De wonden die bleven toen jij mij verliet

De wonden die bleven toen jij mij verliet

Laatste update: 20 september, 2017

Een van mijn vroegste herinneringen is het beeld van jou toen je de deur uitging en nooit meer terugkwam. Het geluid toen je deze dichtsloeg bezorgt me nog altijd rillingen en heeft me voor het leven getekend. Je weet niet hoe diep mijn wonden zijn als gevolg van jouw keuze om mij te verlaten, pap.

Wanneer je vader weggaat en nooit meer terugkomt, wanneer niemand je vertelt wat er aan de hand is omdat ze denken dat jij te klein bent of omdat ze je proberen te beschermen, ben jij hier de grootste dupe van. Dit komt doordat jij degene bent die dat wat er gebeurt is verklaart met redenen die je alleen kunt vinden door tussen de regels door te lezen.

Het zijn deze redenen die jou het meeste kunnen kwetsen. Zij zijn het die jouw toekomstige banden met andere mannen en met jouw partner kunnen schaden, omdat het schuldgevoel dat achterblijft alleen van jou is. Jij bent stout geweest en jij verdient jouw vader niet. Je hebt geen besef van relatiekwesties, maar je begrijpt wel wat straf is. Je vader verliezen is een straf.

Verlating

Dat jij mij verliet heeft mij een schuldgevoel bezorgd

Die afwezige vader, die jou uit vrije beweging verliet, zal emotionele leegten creëren die je zult proberen op te vullen met schuldgevoelens. Je hebt tenslotte het gevoel dat als jij een beter kind was geweest, hij nooit was weggegaan. Je gelooft dat als je lief was geweest, je een vader had verdiend.

Je hebt je moed verloren omdat je een slechte dochter bent geweest. Dat is de reden dat hij is weggegaan. Er is geen andere reden, en niemand heeft jou het idee gegeven dat die er wel is. Je bent een kind, en als zodanig draait jouw wereld geheel om jou, wat ervoor zorgt dat jij denkt dat jij alles zelf bepaalt. Alles heeft een reden, en alles is gerelateerd aan jou.

Verlaten worden brengt een emotionele leegte die verder gaat dan fysieke afwezigheid. Fysieke afwezigheid kan tenslotte worden verhuld door de inspanningen van een alleenstaande moeder of een ander familielid of vaderfiguur. Emotionele afwezigheid is echter een onvervangbare leegte die niet kan worden opgevuld, aangezien slechts een van de twee ouders bestaat.

Wanneer je een kind bent, denk je dat de slechte dingen die gebeuren bij de personages in verhalen niets meer zijn dan het resultaat van hun eigen foute gedrag. Dat is het moraal. Schuld is dan ook de emotie die het beste verklaart wat jij voelt nu je in de steek bent gelaten door je vader. Je voelt je slecht, omdat je geen andere manier kent om de emotionele leegte te begrijpen.

Vroege verlating beïnvloedt jouw toekomstige relaties

Emotionele afwezigheid is een leegte die jou tekent en onmogelijk te verbergen is. Het is een vacuüm en je bent bang dat je het opnieuw zult meemaken in de toekomst. De leegte zorgt ervoor dat je denkt dat alle mannen hetzelfde zijn als die man die jou verliet terwijl hij eigenlijk voor jou had moeten zorgen.

Verlating

Nog iets waar dit emotionele vacuüm van verlating voor zorgt is dat je jouw waarde in twijfel trekt. Je zelfvertrouwen is beschadigd, en het is niet makkelijk om van jezelf te houden. Het is tenslotte zo dat als je op een zeer jonge leeftijd verlating hebt meegemaakt, jouw waarde bevestigd wordt door de anderen die wel aan je zijde willen blijven.

En dat is de reden voor je problemen met hechting. Je relaties zijn getekend door angst en eenzaamheid, wat jou afstandelijk maakt. Je wordt emotioneel ontoegankelijk omdat je jezelf nu eenmaal probeert te beschermen. Jouw relaties volgen dan ook een patroon:

  • In eerste instantie gedraag je je kil en afstandelijk om te vermijden dat je kwetsbaar bent voor anderen. Als ze je niet kennen, kunnen ze je ook geen pijn doen.
  • Vervolgens, als het ze lukt om je te leren kennen, begin je jezelf van ze af te zonderen. Dit doe je niet per se bewust, het is eerder een instinctieve manier om jezelf te beschermen. Als er geen emotionele band is, kan je ook niet gekwetst worden.
  • Dit versterkt je angsten. Het is tenslotte een self-fulfilling prophecy: ze verlaten jou. Dit is wanneer je je het eenzaamst voelt. Je denkt dat de wereld een vijandige plek is en dat je het niet kunt vermijden dat anderen jou zullen verlaten.
  • Dit zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen nog meer krimpt. Je denkt dat de reden dat iedereen jou verlaat is omdat jij hun niet verdient. Hetzelfde gebeurde met je vader. Je verdient het niet om genegenheid te ontvangen.
Verlating

Verlating overwinnen is een stap naar emotionele volwassenheid

Het overwinnen van verlating is een stap die, zodra hij eenmaal gezet is, altijd tot emotionele volwassenheid leidt. Het omvat het heropbouwen van jezelf, het opbouwen van je zelfvertrouwen en jouw vermogen om je te verhouden tot anderen. Het overwinnen van verlating begint met het liefhebben en accepteren van jezelf, ook al ben je verlaten.

Het houdt in dat je de pijn van de afwezigheid accepteert en dat je begrijpt dat sommige liefdesrelaties breken zonder dat hiervoor een schuldige is aan te wijzen, soms vervaagt de liefde en soms doet de liefde pijn.

Dit is de reden waarom het zo moeilijk is om liefde te geven aan iemand die verlating heeft meegemaakt.

Vaak omvat het overwinnen van verlating tevens het leren van nieuwe manieren om sociaal en emotioneel te communiceren. Dit doe je door sociale vaardigheden aan te leren die je in staat stellen om toegankelijk te zijn zonder afhankelijk te zijn en zonder de mensen die jou kunnen helpen weg te duwen.

Tot slot zal het overwinnen van de negatieve gevoelens die kunnen leiden tot een scheiding je ervan weerhouden om het patroon van jouw ouders voort te zetten. Begrijpen dat het een natuurlijk en onnodig proces is zal ervoor zorgen dat jij je vrij kunt voelen in je relaties. Tegelijkertijd zul je er op deze manier voor zorgen dat jouw herinnering geen bron wordt van allesverterende en contaminerende angst.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.