Wij zijn sterrenstof: we zijn gemaakt om te schitteren

Wij zijn sterrenstof: we zijn gemaakt om te schitteren

Laatste update: 05 januari, 2018

In zijn boek ‘The Cosmic Connection’ legt hoogleraar Carl Sagan uit dat mensen gemaakt zijn van een buitengewone substantie: sterrenstof. Wij zijn sterrenstof.

In ons DNA bevindt zich hetzelfde materiaal als het materiaal dat de sterren vormt, die verbazingwekkende dingen die we in de nachtelijke hemel zien. Ook wij zijn dus gemaakt om te schitteren.

Deze poëtische woorden zijn eigenlijk ontstaan in de jaren 70. Het was zanger Joni Mitchell die het inspirerende lied ‘Woodstock’ schreef. Het moedigde mensen aan om ‘te schitteren als sterrenstof, zoals helder goud’.

Maar later gaf Carl Sagan een wetenschappelijke basis aan het idee. Hij toonde aan dat er in ons lichaam, in elke cel, elk deeltje, een kosmische geschiedenis zit.

“Wees nederig omdat je gemaakt bent van aarde. Wees nobel omdat je gemaakt bent van sterren.”

-Oud Servisch spreekwoord-

Het is iets heel groots om over na te denken – en spannend. En elk jaar wordt dit bevestigd door meer onderzoek. Chris Impey, wetenschapper en hoogleraar astronomie aan de Universiteit van Arizona, onthulde in 2010 dat al het organische materiaal dat koolstof bevat, geproduceerd werd door een extreem oude generatie sterren.

Bovendien, als we niet vergeten dat alle fundamentele elementen van de aarde dezelfde oorsprong hebben, kunnen we aannemen dat 97 procent van ons lichaam bestaat uit materie van die oude sterren.

Het is magisch. We zijn gemaakt om te schitteren, om de wereld te verlichten. Maar… waarom zijn we vergeten te stralen? Als we van sterren gemaakt zijn… waarom zijn we dan niet gelukkiger?

Meisje dat met haar handen een kommetje maakt waar sterren in drijven want wij zijn sterrenstof

Wij zijn sterrenstof, maar soms leven we in duisternis

Hoe donkerder de nacht, hoe helderder de sterren eruitzien. Soms hoef je alleen maar naar de nachtelijke hemel te kijken, om over het oneindige na te denken en inspiratie op te doen.

De sterren, met hun cyclus, beweging, stille muziek en kosmische schoonheid, zijn altijd een referentiepunt voor de mensheid geweest. Dat geldt voor alles, van landbouw en wetenschap tot spiritualiteit.

Maar hier is de ware magie van het geheel. We hebben ons beperkt tot het kijken naar sterren zo ver weg en zelfs superieur aan ons. Het is tijd om te begrijpen dat we één geheel zijn. Dat deze hemelse materie in elk fragment van ons wezen zit.

Het is niet makkelijk, dat is waar. Als mensen navigeren we in duisternis. Door het moeras van eeuwigdurende ongelukkigheid, woestijnen waar de zaden van zelfliefde niet langer willen groeien.

Het is een moeilijke waarheid. En als een eenvoudig voorbeeld van deze donkere onderzijde van de mensheid, hebben we een ziek spel dat onlangs krantenkoppen heeft gemaakt. We hebben het over ‘Blue Whale’.

Dit morbide spel ontstond in 2013 in het Russische sociale netwerk VKontakte. Het is nu verspreid over de hele wereld en het bestaat uit 50 tests.

Deze tests, vanwege vele verschillende, complexe redenen, trekken honderden tieners aan. Ze nemen hen mee op een reis van zelfsabotage, zelfbeschadiging en langzame vernietiging. Tot het einde, in een veronderstelde daad van dapperheid, winnen ze het spel door zichzelf van het leven te beroven.

Paarse walvis die drijft op de maan

De maker van dit sadistische spel is Philipp Budeikin, pas 21 jaar oud. Volgens hem heeft hij deze virtuele uitdaging uitgevonden omdat “er mensen zijn die biologisch afbreekbaar afval zijn zonder waarde voor de samenleving.”

Russische psychologen suggereerden dat er diepere gronden waren, die schommelden van ideologisch naar psychopathisch bij deze jongeman en zijn volgelingen. Het belangrijkste en zorgwekkende is hoeveel mensen via hun apparaten kwetsbaar zijn. Elke computer, elke mobiele telefoon.

Er zijn honderden jonge geesten en kwetsbare harten die zonder hoop ademen. Zonder energie, geluk of het licht dat ze nodig hebben om te leven, en zelfrespect en eigenwaarde te ontwikkelen.

Laten we beginnen te schitteren, voor onszelf en iedereen

Denk na over het gelukkigste moment uit je leven en geniet van de herinnering. Glimlach naar een vreemdeling. Maak een afspeellijst met muziek waar je van houdt. Omhels een stuk fruit. Spreek in songteksten. Teken een denkbeeldig dier. Zoek naar vormen in de wolken. Maak een nieuwe vriend. Zing onder de douche…

“We zijn het sterrenstof dat aan de sterren denkt.”

-Carl Sagan-

Deze ideeën zijn ook uitdagingen en vormen samen het spel ‘Pink Whale’. Het bestaat uit 50 taken voor jongeren over de hele wereld.

Het idee is om hen te helpen positief te zijn en een alternatief te bieden voor Blue Whale. Op dit moment zijn er 290.000 volgers en duizenden hebben de laatste klus volbracht. En deze laatste taak is: een leven redden (zoals een klasgenoot helpen die het slachtoffer is van pesten). Het is gewoon geweldig.

Meisje dat sterren uit de hemel aan plukken is want wij zijn sterrenstof

De meesten van ons hebben hoop. De meesten van ons willen anderen helpen. Hoewel het waar is dat we af en toe vergeten hoe we moeten schitteren, is er altijd wel iemand die ons aanmoedigt om het licht opnieuw te ontdekken.

Niets is mooier dan de ziel van een ander raken om je een beeld te geven van hoe mooi en reusachtig onze kosmos is.

Afbeeldingen met dank aan Little Oil  This might interest you...

Wat zonnebloemen ons leren: draai je altijd naar het licht!
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Wat zonnebloemen ons leren: draai je altijd naar het licht!

Net als zonnebloemen zich naar het zonlicht richten, kunnen wij ons richten op ons innerlijke licht. Het zal ons helpen om gelukkig te zijn.