Winnen in het leven is niet hetzelfde als concurreren

Het leven is geen wedstrijd. Om gelukkig te zijn, hoef je niet overal de beste in te zijn. Wist je dat je eigenlijk beter voor jezelf zou moeten zijn?
Winnen in het leven is niet hetzelfde als concurreren

Laatste update: 10 november, 2020

Winnen in het leven betekent niet dat je op podia moet klimmen of gouden medailles moet winnen op de Olympische Spelen. Geloof het of niet, het leven is geen wedstrijd en het is niet altijd nodig om altijd nummer één te zijn om gelukkig te zijn.

Het is niet nodig om jezelf te vergelijken met de mensen om je heen of jezelf op de proef te stellen om te bewijzen dat je aan de eisen voldoet. Je kunt authentiek welzijn bereiken door hard te werken en te geloven in jezelf en wat je doet.

Volwassenen vinden het leuk om kinderen de behoefte om te concurreren bij te brengen. “Wie als eerste zijn huiswerk afheeft, mag naar de speeltuin.” “Degene die de beste cijfers haalt krijgt een beloning.” Er lijkt altijd wel een behoefte te zijn om beter te zijn dan anderen om een beloning te winnen.

Alle individuen hebben een natuurlijk vermogen voor inspanning en verlangen om bepaalde doelen te bereiken. Maar je moet wel werken voor wat je wilt en het beste van jezelf geven.

Het probleem is echter dat velen altijd de behoefte voelen om met anderen te concurreren. In zekere zin streven ze ernaar andere mensen te verslaan en een voorsprong op hen te hebben. Deze situaties komen vrij vaak voor en stellen mensen soms bloot aan ondefinieerbare schade. Laten we wat meer over dit onderwerp leren.

Winnen in het leven is geluk veroveren

Veel mensen leven hun leven concurrerend met iedereen om hen heen. Ze moeten de beste baan hebben, de beste auto, de mooiste kerstboom en het origineelste verjaardagsfeestje. Het is een populariteitswedstrijd, alsof het bepalende kenmerk van het leven is om in een betere positie te verkeren dan de rest van de wereld.

Er is echter iets heel duidelijk in dit alles. Allen die hun leven door dit filter zien, zullen constant één enkele sensatie ervaren: frustratie. Het is veilig om te zeggen dat ze nooit volledig tevreden zullen zijn. Aan het eind van de dag is er altijd wel iemand die ergens beter in is dan jij. Kortom, de behoefte om te concurreren en beter te zijn dan anderen leidt tot zinloos lijden.

Winnen in het leven is jezelf uitdagen en niet concurreren met anderen

Winnen in het leven zou moeten bestaan uit het overwinnen van een gezond soort geluk. Geluk waar alles draait om jezelf te overtreffen, doelen te stellen en jezelf te testen om ze te bereiken.

Veel mensen hebben echter tientallen jaren besteed aan het toepassen van wat ecologen beschrijven als ‘het principe van competitieve uitsluiting’. Met andere woorden, elkaar constant uitdagen, zodat alleen de meest bevoordeelden boven de rest uitkomen.

Dit is echter aan het veranderen. In deze steeds meer onderling verbonden en geglobaliseerde wereld ontstaan nieuwe sociale dynamieken en vooral dringende behoeften. Het is nu meer dan ooit een prioriteit om een meer coöperatief en minder competitief leven te structureren om de vele uitdagingen die voor ons liggen op te lossen.

Waarom zijn sommige mensen zo geobsedeerd door concurreren?

We hebben veel tijd besteed aan het toepassen van een concurrerende aanpak in veel van onze sociale omgevingen. We doen het omdat het de enige manier was (en is) om bijvoorbeeld een baan te krijgen, een plek om te wonen te krijgen en aandacht/respect te krijgen van een bepaalde groep.

Maar sommige mensen zijn zo competitief van aard dat ze de dingen niet op een vriendschappelijke manier kunnen zien. Wat is hiervan de reden?

Het komt vaak door een laag zelfbeeld. Voor hen betekent winnen in het leven dat ze zich superieur kunnen voelen. Als gevolg hiervan krijgen ze een ego-boost en bewapening tegen hun onzekerheden. Aan de andere kant vermijden ze om betrokken te raken bij samenwerkingstaken, omdat ze er helemaal niets aan hebben.

Op andere momenten zijn deze mensen erg gefocust op afgunst. Ze zijn bijna geobsedeerd om precies te krijgen wat de mensen om hen heen hebben. Ze vieren echter nooit de prestaties van anderen.

Tot slot is het belangrijk om in gedachten te houden dat veel zeer competitieve mensen de neiging hebben om narcistische trekken te hebben. Deze mensen vinden het niet erg om anderen pijn te doen om op de eerste plaats te komen. Voor hen is het ‘verslaan’ van hun tegenstander volkomen goed en normaal, zolang ze maar winnen.

Het leven is geen wedstrijd

Winnen in het leven heeft alles te maken met samenwerken

Als je in het leven wilt winnen, daag jezelf dan uit. Begeer niet wat andere mensen hebben. Denk eraan dat het niet nodig is om op andere mensen te trappen om relevant te zijn. Op de lange termijn leef je anders je leven voor anderen in plaats van voor jezelf. Het leven zien als een non-stop competitie is synoniem met lijden.

Aan de andere kant, als je met jezelf concurreert, zal alles anders zijn. Als je jezelf als referentie zet en doelen en uitdagingen stelt, voel je je gemotiveerder en zal de beloning duizend keer bevredigender zijn. Beetje bij beetje zul je leren dat je eigen geluk het belangrijkste is.

Het is ook net zo belangrijk om te onthouden dat het tijd is om samenwerkingsscenario’s te creëren. Met andere woorden: het is essentieel om na te denken over de standpunten, ideeën en acties van andere mensen. Stop met concurreren om allianties op te bouwen. Zorg er in plaats daarvan voor dat je verder kunt en een betere toekomst met anderen kunt creëren. Wellicht ook interessant voor jou

10 stappen om een goede collega te zijn
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
10 stappen om een goede collega te zijn

Een goede collega vinden is een van de beste en belangrijkste dingen die je op je werk kan overkomen. Lees er alles over in dit artikel.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.