Zeven uitspraken van Boeddha om je leven te veranderen

Hier zijn zeven prachtige uitspraken van Boeddha die je zullen helpen je kwaliteit van leven te verbeteren. Mis ze niet!
Zeven uitspraken van Boeddha om je leven te veranderen
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 10 april, 2022

Mensen die leerstellingen en uitspraken van Boeddha gebruiken als referentiepunt voor hun leven, zien het boeddhisme meer als een levensbeschouwing dan als een religie.

Dat komt omdat er maar weinig spirituele doctrines zijn die zo boeiend zijn. Bovendien hebben maar weinig voorouderlijke praktijken zoveel individuele transformaties teweeggebracht en zulke positieve bewustzijnsveranderingen veroorzaakt.

De reden dat het boeddhisme zoveel volgelingen heeft, is vanwege zijn eenvoud. De wijze berichten worden op zo’n manier overgebracht dat ze je aanmoedigen om je kwaliteit van leven te verbeteren.

Vanuit psychologisch oogpunt kan worden gezegd dat de impact op je emotionele welzijn enorm is. In feite moedigt het je niet alleen aan om je staat van stress en angst te reguleren, maar het bevordert ook je innerlijke reis naar zelfkennis en persoonlijke vervulling.

“Stilte is een lege ruimte, ruimte is de thuisbasis van een ontwaakte geest.”

-Boeddha-

Om te profiteren van de principes van het boeddhisme, hoef je alleen je hart en geest te openen. Om een begin te maken, kun je nadenken over de volgende uitspraken van Boeddha.

Zeven uitspraken van Boeddha om je leven te veranderen

1. Pijn en lijden zijn niet hetzelfde

“Pijn is onvermijdelijk, maar lijden is optioneel.”

-Boeddha-

Laten we even nadenken over de essentie van deze boodschap. Het is heel goed mogelijk dat de eerste vraag die je stelt is: Wat is het verschil tussen pijn en lijden? Wel, eerst moet je begrijpen dat pijn iets is dat echt en legitiem is. Inderdaad, als je gekwetst bent, zul je pijn voelen. Als je partner je op dat moment bijvoorbeeld verlaat, zul je onherstelbare pijn voelen vanwege zijn of haar afwezigheid.

Lijden verwijst echter naar een negatieve emotionele lading die je te lang met je meedraagt. Het leed dat je ervaart door de verlating door je partner zou bijvoorbeeld slechts voor een beperkte tijd moeten zijn. In feite, als je het uit te breiden na die periode, je zult je kwaliteit van leven te verliezen.

Vrouw met gezicht in haar handen

Je kunt alleen schade oplopen door waar je belang aan hecht. Om nutteloos lijden te voorkomen, moet je daarom een stap terug doen, jezelf emotioneel losmaken en de dingen vanuit een ander perspectief bekijken. Pijn is inderdaad iets fysieks en onvermijdelijks, maar lijden is een keuze. Het hangt af van jou, je gedachten en je emoties.

Het vergt echter oefening en tijd om dit te bereiken, maar het is de moeite waard. Beschouw als richtlijn de volgende uitspraak van Boeddha: “Alles wat we zijn is het resultaat van wat we hebben gedacht: het is gebaseerd op onze gedachten en het is opgebouwd uit onze gedachten.”

2. Leer in het heden te leven

“Verheug je, want elke plaats is hier en elk moment is nu.”

-Boeddha-

Je geest houdt ervan zich te voeden met het verleden. Het leeft van nostalgie, naar die dingen die niet konden zijn. Een ander gebrek is het anticiperen op de toekomst en zorgen maken over bepaalde dingen die nog niet eens zijn gebeurd.

Dit betekent dat je niet in het moment leeft en je leven aan je voorbij gaat zonder dat je het merkt. Het boeddhisme stelt voor dat je je concentreert op het hier en nu. Daarom moet je leren aanwezig te zijn en van elk moment te genieten alsof het het enige is.

3. Heelheid is in eenheid

“Zorg net zo goed voor de buitenkant als voor de binnekant, want alles is één.”

-Boeddha-

Om een echte staat van welzijn te vinden, is het essentieel dat je lichaam en geest in balans zijn. Zoals je weet, leven we in een samenleving die fysieke verschijning verheerlijkt. Een wereld die de voorkeur geeft aan een ontkoppeling van je innerlijke wereld, want wat telt is uiterlijk, niet essentie.

