Zeven verschillen tussen zelfvertrouwen en ego

Eigenwaarde en ego zijn twee begrippen die vaak met elkaar verward worden. Beide verwijzen echter naar totaal verschillende werkelijkheden. Weten hoe we hun verschillen kunnen herkennen, kan ons helpen de eigenliefde te versterken en gezondere relaties op te bouwen.
Zeven verschillen tussen zelfvertrouwen en ego

Laatste update: 06 juni, 2024

Sommige mensen denken dat zelfvertrouwen en ego hetzelfde zijn. Het lijkt ook logisch als je erover nadenkt hoe we van jongs af aan hebben geleerd om voor anderen te zorgen in plaats van voor onszelf. Zelfs als volwassenen heb je de kans om egoïst genoemd te worden als je voor jezelf zorgt.

Maar wat gebeurt er als je zelfvertrouwen en ego met elkaar verwart? We beginnen de wensen van anderen boven die van onszelf te stellen. We gaan op zoek naar bevestiging van buitenaf en voelen ons schuldig als we nee zeggen. In plaats daarvan voelen we ons verplicht om ja te zeggen zodat mensen niet denken dat we egoïstisch zijn.

Het grootste gevolg van deze verwarring is dat we onze eigen wensen niet meer herkennen. We vergeten naar onszelf te luisteren en als resultaat, waarderen we onszelf niet meer zoals we dat zouden moeten doen. Daarom kijken we vandaag naar zeven verschillen tussen zelfvertrouwen en ego.

Zeven verschillen tussen zelfvertrouwen en ego

1. Bewondering voor jezelf

Mensen met grote ego’s houden te veel van zichzelf. Het is zo extreem dat ze narcistische trekken ontwikkelen en een verstoord beeld van de wereld hebben. Het grote probleem met dit soort mensen is dat ze denken dat ze beter zijn dan anderen. Ze vinden zichzelf perfect, en alles wat ze doen is perfect.

Aan de andere kant waarderen mensen met veel zelfvertrouwen zichzelf, maar op een realistische manier. Ze zijn zich bewust van hun waarden maar ook van hun zwakheden. Ze proberen ze niet te verhullen en te doen alsof ze anders zijn dan ze zijn. Ze accepteren zichzelf zoals ze zijn. Als ze op problemen stuiten vanwege hun tekortkomingen, proberen ze een oplossing te vinden.

Vrouw kijkt in spiegel

Jezelf bewonderen, van jezelf houden, jezelf positieve dingen vertellen – daar is niets mis mee. Maar het is niet goed om te denken dat je perfect bent. We hebben allemaal fouten, en deze erkennen zorgt ervoor dat we betere mensen worden. Doen alsof we geen fouten hebben zal nergens toe leiden.

2. Je zorgen maken over jezelf en anderen

Je ziet het verschil tussen zelfvertrouwen en ego goed in dit tweede punt. Egoïstische mensen maken zich altijd zorgen om zichzelf en denken niet aan iemand anders. Ze moeten het middelpunt van de belangstelling zijn en alle ogen moeten op hen gericht zijn. Als dit niet gebeurt, voelen ze zich genegeerd en worden ze boos.

Ondertussen denken mensen met een gezond zelfvertrouwen zowel aan zichzelf als aan anderen. Dat is waarom ze, in tegenstelling tot egoïstische mensen, weten hoe ze moeten luisteren en hoeven ze niet altijd alle aandacht te hebben. Iemand met veel zelfvertrouwen beschikt over empathie en heeft betere relaties.

“Je kunt je haar knippen en stylen, maar je vergeet altijd om dit ook te doen met je ego.”

-Albert Einstein-

3. Verder kijken dan je eigen overtuigingen

Als we omgaan met mensen met grote ego’s valt het ons meteen op dat ze niet verder kunnen kijken dan hun eigen overtuigingenJe kunt niet van ze verwachten dat ze aan zichzelf gaan twijfelen of nadenken over hun standpunten. Ze denken dat hun perspectief het enige juiste is. Dit veroorzaakt veel conflict met andere mensen.

Vrouw achter glas

Mensen met veel zelfvertrouwen aan de andere kant zijn in staat om verder te kijken dan hun eigen mening. Ze weten dat hun eigen perspectief niet het enige is, en ze begrijpen dat andere mensen andere ideeën kunnen hebben.

