Zeven tips om te stoppen met nagelbijten

Zeven tips om te stoppen met nagelbijten

Laatste update: 30 juni, 2018

Een examen, een familiebijeenkomst, een afspraak, een lange wachttijd bij de dokter. Al deze situaties hebben iets gemeenschappelijks. Want in al die situaties kunnen we last hebben van angst, bezorgdheid of verlegenheid. Deze emoties of gedachten kunnen we door middel van onze woorden en ons lichaam tot uiting brengen. Maar soms gebruiken we ook handelingen zoals bijvoorbeeld nagelbijten.

Onze handen spelen een erg belangrijke rol in communicatie. Met de handen kunnen we omhelzen, strelen en onszelf uitdrukken. Ze kunnen ook gevoelens overbrengen zoals rusteloosheid, verveling, de wens een vergadering te beëindigen of zelfs onbeleefde manieren. Handen kunnen zoveel uitdrukken. Ook kunnen onze vingernagels een weerspiegeling zijn van onze emoties of gedachten. Voor veel mensen is nagelbijten een onbewuste manier om gewaarwordingen te beheersen. De naam voor dit fenomeen is onychofagie. Het woord is afgeleid van twee Griekse woorden: onyx (nagel) en phagein (eten) (Cano, Peniche en Arellano, 2001).

Gewoonlijk beschouwt men onychofagie als een dwanghandeling. We doen het om onze gevoelens van rusteloosheid, angst en onze dwingende gedachten onder controle te houden. Maar het heeft belangrijke gevolgen voor onze mondgezondheid, ons sociale imago en in de meest ernstige gevallen voor ons zelfvertrouwen. Het is een moeilijke gewoonte om te doorbreken maar alles is nog niet verloren. Als het nog geen ernstige situatie is, dan heb je alleen een beetje wilskracht, bewustzijn en motivatie nodig.

Nagelbijten: een onopgelost probleem

De waarheid is dat nagelbijten of onychofagie zelfs in de wereld van de psychologie, de geneeskunde of de psychiatrie nog steeds een mysterie is. In 2015 heeft de Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry een artikel gepubliceerd waarin beweerd werd dat onychofagie geen teken van zenuwen of angst is zoals de meesten van ons dachten. Maar het was een teken van perfectionisme. Door op hun nagels te bijten kunnen mensen omgaan met hun ontevredenheid of prikkelbaarheid.

Nagelbijten

Er zijn ook studies die aantonen dat een derde van de mensen die lijden aan onychofagie, zich in een gezin bevinden waar nog een ander familielid hieraan lijdt. We kunnen hier gevallen zien waar kinderen imitatiegedrag vertonen in gezinnen waar een vader, moeder of broer het al doet. Andere onderzoeken maken de vergelijking eenvoudiger en leggen een verband tussen onychofagie en genot. De handeling van het nagelbijten zou plezierige gewaarwordingen laten ontstaan.

Draait het dan allemaal rond wilskracht? Is dat niet slechts een cliché? Ze zeggen dat stoppen met iets of een doelstelling uitvoeren alleen een kwestie van wilskracht is. “Als je het niet doet, dan komt dat omdat je het niet echt wilt,” zeggen ze. De waarheid is echter dat het cliché beladen is met evenveel voors als tegens. Het is waar dat het ons een simplistische kijk op de werkelijkheid biedt. Maar het is niet minder waar dat wilskracht en motivatie (wat ze ook maar zijn) de drijvende kracht en de sterkte zijn. Zonder hen zouden we niet eens in staat zijn om uit de startblokken te komen. Maar wees voorzichtig, want iets willen doen is niet alles.

“Als je begint met te beloven wat je nog niet hebt, dan zal je de wil verliezen om het te bereiken.”

-Paulo Coelho-

 Share

Het belang van wilskracht om te stoppen met nagelbijten

Wilskracht verzet geen bergen maar het is wel een erg belangrijk beginpunt. Het maakt niet uit of je faalt, fouten maakt of een hele zomer doorbrengt zonder op je nagels te bijten. Maar wanneer je weer aan het werk gaat, begint het nagelbijten opnieuw. Elk einde is een nieuw begin. Als de ene formule niet werkt, probeer dan een andere. Als je niet wil veranderen wat je doet, verander dan hoe je het doet.

Wat heb je de laatste keer verkeerd gedaan? Welke fout heb je gemaakt? Denk aan hoe je je voelde toen je het goed deed en opnieuw begon. Wanneer je ook maar beslist om opnieuw te beginnen, schrijf dan een positieve boodschap aan jezelf. Schrijf iets dat voor jou betekenis heeft en leg het op een zichtbare plaats. Het zal je helpen wanneer de verleidingen optreden. Je hoeft alleen maar op elk moment alert te zijn.

