Wilskracht lost niet altijd je problemen op

Om de meeste uitdagingen te overwinnen, is wilskracht niet de enige vereiste. In feite behaal je in de regel resultaten wanneer je houding en verlangen vergezeld gaan van andere bronnen.
Wilskracht lost niet altijd je problemen op
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 05 november, 2023

Wilskracht is niet de oplossing voor alle problemen. Hoewel ons lang is verteld dat we allemaal een interne motor hebben die ons kan helpen om alles te bereiken wat we willen, is de realiteit heel anders.

Een depressieve stoornis wordt bijvoorbeeld niet simpelweg overwonnen door het verlangen van de lijder om “in orde te zijn.” Ook het therapieprogramma van een verslaafde zal niet effectief werken alleen maar omdat hij dat wil.

Laten we eerlijk zijn, het zou geweldig zijn om een onoverwinnelijke wilskracht te hebben die alles en iedereen oplost. Ongetwijfeld zou je graag zo’n vermogen hebben dat je in staat stelt om te stoppen met roken, je mobiel niet meer zo vaak te gebruiken en succes te boeken bij alles wat je doet.

In feite om al je problemen en beperkingen te overwinnen en zo een gelukkiger mens te worden. Maar helaas is dit niet het geval.

In werkelijkheid is dit energieke en verbazingwekkende vermogen dat je op bepaalde momenten in de praktijk kunt brengen, helaas snel uitgeput. In feite is wilskracht van korte duur en kan het niet alles oplossen. Laten we dit idee eens wat nader bekijken. Laten we ook eens nadenken over het toepassen van een reeks verschillende benaderingen die veel nuttiger zullen blijken te zijn in je leven.

“Veel mensen denken dat wat de verslaafde nodig heeft wilskracht is, maar niets is minder waar. Wanneer iemand de controle over een drug of activiteit kwijt is, werken pogingen om het gebruik ervan onder controle te krijgen bijna nooit.”

-Arnold M. Washton-

Man staat voor een splitsing

Waarom wilskracht niet zo nuttig is als je denkt

Jarenlang is wilskracht gezien als krachtiger dan het in werkelijkheid is. In feite is ons wijsgemaakt dat het voldoende is om ons verlangen, inspanning en motivatie te combineren en alles waar we op hopen zal gebeuren.

Met dit in gedachten ging je waarschijnlijk twee keer per week naar de sportschool, elke avond hardlopen en elke dag vrolijk studeren om je examens te halen en promotie te maken op je werk.

Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die genoeg wilskracht hebben om succes te boeken. Maar voor de rest van ons is de realiteit meestal wat grijzer. De waarheid is dat innerlijke vastberadenheid voor de meesten van ons niet genoeg is om glorie te bereiken.

Bovendien moeten we nooit tegen iemand zeggen dat ze alleen wilskracht nodig hebben om hun angsten, fobieën, depressies of psychologische trauma’s te overwinnen. Er zijn hier namelijk belangrijke nuances waar we rekening mee moeten houden. Laten we daar eens nader naar gaan kijken.

Wilskracht is een beperkte hulpbron

Professoren in de psychologie M. Muraven en R. Baumeister van de Universiteit van Californië hebben een interessant onderzoek (Engelse link) uitgevoerd. Het ging over het onderwerp zelfbeheersing en wilskracht.

Ze beweren dat het uitoefenen van zelfcontrole niet altijd succesvol is omdat het je beschikbare hulpbronnen uitput. In feite zijn zelfbeheersing en wilskracht net spieren en worden ze moe.

Daarnaast stelt het onderzoek dat deze dimensie erg gevoelig is voor je emotionele toestand. Als je je op een dag verdrietig of overstuur voelt, kan dat al genoeg zijn om deze interne kracht volledig in te laten storten. In dat geval overheerst de emotionele component de cognitieve component en stop je met handelen.