Ze zijn misschien zelfs wel geïnteresseerd in andere ideeën. Ook zijn ze in staat om te luisteren en zichzelf in de schoenen van anderen te plaatsen, om zo gezondere relaties te hebben. Ze kunnen van mening veranderen, en dit resulteert in makkelijkere interacties.

Zoals je kunt zien, is een duidelijk verschil tussen zelfvertrouwen en ego dat een groot ego ervoor zorgt dat je geen empathie kunt voelen. Egoïstische mensen kunnen zichzelf simpelweg niet in de schoenen van een ander plaatsen.

Om dat te kunnen doen moet je over een sterk en gezond zelfvertrouwen beschikken. Mensen met grote ego’s respecteren zichzelf niet. Ze bedekken en verhullen de dingen die ze niet leuk vinden. Dat is waarom het zo moeilijk is voor ze om verder te kijken dan hun eigen kleine wereld.

4. Problemen met het accepteren van kritiek

Mensen met een groot ego kunnen het niet uitstaan om bekritiseerd te worden. Waarom? Ze zien dit als een aanval op het idee dat ze hebben van zichzelf. Omdat ze hun tekortkomingen verstoppen achter grandeur, worden ze defensief van alles dat dreigt deze te onthullen. Ze worden boos en geven anderen de schuld.

Mensen met veel zelfvertrouwen kunnen hun tekortkomingen erkennen. Ze kunnen omgaan met kritiek, en ze gebruiken dit om beter te worden als mens. Ze zullen het niet negatief opvatten. Ze zullen het zelfs zeer waarderen als het constructief is.

“Als je eerlijk naar jezelf kijkt en constructieve kritiek accepteert, groei en evolueer je.”

-Jorge Gonzalez Moore-

5. Iets terug verwachten

We weten al dat egoïstische mensen alleen maar aan zichzelf denken. Dus als ze op zoek zijn naar hulp of ergens in geïnteresseerd zijn, is dit omdat ze er voordeel uit kunnen halen. Als ze er zelf niet beter van worden, zullen ze ook niet aan anderen denken.

Mensen met veel zelfvertrouwen doen dit niet. Ze gebruiken anderen niet om hun doel te bereiken. Ze weten dat ze de kans hebben om te leren en te groeien door middel van elke interactie. Mensen met veel zelfvertrouwen doen geen dingen uit puur eigenbelang.

Maan in de hand

Mensen met veel zelfvertrouwen zijn gul en zien hun relaties met anderen niet als dingen waar ze aan kunnen verdienen.

6. Hiërachie, niet gelijkheid

Een ander groot verschil tussen zelfvertrouwen en ego is een gevoel van superioriteit. Mensen met grote ego’s denken dat ze beter zijn dan anderen. Ze denken dat ze bijvoorbeeld dat ze sterker, mooier of intelligenter zijn dan anderen. Ze denken ook dat de wereld om hen draait.

Mensen met veel zelfvertrouwen weten dat niemand beter is dan iemand anders, alleen anders. Zij maken die vergelijkingen dus niet.

“Vergelijk jezelf niet met een ander. Houd je hoofd hoog en denk eraan: je bent niet beter of slechter, je bent gewoon jezelf en niemand is daar beter in dan jij.”

-Anoniem-

7. Om aan anderen te geven, moet je eerst aan jezelf geven

Het laatste verschil tussen zelfvertrouwen en ego is het idee van het eerst zorgen voor anderen, en dan pas voor jezelf. Maar het is belangrijk om te weten dat je niet kunt geven wat je niet hebt.

De mensen met grote ego’s kunnen niet op een gezonde manier van anderen houden. Ze kunnen ook niet aan de wensen van anderen voldoen. Hun levens zijn pogingen om te verhullen, te doen alsof en denken dat ze beter zijn dan anderen.

Dat geldt niet voor mensen met veel zelfvertrouwen. Ze respecteren, accepteren, waarderen en houden van zichzelf. Als resultaat zijn ze in staat om gezonde relaties te hebben. Ze zijn niet egoïstisch; ze leren wat ze nodig hebben zodat ze dit aan anderen kunnen geven.

Gelukkige man

Iedereen heeft wel eens iets gedaan dat egoïstisch was. Het identificeren in plaats van ontkennen, en het toegeven, helpt ons te realiseren dat we te maken hebben met problemen met ons zelfvertrouwen. Denk jij dat je goed genoeg bent? Waardoor voel jij je onzeker? Denk er eens over na. Je kunt een groot ego hebben en gezond zelfvertrouwen tegelijkertijd.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.