Gebruik je een van deze zinnen? Je hebt misschien een lage emotionele intelligentie

Een professional gespecialiseerd in relatiepsychologie heeft enkele uitdrukkingen geïdentificeerd die kunnen duiden op een gebrek aan tolerantie, empathie en flexibiliteit. Wij vertellen je meer.
Gebruik je een van deze zinnen? Je hebt misschien een lage emotionele intelligentie
Sharon Laura Capeluto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sharon Laura Capeluto.

Laatste update: 11 maart, 2024

De woorden die we gebruiken communiceren meer dan we ons realiseren. Ze onthullen onze gedachten en gevoelens, maar ook onze capaciteiten of het gebrek daaraan. Een psycholoog van Harvard, Cortney Warren, heeft zeven uitdrukkingen geïdentificeerd die, als ze vaak worden gebruikt, kunnen duiden op een lage emotionele intelligentie.

Dus als je merkt dat sommige van deze (of vergelijkbare) uitdrukkingen veel voorkomen in je interacties, dan moet je waarschijnlijk moeite doen om je emotionele intelligentie te verbeteren. Ontdek tijdens deze lezing of dit voor jou het geval is.

Emotionele intelligentie en de rol ervan in het leven

Eenvoudig gezegd is emotionele intelligentie het vermogen om onze eigen emoties te herkennen, te begrijpen en te beheersen. Het gaat ook om het vermogen om de emoties van anderen te begrijpen en er op een effectieve manier mee om te gaan.

Zoals Daniel Goleman het in zijn theorie stelt, “hangt succes in het leven voor 20% af van IQ en voor 80% van emotionele intelligentie.” Als de emotionele intelligentie beperkt is, hebben we meer moeite om goede beslissingen te nemen en stress te beheersen. Bovendien worden interpersoonlijke relaties moeilijker.

Maar het is niet allemaal negatief: dit soort intelligentie kan worden ontwikkeld. De eerste stap is het beoordelen van de situatie waarin we ons bevinden. Aan de andere kant zijn er aanwijzingen voor de ontoereikendheid ervan en die zullen we hier behandelen.

7 zinnen die wijzen op een lage emotionele intelligentie

Volgens relatiepsycholoog Cortney Warren is het mogelijk om emotionele intelligentie te beoordelen. De expert specificeert een aantal uitdrukkingen als tekenen dat deze vaardigheid verbeterd kan worden, samen met een concreet voorstel om dat te doen. Laten we eens kijken wat deze uitdrukkingen zijn.

1. “Jouw standpunt is verkeerd

Iemand met een lage emotionele intelligentie vindt het moeilijk om verder te kijken dan zijn eigen neus lang is. Dit maakt het moeilijk voor hen om te herkennen dat het perspectief van iemand anders op een specifieke situatie, of op de wereld in het algemeen, net zo geldig is als hun eigen perspectief.

  • Hoe kun je hieraan werken? Doe een bewuste poging om te luisteren zonder te oordelen en accepteer dat iedereen de dingen vanuit zijn eigen plek ziet. Een van de manieren om dit te doen is om te voorkomen dat je al voorbereide antwoorden hebt voordat de ander klaar is met zijn mening.

2. “Het is jouw schuld dat ik me zo voel”

Natuurlijk beïnvloedt de houding van anderen hoe we ons voelen, maar iemands emoties zijn iemands eigen verantwoordelijkheid. Iemand die emotioneel intelligent is, geeft anderen niet de schuld van zijn gevoelens.

  • Hoe eraan werken? Probeer de wortels van je emoties te begrijpen, ken jezelf en oefen zelfreflectie. In plaats van met de vinger naar anderen te wijzen, kun je je beter richten op het identificeren van hoe bepaalde situaties jou beïnvloeden en dit op een assertieve manier communiceren.

4. “Ik vergeef het je niet en ik zal het je nooit vergeven

Gebrek aan flexibiliteit is een van de tekenen van een lage emotionele intelligentie, en dit is een van de zinnen die zo’n gebrek illustreert. We hebben het hier over mensen die niet in staat zijn om fouten te vergeven, hoe triviaal ze ook zijn, en die wrok koesteren tegen veel mensen met wie ze relaties hebben gehad.

  • Hoe kun je hieraan werken? Wees selectiever in je beslissing om wel of niet te vergeven. Evalueer de gevolgen van het meedragen van boosheid of wrok als gevolg van menselijk wangedrag. Overweeg of deze gevoelens het waard zijn om aan vast te houden en hoe jezelf ervan bevrijden zou bijdragen aan je welzijn.

5. “Het kan me niet schelen hoe je je voelt”

Sommige mensen zijn onverschillig over hoe anderen zich voelen. Het is niet dat ze slechte mensen zijn, maar dat ze zo opgaan in hun eigen wereld dat ze het heel moeilijk vinden om de emotionele ervaringen van anderen te begrijpen.

  • Hoe kun je hieraan werken? Richt je op het ontwikkelen van empathie. Dit bereik je door te oefenen in actief luisteren en je in te spannen om de gedachten en gevoelens van anderen te respecteren. Zelfs als die niet overeenkomen met die van jezelf.

6. “Wat zeg je, je bent gek!”

Iemand ervan beschuldigen dat hij “gek” is en hem belachelijk maken of overdreven reageren op zijn toespraak, verraadt een gebrek aan interesse om hem te begrijpen. Vandaar dat Warren dit noemt als een van de representatieve zinnen van lage emotionele intelligentie.

  • Hoe eraan werken? Grenzen zijn noodzakelijk. De gezonde manier om ze te stellen is echter niet door agressie of het minimaliseren van de ervaring van anderen. De taak is om “nee” te leren zeggen op een respectvolle en constructieve manier.

7. “Je gevoelens slaan nergens op, ze zijn absurd”

Iemand met voldoende emotionele intelligentie weet dat alle gevoelens geldig zijn, zelfs als hij ze niet begrijpt. In plaats van de emoties van anderen af te wijzen, respecteert hij of zij de diversiteit van emotionele ervaringen en biedt hij of zij troost.

  • Hoe werk je hieraan? Om op dit gebied te verbeteren, is het essentieel om te leren respecteren, zelfs wat je niet kunt begrijpen. Dit betekent het cultiveren van een houding van openheid ten opzichte van de emoties van anderen, het beoefenen van tolerantie en compassie.

Geduld is de sleutel tot het verhogen van lage emotionele intelligentie

Emotionele intelligentie is als een spier die sterker wordt door oefening. Dus als je je herkend hebt in de meeste zinnen die wijzen op een lage emotionele intelligentie, dan kun je er veel aan doen om de situatie te veranderen.

Begin met het beetje bij beetje toepassen van de strategieën die we hier met je delen. Houd in gedachten dat dit niet iets is wat je van de ene op de andere dag bereikt, maar geduld en dagelijkse inspanning vereist. Het is ook mogelijk om de hulp van een therapeut in te roepen, als je het proces hand in hand met een professional wilt aangaan.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.