Zeven tips om als volwassene terug naar school te gaan

Als je besloten hebt om terug naar school te gaan, dan is dat geweldig! Omdat we graag willen helpen, zijn hier een paar ideeën die het zeker makkelijker voor je zullen maken.
Zeven tips om als volwassene terug naar school te gaan
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Pedro González Núñez

Laatste update: 27 december, 2022

Denk je erover na om terug naar school te gaan? Je kunt besluit nemen om verschillende redenen, zoals dat je nieuwsgierig bent om iets anders te leren of gewoon omdat je dat wilt. Het is namelijk waar, mensen stoppen nooit met leren.

Terug naar school gaan als volwassene is niet synoniem met falen en is ook geen slechte keuze. Toen je zeventien was, moest je kiezen wat je voor de rest van je leven wilden doen. Denk je dat je als tiener wijs genoeg was om te weten wat je nu, twintig of dertig jaar later, zou willen?

Daarom zie je altijd mensen terug naar school gaan die zich voor andere gebieden interesseren. Sommigen doen het om hun professionele leven te veranderen, terwijl anderen het gewoon voor de lol doen. Wat je ook motiveert, je zou een aantal interessante ideeën moeten lezen voordat je aan je nieuwe leven als student begint.

Oudere mensen aan het werk

Te oud voor school?

Je bent nooit te oud voor school. Vergeet niet dat mensen nooit stoppen met leren. Tegenwoordig kun je meer opties vinden dan die je had toen je opgroeide.

Ook heb je meer informatie over je vormingsopties en meer levenservaring om te kiezen wat je wilt studeren. Er zijn vandaag de dag meer vakken beschikbaar en online studeren kan het makkelijker maken voor je om terug naar school te gaan.

In dit verband kun je verschillende technieken en tips uitproberen, zoals:

  • Wees volhardend en leer van vallen en opstaan.
  • Zoek naar technieken die je helpen om goede aantekeningen te maken in de klas.
  • Vind richtlijnen om je te helpen consistent te blijven, vooral voor onderwijs op afstand.
  • Verken technieken om je geheugen te trainen en actief te lezen tijdens je studie.

Als het lang geleden is dat je voor het laatst hebt gestudeerd, is het niet altijd makkelijk om daar weer mee te beginnen, want je bent de vaardigheden waarschijnlijk een beetje kwijt. Aan de andere kant, wanneer je een bepaalde leeftijd bereikt, hebben je hersenen niet hetzelfde leervermogen die ze ooit hadden tijdens de kindertijd en de adolescentie.

Terug naar school

Zeven tips om als volwassene terug naar school te gaan

Voortgezette opleiding is essentieel in elke professionele carrière. Je hoeft je niet altijd in te schrijven voor een hogere opleiding. Elke opleiding kan je helpen om je vaardigheden te verbeteren. Het gaat om het updaten van je vaardigheden, een soort van professionele recycling.

Hoe dan ook, of je het nu doet om professionele redenen, voor het plezier, of gewoon omdat je iets anders wilt leren en meer kennis wilt opdoen, hier zijn enkele belangrijke tips die dit proces voor jou makkelijker zullen maken.

Vertrouwen

Met de leeftijd komt de onafhankelijkheid, maar ook de verantwoordelijkheid om op jezelf te vertrouwen. Terug naar school gaan kan voor velen een uitdaging zijn. Zo kan het zijn dat sommige mensen moeten geloven in hun capaciteiten. Vergeet echter niet dat je je zelfvertrouwen niet moet laten veranderen in arrogantie.

Laat je vooroordelen buiten de deur

Het is belangrijk om vooroordelen zoveel mogelijk te vergeten. Elke dag zie je mensen van alle leeftijden in de klas. Probeer hier met mensen over te praten, omdat sommigen nog steeds vinden dat studeren als oudere volwassene negatief is.

Blijf hongerig, blijf dwaas.”

Steve Jobs

Motivatie

Motivatie en geloven in wat je kunt doen is essentieel. Als je besluit om terug te gaan naar school, maak dan het beste van die ervaring, wetende dat je de juiste beslissing hebt genomen.

Planning

Meestal betekent het teruggaan naar school als volwassene dat je je leven zorgvuldig moet plannen (Engelse link). Nu heb je bijvoorbeeld familie- en werktaken die je vroeger waarschijnlijk niet had. Daarom moet je je tijd realistisch organiseren en je grenzen kennen.

Studiegewoonten

Beetje bij beetje kun je weer gaan studeren. Begin langzaam, richt je op het overwinnen van kleine uitdagingen totdat studeren weer deel uitmaakt van je routine.

Een oudere man met een jonger meisje

Keuzes

Je moet de juiste keuze maken als het gaat om te beslissen wat je gaat studeren. Denk na over wat je nodig hebt en wilt doen met je opleiding. Wil je professionele ontwikkeling? Wil je een nieuwe uitdaging in je leven? Of wil je gewoon iets nieuws studeren?

Hoe je deze vragen beantwoordt, helpt je te begrijpen wat je wilt en de juiste keuze te maken (Engelse link). Probeer niet te veel stil te staan bij het nemen van een beslissing, want te veel opties kunnen je tegenwerken en je motivatie beïnvloeden.

Zoek steun

Leun op je familie en vrienden. Dit komt omdat er momenten kunnen zijn dat je het gevoel hebt dat je de dingen niet aankan en dat hun steun een uitkomst zal zijn. Ga er gewoon voor! Laat niemand je vertellen dat je te oud bent voor school!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • C. Franco, Isabel, (2017). Volver a estudiar en la edad adulta: técnicas y consejos, España: Amazon.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.