De belangrijkste eerste stap om je fouten te corrigeren is dat je je eerst bewust wordt van die fouten. Op het werk, in je relaties, in je manier van communiceren en in elke activiteit die je beter wilt doen, moet je dit toepassen. Onychofagie bestrijden is een marathon, geen sprint. Een goede manier om te starten is door notities te maken. Noteer op welke momenten dat je op je nagels bijt. Waar was je toen? Wat deed je op dat moment?

Registreer wanneer je op je nagels bijt

Dingen registreren is een manier om je bewust te worden van de activiteiten die je deed of van de mensen bij wie je was toen je op je nagels begon te bijten. Het tijdstip van de dag, de plaatsen, of je aan het rijden was, of voor het verkeerslicht stond enzovoort. Was het het begin of op het einde van de dag? Elk van deze momenten is belangrijk. Want het geeft je een idee van de prikkels die te maken hebben met het nagelbijten.

“Beseffen wat moet gedaan worden, en het niet doen, is laf.”

-Confucius-

 Share

Nagelbijten

Dit bereidt de hersenen voor en traint ze om de momenten te ontdekken waarop je een risico loopt. Je moet ten eerste alle tijdstippen registreren waarop je op je nagels begint te bijten. Wanneer je dit deel onder de knie hebt, kan je beginnen met de momenten te noteren waarop je je handen naar je mond brengt (zonder eigenlijk te bijten). Uiteindelijk zal deze oefening je helpen bewust te zijn van het moment waarop je begint te denken aan nagelbijten. Het is een eenvoudige manier om deze automatische reacties te laten stoppen.

Een kleine stap om te stoppen met nagelbijten

Kleine stappen leiden tot grote verwezenlijkingen. De grote vijanden van de motivatie zijn de onmogelijke doelstellingen. Misschien is er een speciale gebeurtenis of heb je een sollicitatiegesprek en beslis je om niet op je nagels te bijten. Dat is tegenstrijdig. Want op een moment van erg grote onrust zet je dan jouw “wapen,” dat je gebruikt om de onrust te bestrijden, aan de kant.

Op een gegeven moment word je gedwongen je doel te vergeten. Je gaat dan opnieuw op je nagels bijten en onmiddellijk voel je jezelf een mislukkeling. Zet jezelf dus niet te veel onder druk om een eind te maken aan een gewoonte als onychofagie. Misschien heb je deze gewoonte al jarenlang. Er zijn misschien mensen die bij hun eerste poging succesvol zijn. Er zijn altijd ook mensen die het over hun laatste sigaret hebben. Maar wat met de mensen bij wie het niet op die manier werkt?

Probeer om niet te hard voor jezelf te zijn. Want deze houding is een goede bondgenoot wanneer de verleiding je wilskracht verslagen heeft. Probeer het alleen tot één of twee vingers te beperken. Je kan voor jezelf een doel stellen voor het weekend of voor de vakantieperiode. De combinatie van eenvoudige en gemakkelijkere doelstellingen laat ons op de lange termijn de grotere doelen bereiken. Elke stap telt. En op dezelfde manier moeten we niet alleen het gedrag dat we willen veranderen, registreren. Maar het is ook belangrijk dat we verslag maken van onze successen.

“Onze doelstellingen zijn alleen bereikt als je de vooruitgang meet.”

-Guy Kawasaki-

Je voorbereiden op de verleiding

We kennen nu dus de situaties, de mensen of de tijdstippen van de dag dat we op onze nagels gaan bijten. De volgende stap is dan dat we de verleiding vermijden. Maar we kunnen niet altijd aan deze situaties of mensen ontsnappen. Eén van de beste strategieën is de kracht van onze geest gebruiken om ze aan te pakken. Probeer om eenvoudig vooruit te zien op de situatie en te visualiseren hoe je eruit kan komen zonder op je nagels te bijten. Dit kan helpen om je op moeilijke momenten te versterken. Richt je geest op alternatieve gedachten en denk aan positieve boodschappen die je kunnen ondersteunen.

Een andere remedie is dat je je lichaam traint om te ademen en te ontspannen zodat je situaties kan bestrijden die angst veroorzaken.

“Iedereen die verleiding vermijdt, vermijdt zonde.”

-Ignacio de Loyola-

 Share

Je kan dus je lichaam en geest trainen. Maar op dezelfde manier kunnen we ook leren hoe we ons gedrag zogezegd op afstand kunnen houden. Eén eenvoudige oefening houdt in dat we de hand naar onze mond bewegen. Dan houden we de hand op een afstand van vijf centimeter van de mond terwijl we ons verzetten tegen het verlangen om op onze nagels te bijten. Gedurende twintig seconden houden we de hand op die afstand. We doen dit om onszelf op een bewuste manier te trainen. Dan zullen we er geleidelijk gewend aan worden. Het zal dan ook gemakkelijker zijn om de gewaarwordingen te herkennen die voorafgaan aan de handelingen die je wil vermijden – in dit geval nagelbijten.