Met andere woorden, een slecht humeur vermindert je vermogen om te denken, te beslissen en te plannen. Het gevolg is dat je uiteindelijk geen zin meer hebt om iets te doen…

Veelvoorkomende vijanden die ervoor zorgen dat je je verlangen om “hard te werken” om iets te bereiken niet kunt behouden

Wilskracht is een essentieel ingrediënt in veel van de dingen die je doet. Je kunt het nut ervan onmogelijk ontkennen. Je moet echter ook de beperkingen ervan erkennen. Deze zijn als volgt:

  • Iets bereiken hangt niet altijd af van je instelling. Soms zijn er meerdere factoren waar je geen invloed op hebt.
  • Soms overschat je je middelen. Sterker nog, je denkt misschien dat bepaalde doelen gemakkelijk zijn totdat je ze uiteindelijk probeert te bereiken.
  • Wilskracht vereist een hoog niveau van cognitieve energie. Bijvoorbeeld aandacht, problemen oplossen, plannen, focussen, enz. Je hersenbronnen in dit opzicht zijn echter beperkt. Natuurlijk is het onmogelijk om elke dag 100 procent te geven. Dit komt door het effect dat variabelen als stress, gevoelens van ontmoediging, een slechte nachtrust of fysieke uitputting op je hebben.
  • Je wordt vaak gesaboteerd door automatische negatieve gedachten.
  • Soms is er veel wilskracht maar weinig planning. In dit geval heb je het verlangen en de intentie, maar ontbreekt het je aan de techniek.
Vrouw aan het werk

Wat heb je nog meer nodig behalve wilskracht?

Je weet al dat wilskracht een beperkte bron is. Bovendien realiseer je je dat het je niet noodzakelijkerwijs zal helpen om al je doelen te bereiken. Daarom kan het helpen om te denken dat het bereiken van een doel (wat het ook mag zijn) als een recept is. Dit recept heeft veel ingrediënten nodig om echt voortreffelijk te worden.

Eén aspect waarvan je zeker kunt zijn is dat het mensen met verslavingen of psychische problemen niet ontbreekt aan het verlangen om zichzelf te verbeteren. Sterker nog, de overgrote meerderheid verlangt ernaar om zich beter te voelen en hun leven in eigen hand te nemen. Hiervoor is echter meer nodig dan wilskracht alleen.

Meer dan wilskracht alleen

Organisatiepsycholoog Benjamin Hardy schreef het boek Willpower Doesn’t Work over dit onderwerp. Hij stelde de volgende richtlijnen voor.

  • Verander je omgeving. Organiseer je leven zo dat alles om je heen je drijft om je uiteindelijke doel te bereiken. Dit kan soms betekenen dat je bepaalde mensen aan de kant moet zetten die je door hun houding ervan weerhouden om je op je doel te richten. Thuis veranderingen aanbrengen, routines veranderen en zelfs tijd doorbrengen op verschillende plaatsen kan ook nuttig zijn. Door je omgeving te veranderen voorkom je zo dat je in oude schadelijke patronen vervalt.
  • Plan. Als je iets wilt, stel dan een plan op. Je kunt het plan gaandeweg aanpassen.
  • Discipline. Handel, zelfs als je geen verlangen of motivatie hebt om dat te doen. Er zullen dagen zijn dat je geen wilskracht of spirit hebt. Op deze momenten is discipline wat je drijft om door te gaan. Sterker nog, soms zorgt de simpele handeling van handelen en bewegen, gewoon omdat het moet, voor een verandering in je hersenen. Dan verschijnen er weer positieve emoties.

Last but not least, als de motivatie faalt, denk dan aan je drijfveren. Met andere woorden, visualiseer wat je wilt winnen of bereiken. Je bent geen machine met onbeperkte middelen. Je bent een persoon wiens kracht soms faalt. Dit is volkomen normaal. Denk er altijd aan jezelf te accepteren, jezelf goed te behandelen en daarnaar te handelen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Baumeister, R., & Vohs, K. (2007). Self-regulation, ego depletion, and motivation. Social and Personality Psychology Compass, 1, 1–14.
  • Baumeister, R., et al. (2006). Self-regulation and personality: How interventions increase regulatory success, and how depletion moderates the effects of traits on behavior. Journal of Personality, 74, 1773–1801.
  • Martijn, C., et al. (2002). Getting a grip on ourselves: Challenging expectancies about loss of energy after self-control. Social Cognition, 20, 441–460.
  • Muraven, M., & Baumeister, R. (2000). Self-regulation and depletion of limited resources: Does self-control resemble a muscle? Psychological Bulletin, 126, 247–259.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.