Zeven syndromen vernoemd naar personages uit de literatuur

Onze favoriete literaire personages zijn niet zo volmaakt als ze lijken. Uiteindelijk bootst de kunst het leven na. Deze personages zijn een weerspiegeling van jou en mij, met al onze tekortkomingen en onvolmaaktheden. Dankzij onderzoek en studies kunnen we nu deze syndromen "diagnosticeren."
Zeven syndromen vernoemd naar personages uit de literatuur

Laatste update: 27 april, 2019

In dit artikel gaan we het hebben over syndromen vernoemd naar personages uit de literatuur. In de voorbije eeuw is de erkenning van geestesziekte op een aanzienlijke manier gestegen. We waren namelijk gewend deze aandoeningen als onbelangrijk te beschouwen. Of we gooiden ze allemaal op één hoop in dezelfde categorie.

Tegenwoordig investeren we veel meer geld in het onderzoek van deze ziekten. We zijn in staat ze te diagnosticeren en zelfs veel van die aandoeningen te voorkomen. Sommige zijn zo bekend dat we herkennen van de personages uit de literatuur die hun kenmerken vertonen.

Wat gewoon alleen maar een bijzonder kenmerk of een excentrieke eigenschap van een personage was, heeft nu een gepaste naam. Dit zijn enkele syndromen met namen van bekende personages zoals Sherlock Holmes of Holden Caulfield.

Syndromen genoemd naar personages uit de literatuur

Het syndroom van Dorian Gray

Het hoofdpersonage in The Picture of Dorian Gray (Het Portret van Dorian Gray) van Oscar Wilde lijdt aan een aandoening die van zijn perfectionisme een obsessie maakt. Deze aandoening noemt men dysmorfofobie.

Dit syndroom gaat gepaard met een onrealistische waarneming van het lichaam. Een individu met het syndroom van Dorian Gray gelooft dat zijn gebreken heel goed zichtbaar zijn voor andere mensen.

Bovendien hebben deze mensen het vaak moeilijk om het feit te verwerken dat ze zullen ouder worden. Ouder worden veroorzaakt stress en ontkenning. Mensen die aan dit syndroom lijden, gaan na verloop van tijd vaak hun persoonlijk uiterlijk haten en misbruik maken van plastische chirurgie.

Het syndroom van Dorian Gray één van de bekende personages uit de literatuur

Het syndroom van de Schone Slaapster, een personage uit de literatuur

Het Kleine-Levin syndroom is nog een ander syndroom dat genoemd is naar een personage uit de literatuur. Het is ook bekend als het syndroom van de Schone Slaapster. Dit is een zeldzame aandoening. In het algemeen zijn de tijdsperioden van korte duur.

Het voornaamste symptoom is hypersomnia (minstens 18 uur aan een stuk slapen). Er zijn echter ook nog enkele andere gedragsmatige symptomen. Meestal behandelen artsen dit syndroom door het centrale zenuwstelsel te stimuleren.

Het syndroom van Alice in Wonderland

Metamorfopsie treft meestal kinderen. Het verdwijnt ook vaak tijdens de adolescentie. Lewis Carroll, de auteur van De Avonturen van Alice in Wonderland, leed aan deze aandoening. Mensen die aan dit syndroom lijden, hebben een vervormde waarneming van de omvang en de afstand van voorwerpen.

Ze zien de dingen kleiner dan ze zijn en op een grotere afstand. Meestal is dit ook niet het enige symptoom. Mensen met het syndroom van Alice in Wonderland kunnen namelijk ook epilepsie of schizofrenie hebben.

Het posttraumatisch stresssyndroom in The Perks of Being a Wallflower en in The Catcher in the Rye

Twee bekende personages uit de literatuur zijn goede voorbeelden van deze specifieke aandoening. We hebben het hier over Charlie uit The Perks of Being a Wallflower en Holden Caulfield uit The Catcher in the Rye

Beide personages lijden aan angstgevoelens en depressie. Die zijn het gevolg van extreem intense stress die door traumatische gebeurtenissen veroorzaakt is. In het geval van Charlie is zijn trauma afkomstig van het aanhoudende seksueel misbruik door een familielid. Aan de andere kant lijdt Holden aan een posttraumatische stressstoornis na de dood van zijn broer Allie.

Een posttraumatische stressstoornis veroorzaakt meestal verontrustende dromen of gedachten die te maken hebben met de traumatische ervaring. Vele soldaten lijden aan dit syndroom dat genoemd is naar deze personages uit de literatuur.

Het Aspergersyndroom en Sherlock Holmes, een bekend personage uit de literatuur

Sherlock Holmes is één van de beroemdste personages aller tijden uit de literatuur. Hij lijdt aan een ernstige vorm van het Aspergersyndroom. Dit syndroom komt tot uiting in een uitzonderlijke gevoel voor kennis. De patiënt beheerst alleen maar het soort informatie die handig is in zijn beroep.

Bovendien zijn ze vaak geobsedeerd door deze informatie. Voor een persoon met het Aspergersyndroom is het moeilijk om informatie te bewaren die geen invloed heeft op hun dagelijks leven (enkele voorbeelden: in welk jaar we zijn; draait de aarde rond de zon). Ze kunnen echter dagenlang geobsedeerd zijn door een voetafdruk.

Het Aspergersyndroom verwijst naar Sherlock Holmes

Bovarysme (Madame Bovary)

Net als het hoofdpersonage van Flaubert zijn mensen met bovarysme chronisch ontevreden over hun leven. Vaak zijn ze ontgoocheld over de ervaringen die niet lopen zoals ze gepland hebben. Dit veroorzaakt veel frustratie. Hun verwachtingen zijn ook vaak onrealistisch of zelfs onmogelijk. Dat maakt de kans dus kleiner dat ze zich voldaan zullen voelen.

Dwangmatig hamsteren (De kleine zeemeermin)

Deze aandoening treedt niet op in het oorspronkelijke verhaal. In de versie van Disney is Ariel echter een hamsteraar. Ze heeft namelijk de neiging om veel dingen te verzamelen of te kopen.

Dit syndroom is ook verbonden met het syndroom van Diogenes. Toch zijn ze niet hetzelfde. Het is een obsessieve-compulsieve stoornis die de waarneming van het individu vervormt over hoeveel dingen hij of zij bezit.

Onze favoriete personages uit de literatuur zijn niet zo volmaakt als ze lijken. Uiteindelijk imiteert de kunst het leven. Deze personages zijn immers een weerspiegeling van jou en mij, met al onze tekortkomingen en onvolmaaktheden.

Dankzij onderzoek en studies kunnen we nu deze syndromen “diagnosticeren.” We moeten echter ook voorzichtig zijn en deze aandoeningen niet romantiseren. Het is daarentegen nodig dat we ze gewoon aan het licht brengen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.