De waarde van tolerantie en veerkracht als alles misgaat

We zijn allemaal piloten. Wat er gebeurt, is dat we in plaats van vliegtuigen dromen, illusies en doelen hebben om op te stijgen. In beide gevallen kan de lucht onze grootste vijand zijn, maar ook onze grootste vriend, als we een paar strategieën kennen om het in ons voordeel te laten waaien.
De waarde van tolerantie en veerkracht als alles misgaat

Laatste update: 18 januari, 2023

Als alles om je heen donker is en alles tegen lijkt te zitten, is het normaal dat je je vastgeroest voelt. Oude spoken uit het verleden kunnen zelfs weer opduiken.

Er zijn verschillende gebeurtenissen, zoals een scheiding, de dood van een geliefde, een afscheid van iemand die je dierbaar is, een ontslag op je werk, of een ongeluk, die negatieve valentie-emoties kunnen opwekken. Ze kunnen zo intens zijn dat je de belangrijkste referentiepunten in je leven uit het oog verliest. De positieve soorten, die je, als een vuurtoren, meestal de weg wijzen als je in gevaar bent.

Voor een groot deel bepalen de moeilijkheden waarmee je te maken krijgt jou. Vergeet niet dat een vliegtuig altijd tegen de wind in opstijgt. Daarom verricht het enorm veel werk. Op zijn beurt zorgt de wind ervoor dat het vooruit kan komen zonder op de grond te vallen. Het vliegtuig zweeft. Het gebruikt de lucht om het te laten gaan.

Dus, met het vliegtuig als analogie, hoe kun je de lucht beheersen die je in principe verhindert om te vliegen? Hoe kun je iets opbouwen om wat tegen je is in je voordeel te keren?

Trieste man
Als alles fout gaat, kunnen veerkracht en tolerantie voor frustratie helpen.

De gewonde overwinnaars

Natuurlijk zijn negatieve gebeurtenissen over het algemeen niet goed. Je moet echter onthouden dat elke wolk een zilveren randje heeft en dat je van elke ervaring leert, of ze nu goed of slecht zijn.

In de context van moeilijkheden zou je in tegengestelde richtingen kunnen handelen. Je zou de totale controle kunnen opgeven over wat er met je gebeurt. Of je gebruikt al je energie om in te spelen op de variabelen die je kunt beheersen, om te proberen de schade te beperken en de traagheid te keren.

Elke gebeurtenis in het leven heeft een begin en een einde. Zeker weten dat dit het geval is helpt je om je problemen vanuit een vriendelijker perspectief te bekijken. Want ook al kun je het einde van de tunnel nu niet zien, je weet zeker dat je op weg bent naar een betere plek.

Onderwerping is het donkerste pad. Tegenspoed is juist de stimulans die je doet groeien. In feite ontwikkel je veerkracht en tolerantie voor frustratie.

Veerkracht om tegen de wind in te vliegen

Veerkracht geeft aanleiding tot gedragingen en denkprocessen die echt nuttig zijn in situaties waarin de krachten om je heen je belangen niet begunstigen. Het verklaart voor een groot deel waarom sommige mensen, geconfronteerd met dezelfde omstandigheden, zich overgeven aan hun lot en anderen dat niet doen. In plaats daarvan werken ze op de fronten waar ze kunnen.

Veerkracht is echter niet iets wat je wel of niet hebt. In feite omvat het een reeks processen (Spaanse link) die je kunt perfectioneren.

“Veerkracht is het verschijnsel waarbij individuen relatief goede resultaten behalen ondanks dat ze blootstaan aan ongunstige ervaringen.”

-Rutter-

Veerkrachtig zijn betekent geenszins ongevoelig zijn. Veerkrachtige mensen gaan niet bedekt door een omhulsel door het leven, noch zijn ze niet in staat zich kwetsbaar op te stellen.

Ze lijden aan verwondingen maar tonen hun veerkracht en vermogen om hun wonden te ontsmetten, te verbinden en te verzorgen zodat ze genezen. In feite lijden ze niet minder emotionele pijn, maar ze hebben meer middelen, zodat ze zich niet laten kapen door hun emoties.

Veerkrachtige persoonlijkheidskenmerken

Het begrip veerkracht ontstond in de jaren zeventig toen psycholoog Michael Rutter zich realiseerde dat dezelfde traumatische gebeurtenis bij verschillende individuen verschillende copingreacties opleverde. Na onderzoek naar dit onderwerp formuleerde hij de belangrijkste kenmerken van de veerkrachtige persoonlijkheid :

