Zeven kenmerken van volwassen mensen

Ontdek in dit artikel zeven van de belangrijkste kenmerken van volwassen mensen en hoe je ze zelf kunt gaan ontwikkelen. Lees snel verder.
Zeven kenmerken van volwassen mensen
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Pedro González Núñez

Laatste update: 27 december, 2022

De schrijver Stephen King is een meester in horror, maar ook in zwarte humor. Bij het lezen van zijn beroemde zin ‘ Worden mannen volwassen of worden ze gewoon oud?’, zou het je kunnen doen denken aan andere bekende mensen die niet bijzonder volwassen lijken te zijn.

Wat wordt er echter bedoeld met een volwassen persoon zijn? Wat zijn de gedragingen die deze mensen onderscheiden van degenen die niet volwassen zijn? Je zou kunnen denken aan termen als ernst of verantwoordelijkheid. We moeten echter onderzoeken wat het werkelijk betekent om volwassen te zijn.

Volgens de Oxford Dictionary betekent volwassen worden het bereiken van een vergevorderd stadium van mentale of emotionele ontwikkeling. Laten we dat eens van dichterbij bekijken.

Kenmerken van volwassen mensen

Om de kwaliteit van volwassenheid beter te begrijpen, gaan we ons wenden tot een beroemde Nicaraguaanse communicatie-expert in Mexico, genaamd Martha Debayle.

Een gelukkige vrouw, een kenmerk van volwassen mensen

Debayle is een specialist in media en ondernemerschap, en een gerespecteerd communicatie-expert in haar land. Voor haar kan en moet volwassenheid worden toegepast op emoties en psychologie.

In die zin kunnen we spreken van emotionele volwassenheid als de werkelijkheid wordt geaccepteerd zoals die is. Psychologische volwassenheid kan ook worden onderscheiden wanneer een gezond oordeel, voorzichtigheid en autonomie worden verworven.

Welke kenmerken van volwassen mensen kunnen we echter vinden in de mensen om ons heen? Hoe kunnen we weten of ze het moment hebben bereikt waarop ze een bepaald evenwicht en stabiliteit hebben bereikt? Volgens Debayle zijn dit enkele van de sleutels:

“Iedereen groeit, maar niet iedereen wordt volwassen.”

-Kemi Sogunle-

1. Ze verliezen de controle over hun emoties niet

Dit betekent niet dat ze hun emoties volledig kunnen beheersen, maar dat ze ermee hebben leren leven. In feite zijn ze in staat om ze te beheren, of ze nu negatief of positief zijn, om ze te moduleren.

Ze vermijden ze echter nooit. Ze komen er zelfs tegen op, accepteren ze, internaliseren ze als een deel van zichzelf en gaan verder. De sleutel is dat ze het altijd doen zonder visceraal te handelen, of zich alleen door hun emoties te laten leiden.

2. Verantwoordelijkheid

Onder de verschillende kenmerken van volwassen mensen, lijkt verantwoordelijk zijn voor iemands acties vrij voor de hand liggend.

Bijgevolg zullen mensen die een goed evenwicht hebben bereikt, de consequenties op zich nemen van wat ze doen zonder iemand de schuld te geven van hun fouten.

3. Weg van wrok

Dit is een ander basisaspect dat in verband kan worden gebracht met nummer één hierboven. Sterker nog, mensen die zich lange tijd laten meeslepen door hun emoties, laten hun oordeel vaak volledig vertroebelen door hun woede.

In deze gevallen gaat de wrok niet weg. Volwassen mensen zijn echter in staat om te vergeven, te vergeten en verder te gaan met hun leven.

4. Zelfkennis

Dit is zonder twijfel een van de meest elementaire en noodzakelijke functies. Mensen die zichzelf kennen, zijn zich volledig bewust van wie ze zijn. Ze erkennen hun gebreken en hun zwakheden, maar ook hun sterke punten en hun volledige potentieel.

Het herkennen van mensen die zichzelf goed kennen is relatief eenvoudig. Ze hebben de neiging om veilig te handelen, zonder te proberen hun standpunt aan anderen op te dringen, zonder al te boos te worden en te allen tijde een kalme, consistente en respectvolle houding te tonen.

Vrouw met gesloten ogen

5. Ze zijn niet zelfgenoegzaam

Volwassen mensen vinden het niet erg belangrijk om er goed uit te zien in het bijzijn van anderen. In feite vertonen ze meestal helemaal geen zelfgenoegzaamheid.

Ze weten wie ze zijn en handelen naar hun eigen persoonlijke tevredenheid. Dit is inderdaad hun ware motivatie. In plaats van anderen te behagen, gaan ze hun eigen weg, op zoek naar verbetering en groei in de door hen gekozen richting.

6. Ze accepteren de realiteit

Dit kenmerk betekent niet dat hun realiteit op geen enkele manier kan worden veranderd. Volwassen mensen accepteren echter wat er om hen heen gebeurt, en vanuit dat uitgangspunt proberen ze sommige aspecten van zichzelf aan te passen zodat ze meer kunnen bijdragen. Met andere woorden, een volwassen persoon is realistisch, maar niet conformistisch.

7. Ze kunnen alleen zijn

Elke volwassen persoon weet hoe hij alleen moet zijn, ze zijn niet bang voor eenzaamheid. Dit betekent echter niet dat ze eenzaam zijn.

In feite, hoewel ze goed gezelschap waarderen, hoeven volwassen mensen niet bij andere mensen te zijn om zich goed te voelen. Als ze introverte mensen zijn, hebben ze geleerd om te socialiseren. Integendeel, als ze extravert zijn, hebben ze ontdekt hoe ze zichzelf gestimuleerd kunnen houden.

“Ik leef in die eenzaamheid die pijnlijk is in de jeugd, maar heerlijk in de jaren van volwassenheid.”

Albert Einstein

Jongen van achteren die volwassen mensen vertegenwoordigt

Als je iemand kent met deze kenmerken, is hij waarschijnlijk behoorlijk volwassen. Het goede nieuws is echter dat we allemaal deze houding en kwaliteiten kunnen ontwikkelen. Het is gewoon een kwestie van aan het werk gaan en beetje bij beetje aan onszelf beginnen te werken. Ben je er klaar voor?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.