Om de eenheid te herwinnen, moet je je focus veranderen en elke dag nadenken over dit gezegde van Boeddha. Verbind je lichaam en ziel, je huid en emoties, je lichaam en brein, en je hart en bestaan. Zo bereik je een optimale balans tussen al deze dimensies. Bovendien voel je je voller en meer bewust van het hier en nu, wat een rijkere emotionele volheid mogelijk maakt.

Een geweldige manier om deze verbinding te bereiken is door middel van meditatie (Engelse link) en yoga.

Vrouw die yoga beoefent en nadenkt over de uitspraken van Boeddha

4. Het leven is geen vlakke weg, bereid je middelen voor

“Het is beter pantoffels te dragen dan de wereld te bekleden.”

-Boeddha-

Niet alle wegen die je in je leven zult bewandelen, zijn voorzien van vloerbedekking. Niet alle opties zullen gemakkelijk zijn, en je zult ook geen uitweg vinden uit elke moeilijkheid. In het dagelijks leven kom je vaak zeer ruige en steile paden tegen, waar geen comfort te vinden is. Daarom moet je je voorbereiden met je eigen middelen.

Dit is ongetwijfeld een van de meest interessante uitspraken van Boeddha. Hij moedigt je aan om je ervan bewust te zijn dat je moeilijkheden moet overwinnen om te leven en dat er niets beters is dan voorbereid te zijn.

5. Je pijn moet niet proberen de schuld te geven

“Doe anderen geen pijn met wat jou pijn doet.”

-Boeddha-

Wat brengt deze boodschap over? Het antwoord is simpel. Het betekent verantwoordelijkheid, volwassenheid en toewijding aan jezelf en anderen. Op de een of andere manier doet deze zin denken aan een andere die je ongetwijfeld ooit hebt gebruikt: “Doe anderen niet aan wat je niet zou willen dat ze jou aandoen.”

Deze vijfde reflectie van Boeddha gaat echter iets verder, omdat het een diepe kennis van jezelf inhoudt. Het betekent empathie voor anderen waar zelfbewustzijn en verantwoordelijkheid in actie zijn. Inderdaad, als het leven je heeft geraakt, als je tegenslagen hebt gehad of teleurgesteld bent, zoek dan niet iemand om de schuld te geven. Genees je wonden en ga verder.

Twee vrouwen omarmen elkaar

6. Wat is essentieel voor jou?

“De rijkste man is niet hij die het meeste heeft, maar hij die het minste nodig heeft.”

-Boeddha-

Je verlangen naar meer, zowel materieel als emotioneel, is de belangrijkste bron van al je zorgen en wanhoop. De stelregel van Boeddha is echter gebaseerd op het leren leven met weinig en alles accepteren wat het leven je op dat moment biedt. Dit zal je leiden naar een evenwichtiger leven, het verminderen van stress en interne spanningen.

Vaker willen duidt op een gebrek aan zekerheid. Het geeft aan dat je je alleen voelt en die hiaten moet opvullen. Aan de andere kant, als je je op je gemak voelt met jezelf, kun je die behoefte om iets te bewijzen achter je laten. Bezittingen leiden niet tot geluk. Geluk is een houding en het is iets dat van binnenuit wordt gecultiveerd.

7. De moed om af te leren

“Om alles te begrijpen, is het nodig om alles te vergeten.”

-Boeddha-

Als kind was je constant aan het leren. Je mentale kaart was nog niet ontworpen en je stond voor alles open. Bovendien was je vermogen om te begrijpen enorm. Je wist niet hoe je moest oordelen, je accepteerde alles en nam het als vanzelfsprekend aan.

Maar naarmate je ouder werd, werd je geest gevuld met conditioneringen en sociale normen die je vertelden hoe je zou moeten zijn. Ze hebben je de schijnbare betekenis van dingen bijgebracht, van hoe je je moet gedragen en zelfs hoe je intern moet denken. Daardoor werd je je niet meer bewust van jezelf en verdwaalde je.

Vrouw met uitgestrekte armen

Om dingen te veranderen en vanuit een gezonder perspectief te zien, moet je leren jezelf los te maken van je overtuigingen en die gewoonten en ideeën af te leren die niet uit je hart komen.

Deze laatste van de uitspraken van Boeddha zal je helpen om het proces te starten: “In de lucht is er geen onderscheid tussen oost en west; mensen creëren onderscheid uit hun eigen geest en geloven dan dat ze waar zijn.” Denk er maar eens over na.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.