Weet jij waarom liften spiegels hebben?

Heb je je ooit afgevraagd waarom alle liften spiegels hebben? Hoewel velen van ons ze gebruiken om selfies te maken, dient deze functie in werkelijkheid een doel dat verband houdt met geestelijke gezondheid. Lees hier meer.
Weet jij waarom liften spiegels hebben?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 12 juni, 2023

Sinds mensenheugenis maken spiegels deel uit van ons dagelijks leven. Er zijn zelfs fascinerende spiegels van obsidiaan uit het oude Anatolië (Turkije) uit 6000 voor Christus bewaard gebleven. Ook de Egyptenaren gebruikten ze in hun schoonheidsrituelen. In de Middeleeuwen daarentegen werd het gebruik ervan beperkt.

In bepaalde tijden en in bepaalde culturen dacht men dat spiegels ongeluk brachten. Maar tegenwoordig kunnen we niet meer zonder. We zijn zelfs verslaafd geraakt aan weerspiegelingen van onze eigen beelden en spiegels zijn een deel van ons dagelijks leven geworden.

We vinden ze in badkamers, slaapkamers, kledingkasten, kleedkamers, musea en winkelcentra. In feite is het moeilijk om een ruimte te vinden zonder spiegels.

De normalisering van spiegels in ons dagelijks leven is zodanig dat we ons nauwelijks vragen stellen bij hun aanwezigheid. Daarom heb je je misschien nooit afgevraagd waarom er altijd spiegels in liften zijn.

Natuurlijk gebruik je ze om te controleren of je je haar goed gekamd hebt als je naar je werk gaat, of om de klassieke selfie te nemen. Maar hun gebruik in deze ruimtes vervult ook een duidelijk psychologisch doel.

Hoewel het rijden in een lift voor de meesten van ons heel gewoon is, zijn sommige mensen er bang voor, wat voor hen buitengewoon schrijnend kan zijn.

meisje kijkt in de spiegel van de lift
Weinig praktijken zijn gewoner voor ons dan onszelf bekijken in spiegels van liften.

Fobieën en waarom liften spiegels hebben

Een lift is als een autonoom voertuig. Ze stellen ons in staat ons verticaal door onze steden te verplaatsen. Liften zijn een voorbeeld van moderniteit. Tegenwoordig zijn er weinig handelingen gewoner dan er in te rijden. Maar hoe routineus en comfortabel het voor de meesten van ons ook is, dit geldt niet voor iedereen.

Er is geen specifieke term voor liftfobie, maar het lijdt geen twijfel dat het bestaat. Bovendien treft het miljoenen mensen over de hele wereld. Dat het geen aangewezen term heeft, komt doordat het kan worden uitgelokt door een van de volgende aandoeningen:

  • Agorafobie. Het individu heeft de irrationele angst dat hij vast komt te zitten op een plaats waaruit hij niet kan ontsnappen of hulp kan krijgen. Dit kan zowel in open als gesloten ruimtes gebeuren.
  • Claustrofobie. Het individu vreest afgesloten ruimtes (Engelse link).

In de regel kunnen mensen die zich angstig voelen in liften ook bang zijn om in een vliegtuig te stappen, tunnels binnen te gaan, zich in afgesloten ruimtes zonder ramen te bevinden, of opgesloten te zitten midden in een concert omringd door veel mensen.

Daarom moest er al in 1850, toen Elisha Graves Otis begon met de massaproductie van liften, een mechanisme worden bedacht zodat mensen met fobieën ze konden gebruiken.

Een gevoel van ruimte leidt degenen die bang zijn voor liften af

Als je je ooit hebt afgevraagd waarom liften spiegels hebben, is het antwoord eenvoudig. Ze maken het voor mensen met een fobie gemakkelijker om hun angst te overwinnen. Door spiegels in deze uiterst kleine ruimten te plaatsen, ontstaat een groter gevoel van ruimtelijkheid. Bijgevolg heeft de persoon het gevoel dat hij meer ruimte heeft, en nemen zijn gevoelens van beklemming af.

