Werken aan het zelfvertrouwen van kinderen: 5 films

Ontdek in dit artikel waarom films een uitstekend instrument kunnen zijn om het zelfvertrouwen van een kind te verbeteren.
Werken aan het zelfvertrouwen van kinderen: 5 films

Laatste update: 23 februari, 2020

Naar de film is meer dan alleen maar een leuke uitstap. Het kan namelijk ook een waardevol opvoedkundig en leerzaam hulpmiddel zijn. Als we weten welke films kunnen helpen om aan het zelfvertrouwen van kinderen te werken, dan geeft dat ons de kans om kinderen te helpen om meer dan enkel vermaak op het grote scherm te vinden.

Een film kan opwinding brengen, ons verdrietig maken of ons zelfs vervelen. En dit gebeurt allemaal door het feit dat films een weerspiegeling zijn van het leven zelf. Precies dit is de reden waarom het zo’n goed leerinstrument is.

Kinderen zijn “kleine sponzen.” Ze nemen allerlei soorten kennis op. Daarom is het een goed idee om een degelijke selectie films te kiezen die hen kunnen helpen. Ga op zoek naar het soort films die de volgende dingen kunnen:

Ontdek 5 films om aan het zelfvertrouwen van kinderen te werken

Hier is een lijst van films die we kunnen gebruiken om aan het zelfvertrouwen van kinderen te werken. Het zijn films die vele opleiders en opvoeders ook bij kinderen gebruiken. Ze zullen hen helpen om zichzelf beter te leren kennen en op vlak van hun mogelijkheden en emoties in vertrouwen te groeien.

Ratatouille, 2007

Brad Bird heeft Ratatouille geregisseerd. Het is een film over een klein knaagdier wiens droom het is om een grote kok te worden. Om dit te doen komt hij samen met de zoon van een beroemde chef. Dit draait echter op een culinaire ramp uit!

Deze film laat kinderen ontdekken dat er geen grenzen zijn aan het vergroten van hun talent. Als ze een vaardigheid of een droom hebben, dan moeten ze minstens de kans krijgen om ervoor te vechten en het deel te laten uitmaken van hun leven.

Finding Nemo, 2003: werken aan het zelfvertrouwen van kinderen

Andrew Stanton en Lee Unkrich hebben één van de beroemdste films van de eenentwintigste eeuw geregisseerd. Deze film kreeg ook een vervolg met in de hoofdrol de lieftallige Dory.

In de film vinden we meerdere lessen over hoe we een moeilijke situatie te boven kunnen komen. Voorbeelden zijn de kleine Nemo zelf en zijn “handicap” (de ene vin is kleiner dan de andere) of de onvermoeibare zoektocht naar zijn vader wanneer Nemo verdwaalt.

In de film zijn er vele scènes die tonen dat niets je in de weg kan staan wanneer je iets echt graag wilt. Je moet alleen met enthousiasme en vertrouwen in je eigen mogelijkheden naar je uiteindelijke doel toe werken.

Wall-E, 2008

Als we naar films kijken om aan het zelfvertrouwen van kinderen te werken, dan mogen we Wall-E niet vergeten. Deze sciencefiction-tekenfilm is gemaakt door Disney en Pixar. Het vertelt het verhaal van een schoonmaakrobot die doorgegaan is met werken, ook al hebben de mensen de aarde al vele eeuwen eerder verlaten.

Uit deze film halen we meerdere interessante lessen. Eén les is de noodzaak om op een correcte manier afval te verwerken. Een andere les is het belang van de autonomie van kinderen in het gebruik van nieuwe technologieën, gadgets, smartphones, enzovoort.

Menselijke persoonlijke communicatie, ook al zien we het vanuit het standpunt van een robot, is ook van levensbelang. De film maakt dit duidelijk. Door middel van lichaamstaal en de betekenis van de geluiden, kunnen we ontdekken hoe we op een doeltreffende, veilige en gevoelige manier moeten communiceren.

Inside Out, 2015

Deze film is een klassieker uit de studio’s van Disney en Pixar die de emoties van kinderen onderzoekt. De film focust zich in het bijzonder op ontgoocheling, angst, verdriet en vreugde.

Bij veel van het werk dat we met jonge kinderen doen en dat met zelfvertrouwen te maken heeft, zijn emoties het centrale punt. In dit geval gaat het niet zozeer over hoe je moet leren om ermee om te gaan.

Het gaat eerder over het feit dat je emoties moet begrijpen en aanvaarden. Je moet de gevolgen van je emoties begrijpen zodat je kan leren hoe je ze op een intelligente manier kan sturen.

How to Train Your Dragon, 2010

Onze reis op zoek naar films die het zelfvertrouwen van kinderen kunnen verbeteren, eindigen we met nog een andere uitstekende filmHow tot Train Your Dragon vertelt het verhaal van een jonge man die een mooie vriendschap begint met een draak.

Om voor ervoor te zorgen en te genieten van de vriendschap met de draak – een wezen waarvoor al zijn mensen bang zijn – zal de jongen tegen alle oude tradities van zijn volk moeten vechten. In de confrontatie met angst zal hij veel zelfvertrouwen moeten gebruiken.

Gedurende de film bewijst de jonge man dat hij heel assertief is. Hij geeft voorrang aan levende wezens in plaats van aan gewoonten en ongegronde angsten.

Elk van deze vijf films is een uitstekend instrument om met kleine kinderen aan hun zelfvertrouwen te werken. Bovendien zijn er nog vele andere films die je zeker zal leren kennen. Ze zullen ook helpen om het zelfvertrouwen te ontwikkelen in een omgeving die aangepast is aan hun behoeften en mogelijkheden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.