Zeven van de belangrijkste schrijvers aller tijden

Hoewel het buitengewoon moeilijk is om een rondleiding door de geschiedenis van de literatuur te maken en slechts zeven van de beste schrijvers te kiezen, delen we in dit artikel onze specifieke keuzes met je.
Zeven van de belangrijkste schrijvers aller tijden

Laatste update: 25 september, 2021

Het rangschikken van de belangrijkste schrijvers in de geschiedenis is geen gemakkelijke taak. We kunnen het proberen door in het algemeen de kwaliteit van hun werken te beoordelen. Uiteindelijk zal elke beslissing echter altijd worden beïnvloed door individuele voorkeuren en smaken.

Desalniettemin hebben we geprobeerd deze zeven schrijvers te selecteren op de kwaliteit van hun werken, hun populariteit, de sporen die ze hebben achtergelaten in de geschiedenis van de literatuur en hun nog voortdurende invloed vandaag de dag. 

De zeven belangrijkste schrijvers in de geschiedenis

Als je wilt weten wie deze belangrijkste schrijvers waren, wat ze schreven en wanneer, lees dan verder.

1. Dante Alighieri / Italië (1265-1321)

Gewaardeerd om zijn grote spiritualiteit, heeft Dante de bijnaam “de Opperdichter” of ” il Sommo Poeta.” Hij was echter ook een prozaschrijver, literair theoreticus, filosoof en politiek denker.

Zijn iconische werk was The Divine Comedy (1304-1321), fundamenteel voor de overgang van het middeleeuwse naar het Renaissance-denken. Bovendien is het een van de klassiekers van de wereldliteratuur.

Het boek draait om Dante’s reis naar de drie rijken van de doden. Hij heeft twee gidsen: Virgil, die hem door de Inferno en Purgatorio leidt, en Beatrice, die hem kennis laat maken met Paradiso.

Dante

2. William Shakespeare / Engeland (1564-1616)

Zoals Ben Jonson (een hedendaagse vertolker van Shakespeare) aankondigde: “Hij was niet van een leeftijd maar voor altijd.” Hij had zeker gelijk. De Universiteit van Jaén deed in 2014 zelfs onderzoek (Spaanse link) dat bevestigde dat zijn invloed China heeft bereikt, dankzij de toneelschrijver Cao Yu.

Het lijdt geen twijfel dat de erkenning van Shakespeare welverdiend was. In feite schreef hij, afgezien van zijn gedichten, veertien komedies, tien tragedies en tien andere historische drama’s. Bovendien blijft zijn werk het onderwerp van analyse op veel universiteiten en baseren studenten vaak volledige studies op zijn werk.

standbeeld William Shakespeare

3. Miguel de Cervantes / Spanje (1547-1616)

Ook erkend als “de eenarmige man van Lepanto,” schonk hij het leven aan Don Quichot, het meest gepubliceerde en vertaalde boek ter wereld na de Bijbel. Hoewel hij ook een groot aantal romans schreef, zal Cervantes voor altijd verbonden zijn met Don Quichot.

De ingenieuze heer Don Quichot van La Mancha vertelt de avonturen van Alonso Quijano, een arme heer die, na het lezen van zoveel ridderromans, gek wordt en gelooft dat hij een dolende ridder is.

Dit verhaal was de sleutel die de deur opende naar metafictie door middel van parodie. Bovendien blijft, dankzij Cervantes, de geschiedenis van Spanje tot op de dag van vandaag levend, aangezien de pagina’s nauwkeurig en gedetailleerd veel van de gebruiken van die tijd beschrijven.

standbeeld Cervante

4. Charles Dickens / Engeland (1812 – 1870)

Beschouwd als een van de beste Engelse romanschrijvers aller tijden dankzij:

  • Oliver Twist (1838).
  • Een kerstlied (1843) .
  • Kleine Dorrit (1857).

Dit zijn enkele van de meest emblematische werken van Charles Dickens. Ze demonstreren zijn strijd voor de meest achtergestelde sociale klassen van het Victoriaanse tijdperk, zijn onvermoeibare kritiek op armoede en sociale klassen, en zijn enorme empathie voor de mens.

