over te houden voor jezelf. En dan hebben we het niet over persoonlijke uitgaven zoals eten of benzine, maar eerder over dingen als het kopen van een boek dat je leuk vindt of iets anders dat jou enige gezonde ontspanning en afleiding biedt.

Als je een jaar verlof wilt nemen, plan dit dan in en begin er nu al voor te sparen. Je moet onthouden dat de belangrijkste verlangens van jouw leven die van jezelf zijn. Een goede manier om controle over je leven te hebben, is door te investeren in je dromen en verlangens.

3. Analyseer je relaties

Waar je mee omgaat, wordt je mee besmet, zeggen ze. Als je het gevoel hebt alsof je de controle over je leven hebt verloren, neem dan de tijd om na te denken over de mensen met wie je je tijd doorbrengt en wat voor gevoel ze je geven. Steunen ze je? Is hun liefde en gezelschap afhankelijk van wat jij voor ze doet of zijn ze er onvoorwaardelijk voor je?

Het is moeilijk en pijnlijk om te accepteren dat je de controle over je leven voor een deel kwijt bent omdat het is overgenomen door anderen. Als dit echter het geval is, dan kun je dit het beste erkennen en jezelf afvragen of je bereid bent om op deze manier door te blijven leven.

Steun

Tijdens het proces van jezelf herontdekken en de controle over je leven terugnemen, is het mogelijk dat sommige van je relaties drastisch veranderen of zelfs tot een einde komen. Maar wees niet bang: persoonlijk groeien houdt voor een deel in dat je bepaalde dingen en bepaalde mensen los moet laten.

4. Bereid jezelf voor om stappen vooruit te nemen

Een van de grootste uitdagingen wanneer je controle over je leven wilt krijgen, is om veranderingen aan te nemen die nodig zijn en te vermijden dat je stappen achteruit zet. Je zou voorbereid moeten zijn op spanning, angst en obstakels. Dit alles zal zich op een bepaald moment voordoen als je ervoor kiest om te herontdekken wie je werkelijk bent en besluit om echte en gedurfde kansen te grijpen.

Voel jezelf niet klein wanneer je jouw verlangens en beslissingen confronteert. Als het nodig is, geef jezelf dan tijd om je beslissingen te heroverwegen en denk er nog eens over na. Maar pas ze niet aan, alleen maar omdat je druk voelt van buitenaf.

Onthoud dat het moment waarop je de deur naar vrijheid net begint te openen het moeilijkst zal zijn. Zodra je hem eenmaal geopend hebt, zul je je gelukkig en verheven voelen en zul je bevrijd zijn van jouw angst en spanning.