Welk type digitale hoarder ben jij?

Ben jij een van degenen die nooit de foto's van je huisdier of kinderen verwijdert en ze verzamelt totdat je geen ruimte meer hebt op je mobiel? Als je je geïdentificeerd voelt, heeft de wetenschap je ingedeeld in een digitale typologie. Ontdek welk type jij bent!
Welk type digitale hoarder ben jij?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 10 februari, 2023

De digitalisering van het leven heeft onze gewoonten veranderd. Mobiele telefoons, tablets en computers zijn nu onze dagelijkse aanhangsels; we houden er zowel van als haten ze. Bovendien conditioneren ze ons en de manier waarop we ze gebruiken bepaalt onze persoonlijkheid. Deze voortdurende interactie tussen mens en machine brengt ons nieuwe verschijnselen die het bestuderen waard zijn.

Heb je bijvoorbeeld e-mails in je inbox die je sinds mensenheugenis hebt verzameld? Of ben je geobsedeerd om ruimte vrij te maken en alles wat je niet interesseert zo snel mogelijk te verwijderen? Hoe vreemd het ook lijkt, je prullenbak zegt veel over jou.

Sommige mensen wissen niets, terwijl anderen zoveel wissen dat ze zelfs documenten en foto’s vernietigen, een daad waar ze later spijt van krijgen. In feite worden je karakter en persoonlijkheidskenmerken weerspiegeld in het digitale universum. Zozeer zelfs dat de wetenschap vier patronen van technologiegebruikers heeft gedefinieerd. Met één ervan zul je je zeker identificeren.

Digitaal hamsteren is de neiging tot opeenhoping van apps of mappen op mobiele telefoons en computers. De angstige digitale hoarder is bang voor wat er ‘s nachts gebeurt als hij zijn bestanden verwijdert.

Man met zijn mobiel
Ieder van ons gaat op een andere manier met onze digitale inhoud om, wat onze persoonlijkheid onthult.

De vier soorten digitale hoarders

In 2020 heeft de Northumbria University (VK) een onderzoek (Engelse link) uitgevoerd naar het onderwerp digitaal hamsteren. Het lijkt erop dat we allemaal digitale hoarders zijn geworden. Met andere woorden, we verzamelen op onze elektronische apparaten een groot aantal toepassingen, gegevens, bestanden en foto’s die we niet altijd nodig hebben.

Vreemd genoeg zijn met de komst van de technologie veel van onze planken leeg geraakt. We zijn gestopt met het kopen van archiefkasten en fotoalbums omdat onze harde schijven nu tonnen informatie kunnen verzamelen die vroeger de ruimte in onze huizen vulden.

Je kunt nu bijvoorbeeld een hele bibliotheek op je computer hebben met honderden boeken. Het is zelfs mogelijk om geen platen meer te kopen en elke dag te kiezen voor een andere Spotify-afspeellijst, afhankelijk van je stemming. Technologie heeft onze fysieke ruimtes bevrijd en we zijn digitale hoarders geworden, dat wil zeggen verzamelaars van digitale informatie.

Dit feit heeft de wetenschap in staat gesteld ons in te delen in vier soorten hoarders. Deskundigen hebben zelfs echt pathologische gedragspatronen ontdekt. Een voorbeeld zijn mensen die tientallen harde schijven kopen omdat ze zelfs niet één bestand of foto durven te verwijderen.

Alles wat geen vreugde, virtueel welzijn of nut voor ons heeft, moet in onze virtuele recyclebakken.

1. De angstgedreven digitale hoarder

“Ik verwijder dit niet voor het geval dat.” Klinkt dit als jou? Nou, de waarheid is dat de dwangmatige hamsterende stoornis, beschreven in de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5), gelijkgesteld kan worden aan de digitale hoarder. Weliswaar is dit gedrag nog niet opgenomen als een diagnostische categorie op zich, maar veel psychologen en psychiaters nemen probleemgedrag waar.

Achter de meest obsessieve digitale hoarder schuilt angst. Deze mensen zijn bang om welk bestand of foto dan ook te verwijderen vanwege wat er zou kunnen gebeuren. Soms kan er ook een emotionele trigger zijn (ik kan de foto’s van mijn zoon niet wissen, ook al heb ik er 200 die er precies hetzelfde uitzien).