Voor veel mensen is hij echter de auteur die alle emotie en betekenis van Kerstmis onder woorden heeft gebracht met zijn seizoensklassieker, A Christmas Carol.

Charles Dickens, een van de belangrijkste schrijvers uit de geschiedenis

6. Franz Kafka / Tsjechië (1883 – 1924)

Kafka’s werk is een samensmelting van fantastische en realistische elementen die het geweten wakker maakten in een periode waarin Marx’ vervreemdingstheorie aan de orde van de dag was. Kafka zorgde ervoor dat mensen zich identificeerden met Gregorio Samsa, zijn hoofdpersoon in The Metamorphosis (1915), die van de ene op de andere dag veranderde in een enorm insect.

Als goed expressionist en existentialist richten de thema’s van zijn literaire creaties zich onder meer op de toestand van de hedendaagse mens, angst, schuldgevoelens, bureaucratie, frustratie en eenzaamheid.

Kafka-monument

5. William Faulkner / Verenigde Staten (1897-1962)

Bekroond met de Nobelprijs voor Literatuur, was Faulkner een van de beste makers van experimentele romans. Daarnaast was hij de vader van veel hedendaagse auteurs, zoals Mario Vargas Llosa, Juan Rulfo, Ana María Matute en de grote Spaans-Amerikaanse existentialist Juan Carlos Onetti.

Zijn laatste erkenning kwam van zijn vierde roman, The Sound and the Fury (1929), die een polyfonie van stemmen met verschillende vertellers presenteert. Het demonstreert Faulkners verbazingwekkende vermogen om letterlijk de kenmerken van de menselijke geest na te bootsen, zelfs de meest abnormale.

William Faulkner, een van de belangrijkste schrijvers
Redactioneel krediet: James Kirkikis / Shutterstock.com

7. Jorge Luis Borges / Argentinië (1899 -1986)

Borges blijft een sleutelfiguur, zowel in de Spaanstalige als in de universele literatuur. Zijn werken hebben een sterke Argentijnse invloed met uiteenlopende thema’s als de tango en zwaarden en dolken. Het lijkt er inderdaad op dat Borges werd geboren met een boek in zijn hand.

De bibliotheek van Babel (1941) is een van zijn beroemdste werken. Daarnaast schreef hij meer dan 50 verhalen, essays en gedichten. Ze laten lezers (of het nu wiskundigen, filosofen, scheikundigen of filologen zijn) het labyrint van Borges binnengaan, het leven met andere ogen bewonderen en hun eigen theorieën erover ontwikkelen.

Borges leed aan blindheid veroorzaakt door een genetische ziekte. Misschien is dit wat hem het vermogen gaf om over zulke uiteenlopende onderwerpen te schrijven. Ze hadden allemaal betrekking op filosofie, existentialisme, het universum, enz. en hij drukte ze uit door middel van rationalisme.

Jorge Luis Borges en zijn kat

Andere geweldige schrijvers

Helaas moesten we onze lijst met de belangrijkste schrijvers in de geschiedenis beperken. Er zijn er trouwens nog veel meer. De waarheid is dat sommige echt baanbrekende auteurs de lijst niet hebben gehaald. We mogen ze echter niet vergeten. Ze bevatten.

  • Marcel Prousts aflevering van de madeleine.
  • De verhalen van Albert Camus.
  • De verhalen van Edgar Allen Poe.
  • Ulysses van James Joyce.

Daarnaast zijn er de schrijvers die in de loop van de tijd en sinds hun dood in populariteit zijn toegenomen. Bijvoorbeeld Emily Dickinson en haar intieme gedichten, Virginia Woolf met A Room of One’s Own, en Mary Shelley die Frankenstein schreef. Dit zijn er maar een paar.

Ten slotte hoeven we niet terug in de tijd te gaan om gewaardeerde schrijvers te vinden zoals Philip Roth, Paul Auster, Haruki Murakami, José Saramago, Carlos Ruiz Zafón of JK Rowling, die schrijver die haar stempel heeft gedrukt op de harten van duizenden jonge (en niet zo jonge) mensen, met de uitvinding van haar alternatieve universum.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.