Ga op zoek naar alternatieven voor je mond en je handen

Mensen die geworsteld hebben met een slechte gewoonte, weten hoe moeilijk het is. De mensen om je heen zullen erg vaak een gebrek aan begrip tonen. Ze kunnen commentaar geven en zeggen dat je zwak bent. Soms zijn visualisatie, wilskracht of mentale kracht dan gewoon niet genoeg. Je moet dan andere alternatieven vinden. Maar vergeet niet dat iedereen anders is. Bij sommigen zal de ene optie werken. Anderen zullen succes hebben met een andere techniek.

Nagelbijten

Het is belangrijk te onthouden dat we ons op de mond en de handen moeten richten. We kunnen het gevoel hebben dat we iets in onze mond moeten hebben. Want dat verzacht onze zenuwen, rusteloosheid of verveling. In dat geval kunnen we kauwgom of gember kauwen, of op zoethout of snoep zuigen, enzovoort. Iets in de mond hebben voorkomt de behoefte om die ruimte met je vingers op te vullen!

Maar we moeten ook aandacht schenken aan de vingers. De handen wassen, handschoenen dragen of de nagels lakken, een pleister of zelfs onzichtbare wtape op de vingers aanbrengen, zijn allemaal technieken die je kunnen helpen. Het minste wat het teweeg brengt, is dat het kan dienen als een rechtstreekse herinnering aan het doel dat we onszelf opgelegd hebben.

Je kan anderzijds ook andere voorwerpen dragen die dienen als afleiding zoals een sleutelring, een anti-stressbal, een pen, enzovoort. Het is iets dat je handen bezig houdt.

Zoek en je zult vinden

De tijd zal komen dat je nagels beginnen te groeien. Het zal zeker een vreemde gewaarwording zijn. We zullen onze vingers willen aanraken, ze bekijken of de rand van de nagels strelen. Een andere gewoonte is dat we onze kleren te borstelen met de nagels die we pas ontdekt hebben. Het is fundamenteel dat we deze gebaren vermijden. We moeten erin slagen onszelf te trainen om ervan bewust te zijn dat we dit doen. Want dan zal het gemakkelijk zijn om aan de verleiding te weerstaan.

Een simpel trucje is een kleine vijl bij je te hebben. Dat kan je helpen telkens als er sprake is van een oneffenheid of van krassen op de nagels. Door dit te doen vermijden we dat we onze tanden zullen gebruiken om deze vervelende onvolmaaktheden op de nagels te verwijderen.

Als we op een gegeven moment vaststellen dat we één van deze dingen doen, dan bestaan er enkele trucjes die we kunnen toepassen. Sta je rechtop, bal dan je vuisten. Zoek iemand met wie je een gesprek kan starten. Steek je handen in je zakken of onder je dijen als je zit.

Doe je het goed, erken het dan

We hebben het soms moeilijk om te erkennen wanneer we het goed doen. Soms komt dat door de manier waarop we opgevoed zijn. Het kan ook te wijten zijn aan angst voor wat anderen zullen zeggen. Of we hechten geen waarde aan onze kleine successen. Dit zal op lange termijn ons zelfbeeld beschadigen. Als we een doel bereikt hebben, dan moeten we onszelf belonen. Wanneer we dit doen, zijn we niet minder nederig of hebben we een groot idee van onszelf.

Voor de mensen om ons heen kunnen dit onbelangrijke successen zijn. Maar dat mag ons niet tegenhouden om onszelf te belonen voor wat we bereikt hebben. Want het zal inderdaad erg positief zijn voor ons leven en onze doelstellingen.

Plan om jezelf kleine beloningen te geven als je bijvoorbeeld een week niet op je nagels gebeten hebt. En als de mensen om ons heen bij het proces betrokken zijn, dan kan dat zeker een grote hulp zijn. Als ze het begrijpen en met je meevoelen, dan is dit een erg belangrijke steun.

Anderzijds moeten we er ons ook van bewust zijn dat het probleem misschien een gezondheidsprobleem is. Als we bloedende of misvormde vingers hebben, als het een obsessieve of depressieve stoornis wordt, dan is het belangrijk dat je medische hulp vraagt. Artsen zullen in staat zijn om de gewoonte onder controle en onder toezicht te houden. Ze zullen ons alle advies en alle hulp bieden die we nodig hebben.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.