Zes controversiële films die zijn verschenen

Er zijn veel controversiële films geweest in de geschiedenis van de filmindustrie. Sommige zijn echter omgevormd tot cultfilms die een filmavond waard zijn.
Zes controversiële films die zijn verschenen
Cristina Roda Rivera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Cristina Roda Rivera.

Laatste update: 27 december, 2022

Sommige controversiële films zijn niet voor niets controversieel. Desondanks blijven vele van deze films in het culturele geheugen bestaan en zijn ze cultfavorieten geworden. Dit zijn het soort films die een tijdperk markeren, een nieuwe esthetiek bepalen of een moreel schandaal creëren.

In dit artikel zullen we het hebben over zes controversiële films. Deze producties bevatten de engste seksscènes, het meest gruwelijke geweld of de meest obscene taal. Of tenminste, zo leek het op dat moment, toen activisten, religieuze volgers en culturele beschermers gemakkelijker geshockeerd waren.

Toch hebben sommige van deze films Academy Awards gewonnen en behoren ze tot de beste, ondanks (of misschien wel dankzij) hun betwiste aard. We moeten wel iets duidelijk maken.

We zullen het niet hebben over gekke films zoals A Serbian Film, Cannibal Holocaust of Irreversible. Eigenlijk willen we je eigenlijk alleen een paar films aanbevelen die goed verouderd zijn, ondanks dat ze controversieel waren en ietwat ‘gehaat’ tijdens hun release.

Brokeback Mountain (2005) van Ang Lee

We kunnen wel zeggen dat politieke en religieuze conservatieven geschokt waren door deze film, die vorm gaf aan een mainstream homo/biseksuele romance op het witte doek. Veel critici en het publiek prezen het echter. Bijna een kwart eeuw na het vergelijkbare thema Making Love (1982) ging dit voor de beste film genomineerde melodrama in première.

Het vertelt het verhaal van twee jonge cowboys in 1963 die op een onverwachte date gingen terwijl ze schapen hoedden en hoe hun liefde hun leven in de volgende drie decennia beïnvloedde.

Allereerst zeiden sommige conservatieve katholieke organisaties dat de film ‘moreel beledigend’ was vanwege de uitgesproken weergave van een homoseksuele relatie.

Anderen bekritiseerden de film als seksueel propagandistisch. Conservatieve christelijke fundamentalistische groeperingen noemden de film een verheerlijking van homoseksualiteit die een seksuele agenda voedde. Uiteindelijk werden degenen die kritiek hadden op de film bestempeld als ‘homofoob’.

Hoewel het wordt gezien als een ‘revolutionaire’ film wat homofilms betreft, waren geen van de twee hoofdrolspelers van de film, noch de regisseur noch de schrijvers homoseksueel. Toen de producenten de film aankondigden, maakten ze nooit specifieke verwijzingen naar de homoseksuele achtergrond.

Controversiële films: Baise Moi (2000) van Virginie Despentes

Een hybride van Natural Born Killers en Thelma & Louise, dit drama over twee vrouwen die werden misbruikt en burgerwachten werden, werd in Frankrijk verboden. De controverse was groot vanwege de censuur, aangezien hetzelfde geweld veel voorkomt in films met mannen in de hoofdrol.

Het verwijst naar een gedurfd en schandalig stuk kunst over seksuele woede van vrouwen. Een meedogenloze en irrationele ontsnapping van twee sterke vrouwen werd de eerste samenwerking tussen de Franse filmmaker Virginie Despentes en voormalig pornoactrice Coralie Trinh Thi. Het script is een aangepaste versie van de roman van Despentes uit 1995. Veel mensen beschouwen het als een cultfilm.

Monty Python’s Life of Brian (1979, Verenigd Koninkrijk)

Monty Python zou de koningin voor de gek kunnen houden zonder vijanden aan te trekken. Maar zodra ze een doorsnee zwerver uit Nazareth persifleren en deze voor de Messias werd aangezien, begonnen ze doodsbedreigingen te krijgen.

Christelijke organisaties klaagden dat het uitlachen van Jezus een doodzonde was. In werkelijkheid was het behoorlijk ironisch. Met dit werk maakte Python religieuze fanatici eigenlijk belachelijk.

Alfred Hitchcock’s Psycho (1960), een van de meest controversiële films aller tijden

Dit kunstwerk in zwart-wit verraste degenen die fan waren van Hitchcock’s gepolijste technicolor thrillers. De film durfde ook in de eerste helft al de ster Janet Leigh te vermoorden.

Deze krachtige en complexe psychologische thriller van Alfred Hitchcock was de ‘moeder’ van alle moderne horror- en suspense-films. Het luidde eigenhandig een tijdperk in van inferieure slasher-films met bloederige moorden en schokkende beelden.

Psycho brak ook alle filmregels. In de eerste scène toont het zijn vrouwelijke hoofdrolspeler die alleen ondergoed draagt. Het doodde zijn hoofdrolspeelster, Janet Leigh, lang voordat de film eindigde. De moordscène onder de douche is nu een klassieker.

Verder is Psycho zo complex dat de kijker meerdere keren moet kijken om alle nuances vast te kunnen leggen. Geen enkele criticus heeft deze film toen hij uitkwam echt begrepen. Het publiek voelde de gruwel en spanning diep van binnen, aangezien het verhaal taboe-onderwerpen bevatte, zoals travestie, impliciete incest en necrofilie.

The Man with the Golden Arm (1955) van Otto Preminger

Frank Sinatra schittert in deze film van Otto Preminger. Het is de eerste Hollywoodfilm ooit die heroïneverslaving beschrijft. Het was zeker voor alle moralisten een reden tot paniek.

Maar in plaats daarvan liepen kijkers het risico hele andere verslavingen te cultiveren. Namelijk, een verlangen naar de elegante filmische montagesequenties van Saul Bass en naar de filmsoundtracks van Elmer Bernstein. Na geschiedenis te hebben geschreven met Carmen Jones, regisseerde Otto Preminger deze gewaagde film noir.

Lolita (1997) van Adrian Lyne

Lolita zou zelfs 35 jaar na Kubricks milde aanpassing nog steeds iemand kunnen verrassen. Regisseur Adrian Lyne’s sensuele en erotisch geladen versie in 1997 van Vladimir Nabokov’s roman over een 14-jarige nimf (Dominique Swain) en een door haar geobsedeerde leraar genaamd Humbert Humbert (Jeremy Irons).

Vanaf het begin kreeg het feit dat er over zo’n taboe en gevoelig onderwerp als jeugdseksualiteit en incestueuze pedofilie werd gesproken, intense kritiek. Extremistische groeperingen beschuldigden de film ervan pedofilie te promoten.

Als je het echter analyseert, tolereerde of promootte de film geen enkele vorm van antisociaal gedrag, aangezien het praktisch geen vrouwelijk naakt bevatte (ze gebruikten een body-double in een korte nachtelijke seksscène met weinig licht), waarbij ze speciale aandacht schonken aan dit aspect gedurende de hele shoot.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.