Zelfeffectiviteit: de kracht van je bekwaam voelen

Zelfeffectiviteit: de kracht van je bekwaam voelen
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Heb jij het gevoel dat je in staat bent om alle doelen die je voor jezelf gesteld hebt te behalen? Misschien heb je besloten om je eigen bedrijf te starten of een nieuwe taal te leren. Je hebt misschien twijfels over je eigen vaardigheden om deze dingen te bereiken. Als je deze twijfels hebt, kan dit een teken zijn dat je weinig zelfeffectiviteit hebt.

Als je last hebt van dit probleem, is het onwaarschijnlijk dat je krijgt wat je echt wilt. Een perfect voorbeeld van het concept van zelfeffectiviteit was de speech van Obama tijdens de presidentiële campagne. We hebben het over de beroemde slogan “Yes we can!” Dit is een positief en motiverend bericht.

Als we er ons mantra van maken, zien we dat we toch onze doelen kunnen bereiken, zelfs als het onmogelijk lijkt. Het enige dat we moeten doen is geloven dat we het kunnen. Dit betekent dat we vertrouwen moeten hebben in onze vaardigheden en weten dat we in staat zijn om alle uitdagingen aan te kunnen.

Jezelf vertrouwen garandeert geen succes, maar dit niet kunnen garandeert wel mislukking.

-Albert Bandura-

Psycholoog Albert Bandura was zeer geïnteresseerd in dit concept. Deze psycholoog ontwikkelde een theorie waarin hij stelde dat er zich een aantal variabelen bevinden in een persoon, die hun gedrag beïnvloeden.

Deze variabelen zijn ook gerelateerd aan een gevoel van zelfeffectiviteit. Een daarvan is precies de graad waarop het onderwerp op zijn eigen vaardigheden vertrouwt of gelooft dat hij of zij een doel kan bereiken.

Geloven is echter niet altijd voldoende om je bekwaam of vaardig te voelen. Daarom zullen we drie belangrijke aspecten aankaarten die je zelfeffectiviteit ten goede kunnen komen. Door voldoende tijd te besteden aan elk van deze aspecten, kunnen we de doelen die we voor ogen hebben bereiken.

De drie aspecten van zelfeffectiviteit

Wees realistisch

Het is onmogelijk dat alles in ons leven perfect, of zelfs goed, gaat. Er zijn zoveel dingen waar we hard voor moeten werken. Dit betekent in de meeste gevallen niet dat we onze doelen niet kunnen behalen.

Het betekent dat we moeten ontdekken waar we aan moeten werken. We kunnen nieuwe vaardigheden vinden om onze tijd aan te besteden zodat we onze doelen kunnen behalen.

Hiervoor moeten we onszelf op een eerlijke manier zien. We moeten weten wat tussen ons en ons doel staat. Wat werkt er in ons voordeel? Is er iets waar we ons zorgen over maken waar we ons op kunnen richten?

Het is belangrijk om niet op te geven. Eerst moeten we analyseren, plannen en reflecteren. We kunnen de meeste van onze dromen uit laten komen door middel van wat inspanning en enthousiasme.

Man met hoofd in rook

Aan de andere kant moeten we evalueren en ervoor zorgen dat onze doelen ook echt haalbaar zijn. Als we daar eenmaal zeker van zijn, moeten we onszelf eraan herinneren dat elke waardige prestatietijd kost.

We zullen geen ervaringen opdoen op gebieden waar we ons nooit eerder aan hebben gewaagd. Als we echter terugkijken, zullen we ons realiseren hoe ver we zijn gekomen.

Langzaam maar zeker

Een fragiele zelfeffectiviteit ontstaat door haast en vluchtend vooruit in een impulsieve poging om te bereiken wat we willen. Ervaringen zijn bedoeld voor de lange termijn en niet voor de korte termijn. Niet weten hoe we moeten wachten en we ons ergens doorheen haasten, zal ons direct naar een mislukking leiden.

Mensen zoeken onmiddellijk naar tevredenheid, zodat ze alles wat ze willen hebben wat ze willen hebben wanneer ze dat willen. Het komt zelden voor dat iemand maanden of jaren wacht om het te krijgen.

Succes is gebaseerd op doorzettingsvermogen. Volharden in taken is veel beter dan een plotselinge verandering. Dankzij doorzettingsvermogen kunnen we groeien en onze zelfredzaamheid vergroten. Het is erg moeilijk om onze doelen te bereiken zonder deze eigenschap.

Als we onszelf snel genoeg vooruit lanceren, kunnen we weer aan het begin terechtkomen.

Laten we ons voorstellen dat we deel uitmaken van een klimgroep. Als we haast hebben om naar de top van de berg te komen, zullen we niet de tijd nemen om een strategie uit te stippelen over hoe we verder moeten.

We zouden kunnen vallen omdat we geen plan hebben gemaakt. Onze zenuwen kunnen ons gaan overheersen omdat we niet zo snel gaan als we zouden willen.

We willen echter wel snel op de plaats van bestemming aankomen. Op een gegeven moment, zullen we dus blokkeren en zullen we aan onszelf gaan twijfelen. Daardoor zullen we ons afvragen of we ooit ons doel zullen bereiken. In dit geval hebben we niet genoeg aandacht besteed aan onze zelfeffectiviteit. Daardoor is het beetje bij beetje verdwenen.

Als we nu zouden kijken naar waar we onze handen en voeten moeten neerzetten en hoe we moeten grijpen en vasthouden, zouden we beetje bij beetje leren wat werkt en wat niet werkt. Hoewel onze beklimming traag kan zijn, zullen we weten dat we vroeg of laat de top zullen bereiken.

Op deze manier leren en groeien we. We hebben ook vertrouwen in onszelf en in onze vooruitgang. We kunnen nog steeds vallen, maar we zullen weer opstaan en het zonder aarzelen opnieuw proberen. Ons gevoel van zelfeffectiviteit is met sprongen en grenzen gegroeid.

Vrouw lopend langs de weg

Onze weg geeft ons aanwijzingen

De weg die we afleggen geeft ons aanwijzingen die ons kunnen helpen onze koers te sturen. We hoeven ons alleen maar te bevrijden van de starheid, zodat we openstaan voor nieuwe alternatieven. Op deze manier kunnen we reageren als we obstakels op ons pad tegenkomen.

Als we ons richten op de obstakels en tijd verspillen door ze uit de weg te ruimen, zullen we nooit zien wat ons te wachten staat. Accepteren dat we onderweg uitdagingen zullen aangaan is altijd iets wat we in gedachten moeten houden. Deze angst voor mislukking kan ons er niet van weerhoudt om vooruit te gaan.

Hoewel de stroming voorbij gaat en het water verandert, blijft de rivier hetzelfde. Zorg ervoor dat je niet door de omstandigheden wordt meegesleurd. Groei met ze mee.

-Beon Quantum-

We moeten onszelf voortdurend verbeteren. We moeten ook om ons heen kijken omdat dingen soms niet gaan zoals gepland. Geloven we echt dat we vaardig zijn en ertoe doen? Misschien houdt onze innerlijke stem ons voor de gek en werkt ons tegen door twijfels te zaaien.

Het hebben van een hoge mate van zelfeffectiviteit is belangrijk als we ons flexibel willen aanpassen aan verschillende omstandigheden. Het stelt ons in staat om onze koers te veranderen als het ons in de verkeerde richting brengt.

Zelfeffectiviteit stelt ons ook in staat om te zien wat er voor ons gebeurt en laat ons zien hoeveel vertrouwen we in onszelf moeten hebben. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.