 • Het ontwikkelen van een stabiel en positief zelfbeeld maakt ons in staat om weerstand te bieden aan de traumatische gebeurtenissen waarmee we geconfronteerd worden, ongeacht de ernst ervan.
 • In staat zijn om te stoppen en te reflecteren stelt ons in staat om ons vermogen tot introspectie te verbeteren. Veerkracht betekent dat we ons meer bewust zijn van onze vaardigheden en houdingen, zodat we onder ogen kunnen zien wat ons overkomt.
 • Onafhankelijk zijn helpt ons grenzen te stellen tussen onszelf en de maatschappij waarin we leven, zonder te impliceren dat we in isolatie leven.
 • Het vermogen om ons met andere mensen te verbinden en intieme en empathische sociale relaties aan te gaan is essentieel. Het stelt ons in staat draden te weven die ons verbinden met echte vrienden. Zo versterken we ons vermogen om de behoeften van anderen te herkennen en onszelf weerspiegeld te zien in die van anderen.
 • Het beoefenen van assertiviteit leidt ertoe dat we weten wat onze rechten zijn en die tegenover anderen laten gelden. Het impliceert zelfrespect en zelfmedelijden. Het houdt in dat we van onszelf kunnen houden als we dat het meest nodig hebben.
 • Initiatief hebben in de dingen die ons overkomen houdt in dat we geen positie van hulpeloosheid innemen wanneer we met moeilijkheden geconfronteerd worden. Initiatief nemen bestaat uit het onderzoeken van en in contact komen met de uitdagingen van het leven. Dit vanuit het perspectief van het zoeken naar oorzaken en hun oplossingen.
 • Creativiteit en humor zijn altijd goede vrienden. Creativiteit stelt ons in staat te scheppen waar het lijkt dat er alleen maar vernietiging is. Terwijl humor helpt omdat het het vermogen is om komische aspecten in alledaagse dingen waar te nemen. Als alles tegen lijkt te zitten, helpt het kunnen lachen om veel spanning los te laten. Bijgevolg voelen we ons beter.

Veerkrachtige mensen ontwikkelen niet al deze vaardigheden tegelijk. Ze worden er niet mee geboren. Ze ontwikkelen zich met elke gebeurtenis die hen overkomt.

Frustratie tolerantie

Bedreven zijn in het omgaan met frustratie geeft ons waardevolle ruimte in veel moeilijke situaties. Op de een of andere manier voorkomt het dat de hersenmist optreedt, waardoor onze alertheid van geest behouden blijft. Er zijn enkele sleutels die je kunnen helpen je tolerantie voor frustratie te vergroten.

 • Identificeer de bronnen van je ongemak.
 • Definieer je emotionele toestand. Welke emoties beheersen die? Hoe lang verwacht je dat het zal duren? Wat heeft het veroorzaakt? Je losmaken van je emotionele wereld doe je vaak, maar het is onvermijdelijk om bepaalde emoties te voelen. Om emotioneel te leren zelfreguleren kun je technieken als mindfulness beoefenen.
 • Begrijp de emoties van anderen. Plaats jezelf in hun schoenen. Vraag jezelf af wat zij voelen. Wat zouden ze kunnen denken? Wat zouden andere mensen doen? Empathie stelt ons in staat om beter te worden als individu en als samenleving. Het stelt ons ook in staat om standpunten te genereren die anders zijn dan de onze. Die verrijken de beslissingen die we nemen.
 • Stel het nemen van belangrijke beslissingen uit als je merkt dat je emotionele intensiteit erg hoog is. Behalve dat emoties je impulsief maken, hebben ze de neiging om je focus te verminderen. Zo kies je voor keuzes die je op korte termijn ten goede komen, maar op lange termijn bijzonder weinig.
 • Denk na over hoe je je verhoudt tot onzekerheid.
 • Zorgen zijn nuttig als ze ervoor zorgen dat je problemen oplost. Dat geldt niet als ze opdringerig worden en bijna elke gedachtegang besmetten. Als zorgen te lang duren, veranderen ze in gedachtelussen die bekend staan als ruminatie. Het beoefenen van sport of activiteiten die beweging inhouden, helpt je te ontsnappen aan deze eindeloze toestanden.

“Als alles tegen lijkt te zitten, bedenk dan dat het vliegtuig tegen de wind in opstijgt, niet met de wind mee.”

-Henry Ford-

De waarde van tolerantie en veerkracht als alles misgaat
Alleen als we verantwoordelijkheid voor onszelf nemen, kunnen we de uitdagingen van het bestaan aan.

Veerkrachtig zijn

Veerkrachtig zijn en weten hoe je frustratie kunt verdragen, maakt je niet onkwetsbaar. Onkwetsbaarheid verwijst naar absolute weerstand tegen de negatieve gevolgen die het bestaan soms met zich meebrengt. Veerkrachtig zijn en frustratie verdragen houdt echter in dat je weet hoe je moeilijke momenten in het leven kunt omzetten in kansen om te groeien en je te ontwikkelen.

Denk aan de analogie van het vliegtuig en hoe het de lucht tot bondgenoot maakt. Door te leren hoe je frustratie kunt verdragen, leer je je grenzen beter kennen. Daarnaast verfijn je de kunst om enkele van de strategieën in dit artikel toe te passen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Oriol-Bosch, A. (2012). Resiliencia. Educación médica, 15(2), 77-78.
 • Fernandes de Araújo, L., & Bermúdez, M. D. L. P. (2015). Resiliencia en adultos: una revisión teórica. Terapia psicológica, 33(3), 257-276.
 • Rodríguez, J. G. (2009). La respuesta positiva ante la adversidad: Resiliencia. Quadernos de criminología: revista de criminología y ciencias forenses, (7), 7-12.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.