Je kunt je kind leren vliegen, niet leren slagen

Je kunt je kind leren vliegen, niet leren slagen
Lorena Vara González

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Lorena Vara González.

Laatste update: 27 december, 2022

Wanneer je moeder wordt, wanneer dat kleine stukje van jezelf dat 9 maanden lang binnenin je heeft gegroeid naar buiten komt, worden al je angsten sterker. Je realiseert je dat er geen grotere onzekerheid bestaat dan het geven van vleugels aan een kind. Vervolgens zul je ze hiermee moeten leren vliegen. Nieuwe moeders weten ten slotte dat wanneer hun baby uiteindelijk het nest verlaat, ze allemaal hun eigen weg zullen inslaan.

Je kind leren vliegen is ook een les voor jou

Misschien maakt dat het moederschap juist zo mooi en beangstigend tegelijkertijd. Het gaat niet alleen om het geven van leven. Het gaat ook om het leren van hoe je dit leven het beste kunt benutten. Ons bewust zijn van onze imperfecties en fouten is hier ook een belangrijk onderdeel van. Als nieuwe moeders, moeten we samen met onze kinderen groeien.

De datum waarop je uitgerekend bent is de enige “blind date” waarbij je van tevoren weet dat je een speciaal iemand gaat ontmoeten. Deze persoon zal zijn of haar personen hoe dan ook op je achter laten. Zodoende zul jij ook op hem of haar je sporen achter laten…

Ouders zullen hun kinderen ooit moeten leren vliegen

Nieuwe moeders hebben vaak twijfels voor de bevalling

Voor de bevalling zwemmen vrouwen die voor het eerst moeder worden in een zee van twijfel. Dit is dus al lang voordat hun kind zijn vleugels zal spreiden. Dan maakt ze zich zorgen over wat ze kan eten, of ze kan sporten tijdens de zwangerschap, enzovoort. Zo heeft een moeder die voor het eerst zwanger is veel zorgen. Daar voegen we nog eens duizenden boeken over moederschap aan toe, gevolgd door de goede bedoelde adviezen van andere moeders. Deze adviezen zijn vaak prima, daar niet van! Maar vaak overweldigen ze de nieuwe moeder totaal.

Advies is bovendien vaak tegenstrijdig met wat medische deskundigen aanraden. Dus wat kunnen we doen om goede moeders te zijn en fouten te vermijden? Ook al klinkt het nog zo tegenstrijdig, het eerste dat we moeten doen is aannemen dat we ergens wel een fout gaan maken. We zijn niet perfect en alle moeders die voor ons kwamen, hebben ook fouten gemaakt. De consequenties hiervan zijn zeer zelden serieus.

De beste gids op het terrein van moederschap zul je altijd zelf zijn. Niemand kent je lichaam immers zo goed als dat jij. Nieuwe moeders weten bovendien dat na de bevalling niemand het huilen van je eigen baby zo goed herkent als dat jijzelf. Zul je gaan twijfelen over dingen? Natuurlijk! Dit is immers een nieuwe ervaring. Medische deskundigen zullen echter altijd paraat staan om je te adviseren op de meest correct mogelijke manier. Zij zullen je helpen wijken voor mogelijk schadelijke fabeltjes over moederschap.

Mam, jij stond altijd klaar als ik een knuffel wilde. Je hart begreep wanneer ik een vriend nodig had. Die tedere ogen verharden wanneer je me een lesje moest leren. Je kracht en je liefde leidden me en gaven me mijn vleugels.

Moeder met dochter

Wanneer kinderen besluiten het nest te verlaten

Wanneer onze kinderen opgroeien, wordt moederschap pas echt een improvisatie-oefening. Niemand is geboren met alle kennis die hij nodig heeft in het leven. Vaak hebben we ook geen idee over de situaties en dilemma’s die ons in de toekomst te wachten staan. We bewegen ons voort door het leven door middel van al het advies en ideeën dat we zowel bij anderen als onze eigen intuïtie inwinnen.

Voor nieuwe moeders is het juist de truc om je kind te leren vliegen volgens een manier die het beste aansluit op de normen en waarden die jij graag bij je kinderen zou zien. Op die manier nodig je ze uit om deze te ontdekken. Zodoende kun je ze dus niet alleen leren vliegen, een pad helpen kiezen en leren plannen. Je leert ze ook nog eens de bestemming van hun vlucht zelf te bepalen.

Ze zullen uiteraard fouten maken. Ze zullen keuzes maken waar jij niet achter staat. Je zult ze zien lijden en huilen, maar ook lachen en ontwikkelen. Dit is een van de beste onderdelen van het moederschap. Je zult immense trots voelen terwijl je ze ziet groeien en volwassen ziet worden. Je weet dat je het beste van jezelf hebt gegeven zodat je kinderen alleen kunnen leren vliegen. Je kijkt toe terwijl ze het nest vol moed verlaten en de verantwoordelijkheden omtrent hun eigen lot tegemoet gaan. Dit zal de kers op de taart zijn, waarvan de basis gelegd werd toen hun hart voort het eerst — binnenin jou — begon te slaan.

Wijze woorden

“Je zult ze leren vliegen,
maar ze zullen niet jouw vlucht vliegen.
Je zult ze leren dromen,
maar ze zullen niet jouw dromen dromen.
Je zult ze leren leven,
maar ze zullen niet jouw leven ervaren.
Desondanks…
Tijdens elke vlucht, in elke droom, in elk leven,
zal jij bestaan, het zaadje van een bedacht en aangeleerd pad.”

-Teresa uit Calcutta-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.