Gezond ouder worden is een persoonlijke beslissing

Gezond ouder worden is een persoonlijke beslissing
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Vroeg of laat worden we allemaal ouder. Hoezeer je ook opziet tegen je verjaardag of je zorgen maakt om je eerste rimpels, de tijd staat niet stil. Uiteindelijk hopen we allemaal oud te worden. Hoewel je niet kunt kiezen of je wel of niet oud wordt, is er toch iets waar je wel controle over hebt: gezond ouder worden.

Ik hoor veel jongeren zeggen dat ze zich geen zorgen meer zullen maken over hoe ze eruit zien als ze oud zijn. Het is alsof ouder worden betekent dat je de handdoek in de ring gooit. Alsof het tijdsverspilling is om voor jezelf te zorgen als je eenmaal rimpels hebt. Betekent oud worden dat je niet meer voor jezelf of je uiterlijk hoeft te zorgen?

Ik heb ook mensen horen zeggen dat het alleen belangrijk is om gezond te eten en te bewegen als we jong zijn. Als we oud zijn, kunnen we eten wat we willen, het maakt niet uit of we aankomen. Maar dit is helemaal niet waar. Het is zelfs zo dat hoe ouder we zijn, hoe belangrijker het is om voor onszelf te zorgen. Maar zoals we eerder al gezegd hebben, of we gezond ouder worden is grotendeels aan ons.

Ouder stel drinkt koffie

Oud worden is niet synoniem aan ziekte

De reden dat mensen de dingen denken die we eerder hebben genoemd is omdat ze oud worden associëren met ziek zijn. Ze denken dat ziektes en problemen hun geluk in de weg zullen staan als ze die levensfase bereiken. Opeens worden ze trager, moet je pillen innemen voor je hart, heb je minder haar…

Het is belangrijk om niet te lang bij de slechte dingen stil te staan. Als je dat doet, wordt het alleen maar moeilijker om van het leven dat je nu leeft te genieten. Het wordt moeilijker om te geloven dat je levenskwaliteit goed kan zijn.

Het is zo dat je te maken kunt krijgen met vervelende aandoeningen. Het is natuurlijk om je eenzaam te voelen als je kinderen het huis uit gaan. Maar je kunt nog steeds dingen ondernemen en actief zijn. Je hebt keuzes naast zelfmedelijden.

Het is mogelijk om gracieus ouder te worden zolang je niet in de kuil van zelfmedelijden en slachtofferschap valt. Oud worden betekent niet dat je leven al voorbij is, ondanks dat veel jongeren dit denken. Er zijn zoveel mogelijkheden en opties. We kunnen bijvoorbeeld naar het verhaal van Miguel kijken, een man die recentelijk in het nieuws was.

Miguel is tachtig jaar oud en studeert aardrijkskunde en geschiedenis aan de universiteit van Valencia, Spanje. Sommige mensen nemen aan dat hij een professor is, anderen denken dat hij de opa is van één van de studenten. Maar dat is hij niet.

Hij is gewoon een student, die notities maakt en geniet van de colleges. Hij is geïnteresseerd in zijn vakken en heeft zelfs meegedaan aan een uitwisselingsprogramma met de universiteit van Verona in Italië. Zijn familie steunt hem en is gelukkig. Want, zoals Miguel zegt: “Ga ervoor, je kunt het!”

Gezond ouder worden is een keuze

Gracieus en gezond ouder worden is een keuze die we allemaal kunnen maken. En je hoeft er niet mee te wachten, je kunt er nu al mee beginnen. Het maakt niet uit of je je nu goed voelt en geen aandoeningen of problemen hebt. Het is makkelijk om te vergeten dat de keuzes die je nu maakt ook invloed kunnen hebben op je gezondheid in de toekomst.

Maar wat kun je er aan doen? Om te beginnen, let op wat je eet en doe aan beweging. En vergeet niet om ook je geest te trainen. Werk aan een positieve kijk op het leven. Dat helpt je om te gaan met de druk die je voelt als je ouder wordt. En maak je geen zorgen als je een persoon bent die tot het laatste moment wacht. Zelfs als je al wat ouder bent, kun je nog actie ondernemen.

Je kunt bijvoorbeeld altijd beginnen met bewegen. Er zijn veel programma’s die speciaal zijn ontwikkeld voor bepaalde leeftijdsgroepen. Daardoor ga je goed om met stress en je bouwt positieve gevoelens op.

Bovendien ontmoet je op die manier nieuwe mensen. Deze nieuwe vriendschappen verrijken je leven. Je ontmoet mensen met je leuke dingen kunt doen, koffie drinken, en nog veel meer. En wie weet, als je vrijgezel bent kun je zelfs de liefde van je leven tegenkomen.

In 2017 ontmoeten Jim Bowman en Joyce Kevorkian elkaar weer na vele jaren. Ze waren allebei getrouwd geweest en leidden een gelukkig leven. Ze waren verliefd op elkaar toen ze op school zaten, maar nu waren hun partners overleden. Toen ze elkaar weer terugzagen, realiseerden ze zich dat ze nog steeds van elkaar hielden. Ze zijn op 81-jarige leeftijd met elkaar getrouwd.

Gelukkige oudere vrouw

Ouder worden met plezier

Vandaag de dag zijn er universiteitsprogramma’s waardoor mensen als Miguel iets kunnen gaan studeren waarin ze geïnteresseerd zijn. Er zijn ook organisaties die activiteiten voor senioren organiseren, zodat ze anderen kunnen ontmoeten.

Zoals je kunt zien betekent ouder worden helemaal niet dat je leven aan banden wordt gelegd. Met een paar aanpassingen zijn er veel dingen die we kunnen blijven doen, ongeacht hoeveel kaarsjes er op onze verjaardagstaart staan.

Stel dus niet uit wat je vandaag kunt doen. Gezond ouder worden is immers een keuze. Maak gebruik van de kansen die je nu hebt zodat je later nog steeds veel energie en levensvreugde hebt.

Ouder worden maakt onze botten misschien minder sterk en belemmert onze lenigheid, maar het hoeft geen invloed te hebben op onze dromen om de wereld te blijven ontdekken.

“Te weten hoe je oud moet worden is het grote vraagstuk van de wijsheid, en één van de moeilijkste hoofdstukken in de kunst van het leven.”

-Henri Frederic Amiel-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.