Zelfvertrouwen is niet egoïsme, arrogantie of superioriteit
Zelfvertrouwen is niet egoïsme of arrogantie of superioriteit of trots. Zelfvertrouwen is van jezelf houden aan de hand van een gezonde weerspiegeling in onze psychologische spiegel; een beschermd beeld met een stevig fundament.
Sommige mensen beschermen zichzelf met arrogantie door hun sterktepunten te benadrukken en ernaar te streven hun kwetsbaarheid verborgen te houden. Dit soort mensen lijken bijna perfect en beweren dat ze nooit eens een fout begaan.
Deze mensen hebben duidelijk een gebrek aan zelfbewustzijn en lijken zichzelf te wantrouwen door hun ware karakter te verbergen achter een masker dat ernaar verlangt perfect te zijn, hoewel dit natuurlijk onmogelijk is.
Het verschil tussen egocentrisme en zelfvertrouwen
Het ego is de basis van onze persoonlijke identiteit en daardoor tegelijkertijd ook ons zelfvertrouwen en ons egocentrisme. We zouden deze twee concepten simpelweg van elkaar kunnen onderscheiden door te stellen dat zelfvertrouwen een gezonde en tolerante vorm van liefde is en egocentrisme een lege, dwaze, overdreven en intolerante vorm van liefde.
Er bestaat een kort verhaal dat heel goed duidelijk maakt hoe zelfvertrouwen wel en niet wordt uitgedrukt. Laten we hieronder eens naar dit verhaal kijken:
Ik liep samen met mijn vader over straat toen hij plotseling op een hoek stil bleef staan en mij na enige stilte vroeg:
-Hoor je naast het gezang van de vogels nog iets anders?
-Ik zette mijn oren op scherp en antwoordde na een paar seconden:
-Ik hoor het lawaai van een karretje.
-Ja, dat is het, zei mijn vader. Het is een leeg karretje.
-Hoe weet je of het een leeg karretje is als we hem nog niet gezien hebben? – vroeg ik aan mijn vader.
-Het is heel makkelijk om te herkennen of een karretje leeg is, vanwege het lawaai. Hoe leger de kar, hoe meer lawaai hij maakt – antwoordde hij.
Ik werd volwassen, maar zelfs tot op de dag van vandaag hoor ik, wanneer iemand veel te veel praat, het gesprek verstoort of zelfs opdringerig of gewelddadig is, loopt op te scheppen over wat hij heeft, arrogant overkomt of mensen onderuit haalt, mijn vaders stem in mijn hoofd die zegt:
‘Hoe leger de kar, hoe meer lawaai hij maakt.’
Nederigheid houdt in dat we onze deugden stilhouden en anderen de kans geven om deze deugden zelf te ontdekken. Niemand is leger van binnen dan iemand die vol arrogantie, pretentie en egocentrisme zit, iemand die veel lawaai maakt en helemaal geen gezond beeld van zichzelf heeft (zelfvertrouwen).
Je bent noch beter, noch minder dan anderen
De scheidingslijn tussen ons ego en zelfvertrouwen is erg dun. We zijn niet beter of slechter dan anderen, we zijn allemaal gewoon verschillend. Verscheidenheid begrijpen is ongetwijfeld de basis of steunpilaar van een gezond zelfvertrouwen dat een positieve houding naar jezelf en anderen bevordert.
Een gezond zelfbeeld biedt het voordeel dat we wanneer we iets bereiken niet zo trots op onszelf zijn dat we onszelf dankzij deze prestatie almachtig achten. We laten ons niet verleiden door het egocentrisme of de negatieve of overdreven liefde van ons ego.
Iemand die op een gezonde en niet overdreven manier van zichzelf houdt, heeft geen behoefte om zijn eigen gevoelens, gedachten en meningen in het middelpunt van de belangstelling te plaatsen. Hoewel zelfvertrouwen gelijkheid bevordert in relatie tot onze gedachten, gevoelens en ons gedrag, houdt egocentrisme in dat je ervan overtuigd bent dat je superieur bent aan anderen.
Door onszelf op een arrogante of egocentrische manier te gedragen, proberen we dus eigenlijk meer waarden te hechten aan de dingen die wij denken of geloven door de gedachten en gevoelens van anderen minder belangrijk te maken.
Kortom, egocentrisme zou niet verward moeten worden met zelfvertrouwen. In het geval van egocentrisme is iemand er doorgaans van overtuigd dat hij in elk aspect beter is dan anderen, waardoor hij zich arrogant gedraagt. Zelfvertrouwen houdt echter in dat we handelen aan de hand van de kennis die we hebben van onze eigen vermogens en beperkingen.
Bovendien is het door van jezelf te houden, ook veel makkelijker om van anderen te houden. Soms is het echter lastig om onszelf niet mee te laten slepen door ons overdreven ego en maken we al snel de fout om ons arrogant op te stellen door onze eigen meningen en gevoelens te doen gelden.
Daarom is het dus verstandig om jezelf goed onder de loep te nemen en om de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen. De lijn tussen deze twee eigenschappen is namelijk erg dun en de fout om onze eigen verlangens aan anderen op te leggen en belangrijker te maken dan hun verlangens is zo gemaakt.
Zelfvertrouwen: de dans van eigenliefde
Om te begrijpen wat zelfvertrouwen is, moeten we begrijpen dat de geest werkt als een spiegel. Het reflecteert alles dat onze zintuigen op een bepaalde manier opvangen… Lees meer.