Bovendien werken spiegels ook afleidend. Inderdaad, niets trekt onze aandacht zo sterk als het zien van onze weerspiegeling. Onze hersenen leiden hun blik af van angst en irrationele gedachten en richten zich op ons. Daarom concentreren we ons op onze eigen beelden en die om ons heen.

Een onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Georgia (Griekenland) beweert dat de enige manier om de liftfobie te reguleren is door blootstellingstherapie. De patiënt moet geleidelijk worden blootgesteld aan het brandpunt van zijn angst om het onder ogen te zien en te rationaliseren. Het hebben van de steun van een spiegel verbetert dit verbeteringsproces nog verder.

Het risico van een ongeluk in een lift is echt laag. Toch heeft de filmwereld vaak angstaanjagende en verontrustende beelden getoond van verschillende incidenten in deze apparaten.

Vrouw kijkt in een spiegel
Een spiegel is een hypnotiserend oppervlak. Het geeft een gevoel van ruimtelijkheid en we worden gedwongen onze blik er op te richten.

Meer fascinerende redenen waarom liften spiegels hebben

Liften bevatten al vele decennia spiegels. Maar hun installatie in deze beperkte ruimten is niet alleen bedoeld om fobiepatiënten te helpen. In feite zijn er nog enkele andere fascinerende redenen.

1. De veiligheidsfactor

Een lift is een kleine ruimte die vaak betreden wordt door kleine groepen vreemden. Als we een bijna panoramisch zicht hebben op wat er naast en achter ons gebeurt, voelen we ons veiliger. We weten bijvoorbeeld wie er achter ons staat en wat ze doen, en we kunnen elkaar in de gaten houden om er zeker van te zijn dat niemand van ons steelt. Daarom zorgen liftspiegels voor veiligheid.

2. Grotere mobiliteit voor mensen met speciale behoeften

Iemand in een rolstoel kan zichzelf beter begeleiden bij het in- en uitstappen van een lift als er spiegels zijn. Ze kunnen beter opletten en voelen zich onafhankelijker bij het verplaatsen, omdat ze niet op de hulp van anderen hoeven te rekenen.

3. Spiegels die achtergrondmuziek vervangen

Sommige mensen praten met hun buren over het weer als ze met de lift gaan. Maar als we ruimtes delen met volslagen vreemden, hebben we niet de neiging om gesprekken te beginnen.

We weten immers dat we over een paar minuten weg zijn en hen misschien nooit meer zullen zien. Het is dus niet echt de moeite waard. Ondanks dit feit kunnen deze momenten nogal ongemakkelijk zijn. Een paar decennia geleden werd in liften gepijpte muziek gebruikt. Tegenwoordig hebben we spiegels.

Onszelf in elkaar gereflecteerd zien leidt af, verlicht de stemming, en we hoeven niet naar de grond te kijken. Er zijn inderdaad oneindig veel nuances voor ons om waar te nemen voordat de deuren opengaan. Hoewel het waar is dat een lift een van de populairste settings is voor selfies, heeft de aanwezigheid van spiegels daarin het leven van miljoenen mensen vergemakkelijkt.

Ze zijn er voor een specifiek doel dat we moeten waarderen. Ze deactiveren onze angsten door ons zowel af te leiden als een illusie van amplitude te creëren. Dit is pure magie.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Hodgin KL, Graham DJ. Mirror, Mirror by the Stairs: The Impact of Mirror Exposure on Stair versus Elevator Use in College Students. Front Public Health. 2016 Apr 25;4:80. doi: 10.3389/fpubh.2016.00080. PMID: 27200333; PMCID: PMC4843211.
  • Laura L. Myers (1997) Exposure therapy in the brief treatment of an elevator phobia, Scandinavian Journal of Behaviour Therapy, 26:1, 22-26, DOI: 10.1080/16506079708412032

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.