Er zijn geen rationele verklaringen voor hun onwil om welke informatie dan ook te wissen. Ze bewaren e-mails en documenten die volgens hen tientallen jaren oud zijn, voor het geval er iets zou gebeuren. Hun rechtvaardigingen snijden echter niet altijd hout. Hierdoor moeten ze talloze harde schijven kopen en betalen voor verschillende servers om meer ruimte te hebben.

2. Compliance-driven digital hoarders

De compliance-driven digital hoarder wordt vaak aangetroffen in werkomgevingen. Dit verschijnsel doet zich voor als werknemers wordt gevraagd geen enkel bestand of e-mail te verwijderen, voor het geval het later nog van pas zou kunnen komen.

Het is inderdaad waar dat het af en toe, om verschillende redenen, nuttig kan zijn om bepaalde e-mails of informatie bij de hand te hebben om bepaalde handelingen te rechtvaardigen.

Deskundigen op het gebied van productiviteit en gegevensbescherming beweren echter dat hoe meer bestanden we opstapelen, hoe logger ons werk wordt en hoe meer we worden blootgesteld aan cyberaanvallen.

Angst kan ons veranderen in digitale hoarder . Een voorbeeld hiervan is het bewaren van een grote hoeveelheid virtuele ruimte voor foto’s en gegevens die we niet verwijderen uit angst voor wat er zou kunnen gebeuren.

3. Door ontkoppeling gedreven digitale hoarders

Je hebt vast wel die ene vriend die, zo merk je, als hij zijn laptop opent, het hele scherm in beslag neemt door mappen. Er zijn zelfs zoveel programma’s en bestanden dat ze de prestaties van de computer zelf aantasten. Hetzelfde gebeurt met mobiele telefoons. Soms zijn er zoveel apps dat de gebruiker het moeilijk vindt om te vinden wat hij nodig heeft wanneer hij het nodig heeft.

Dit soort digitale hoarders organiseren hun bestanden niet of verwijderen wat ze niet meer nodig hebben uit luiheid. Evenmin zorgen ze voor de technologie en gegevens die ze gebruiken.

4. De collectiegedreven digitale hoarder

Iedereen heeft hobby’s, passies en interesses. Bovendien is het tegenwoordig, dankzij de enorme hoeveelheid online inhoud waartoe je toegang hebt, gemakkelijker dan ooit om te verzamelen waar je van houdt. Je kunt bijvoorbeeld tientallen harde schijven hebben met je favoriete films en boeken. Met afbeeldingen van je favoriete kunstwerken, en acteurs en artiesten die je aanbidt.

Er zijn echter mensen die deze praktijk tot het uiterste doorvoeren van obsessie, tot het punt dat ze grote hoeveelheden informatie verzamelen over een of meer onderwerpen. Dit is een nieuw verschijnsel dat nog nader bestudeerd moet worden. Toch trekt het al de aandacht van veel deskundigen.

Hersenen verbonden met een laptop
Het goede gebruik en beheer van online bestanden bevorderen een goede geestelijke gezondheid.

Ordelijke mobiele telefoon, ordelijke geest

Iedereen heeft de neiging om tientallen gigabytes aan foto’s van kinderen, vrienden, familie en huisdieren te verzamelen. Bovendien voel je je er wat ongemakkelijk bij om ze te verwijderen, want door dat te doen lijkt het alsof je ze verwijdert. Maar hoe vreemd het ook lijkt, het juiste beheer van je informatie en digitale gegevens heeft ook gevolgen voor je geestelijke gezondheid.

Nog niet zo lang geleden werd gezegd dat een opgeruimd huis gelijk staat aan een opgeruimde geest. Nu kunnen we hetzelfde zeggen over onze apparaten: een mobieltje of computer met geordende informatie weerspiegelt een geordende geest. Want achter degenen die accumuleren en bang zijn om het kleinste bestand te verwijderen, schuilt vaak een hoge mate van angst.

Overmatig digitaal hamsteren wordt momenteel niet gedefinieerd door een klinische stoornis. Maar het is mogelijk dat het binnenkort wordt opgenomen in diagnostische handboeken. Dat komt omdat we een maatschappij aan het worden zijn die tonnen informatie opslaat die ze niet nodig heeft, uit angst die te wissen.

Dit vertaalt zich in het creëren van miljoenen servers over de hele wereld die grote hoeveelheden elektriciteit verbruiken. Bedenk dus dat wissen, evenals het vrijmaken en saneren van je leven ook de planeet helpt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.