Weet je niet wat je met je leven moet doen? Hier zijn enkele tips
Je weet niet wat je met je leven aan moet. Je voelt je verloren en kunt geen betekenis vinden in het meeste wat je doet. We hebben ons allemaal wel eens zo gevoeld. We hebben allemaal een diepe existentiële leegte ervaren. In feite zijn er maar weinig werkelijkheden die je als mens zo kenmerken als de onzekerheid in je eigen toekomst, wanneer je gewoon niet weet welk pad je moet volgen.
Je kiest bijvoorbeeld een vak om te studeren, maar komt dan terecht in een vakgebied dat er kennelijk niets of weinig mee te maken heeft. Een tijdje neem je voor lief dat het je gelukkig maakt en dat het is wat je wilt.
Er komt echter een moment dat er scheuren in je kaartenhuis verschijnen. Iemand kan bijvoorbeeld merken dat je veel bent gaan klagen en je vraagt waarom je het werk doet als je je er zo slecht bij voelt.
Er is niets bijzonders aan verandering of twijfel. Als je echter een crisis doormaakt doordat je wat scheurtjes in je fundamenten hebt ontdekt, ben je geneigd in paniek te raken. Niemand houdt immers van crises, ook al zijn het de meest normale en frequente voorvallen.
In de loop der tijd verander je, je interesses variëren, en je moet je openstellen voor andere wegen. Accepteren en weten hoe je met dit proces omgaat, geeft vorm aan je evolutie.
“We moeten het leven dat we gepland hebben loslaten om het leven dat op ons wacht te kunnen aanvaarden.”
Enkele tips voor als je niet weet wat je met je leven moet doen
Misschien moet je je voornemens herformuleren. Misschien hoef je maar een kleine verandering door te voeren of moet je een hele persoonlijke revolutie beginnen. Als je je vastzit en gefrustreerd voelt omdat je niet weet wat je met je leven aan moet, is het eerste wat je moet doen het oefenen van je innerlijke dialoog.
Jezelf een tijdje insluiten in het omhulsel van je geest om introspectie aan te moedigen is een goed begin. Dat komt omdat je er in de regel nauwelijks tijd voor hebt. Je dagelijkse bezigheden zijn immers meestal chaotisch, veeleisend en lawaaierig. Daarom maak je je, bijna zonder het te beseffen, los van je innerlijke wereld die schreeuwt om te stoppen omdat hij je wat te vertellen heeft.
Laten we eens kijken welke strategieën in deze omstandigheden kunnen helpen.
Veranderingen horen bij het leven. Als je niet weet welke richting je op moet of wat je moet doen, is het tijd om verandering vorm te geven door eerst je waarden en doelen te verhelderen.
Analyseer waar je nu bent
Begin met het verduidelijken van je huidige situatie. Welke veranderingen zijn er in je omgeving opgetreden die deze crisis hebben bespoedigd?
In plaats van je te laten meeslepen door frustratie en angst omdat je niet weet wat je met je leven aan moet, stel je jezelf een aantal vragen om mentale helderheid te krijgen over het heden:
- Identificeren de activiteiten die je nu uitvoert je, geven ze je betekenis en maken ze je gelukkig? Bijvoorbeeld je werk, studie en hobby’s.
- Doe je echt wat je wilt doen?
- Ben je gelukkig met de mensen om je heen? Is er iemand die je meer ergernis dan gevoelens van welzijn bezorgt?
- Hoe zie je jezelf over vijf jaar? Ben je tevreden met je toekomstperspectief of zou je dat moeten veranderen?
Probeer deze vragen eerlijk te beantwoorden.
Verduidelijk je waarden en doelen
Je moet je waarden en doelen van tijd tot tijd actualiseren. Dat komt omdat mensen veranderen, en omstandigheden ook, en die plaatsen je niet altijd op een plek waar je je prettig voelt. Uit onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Clermont Auvergne (Frankrijk) blijkt bijvoorbeeld dat de pandemie en de crisis hun tol hebben geëist van velen van ons.
De wereld is veranderd. Daarom is het logisch dat veel van de werkelijkheden die we als vanzelfsprekend beschouwden (werk, toekomst, relaties), zich in een crisis bevinden. Het is meer dan noodzakelijk dat je nadenkt over welke waarden en doelen jou nu bepalen.
Wat inspireert jou?
Kijk verder dan je naaste werkelijkheid, je routines en de mensen om je heen. Wat is het dat jou werkelijk inspireert, opwindt, je hart sneller laat kloppen, en je geest vult met mogelijkheden, dromen en verlangens? Denk erover na terwijl je nog wat vragen beantwoordt:
- Wat voor werk zou je gelukkig en vervuld maken?
- Welke activiteiten interesseren je en zou je willen uitproberen?
- Welke mensen inspireren je? Wat komt er in je op als je hen hoort of ziet?
Wat je inspireert kan je nieuwe redenen geven om verandering in gang te zetten. Hoop is de motor van motivatie.
Als je niet weet wat je met je leven moet doen, denk dan aan je talenten
We zijn allemaal vaardig op bepaalde manieren. Inderdaad, we hebben allemaal onze eigen talenten en vermogens die ons onderscheiden van de rest en die ons in staat stellen een goed gevoel van zelfredzaamheid te genieten. Houd ze in gedachten en concentreer je erop. Want die unieke capaciteiten zullen het pad markeren dat je dichter bij een nieuwe vitale fase in je leven zal brengen.
Ook moet je, naast deze vaardigheden, duidelijk maken wat je persoonlijke sterke punten zijn. Bijvoorbeeld empathie, creativiteit, oplossingsvermogen, gevoeligheid, zelfvertrouwen, enz. Het zijn voedingsstoffen die je kracht geven in tijden van onzekerheid.
Stel je open voor nieuwe ervaringen, je hebt een hele wereld te ontdekken
Je hebt je leven misschien jarenlang in een bepaalde richting gestuurd. Je bent nu echter op een moment dat je begint te twijfelen aan wat eerder zo duidelijk leek. Plotseling, waar je voorheen logische acties zag, begin je nu een scala aan mogelijkheden te zien. In feite begin je alternatieven te zien die je misschien nog wel leuker vindt dan die waarvoor je eerder koos.
Misschien is het tijd om van spoor te veranderen en een andere trein te nemen. De wereld is vol mogelijkheden. Er zijn bijzondere mensen te ontmoeten en beroepen die je zowel professioneel als persoonlijk echte betekenis kunnen geven.
Onderneem actie. Begin nieuwe ervaringen te ontdekken, leer meer vaardigheden en ontmoet nieuwe mensen. Spoedig zul je jezelf op de juiste koers vinden. Degene die je werkelijk voldoening geeft.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Besika, A., Schooler, J. W., Verplanken, B., Mrazek, A. J., & Ihm, E. D. (2022). A relationship that makes life worth-living: levels of value orientation explain differences in meaning and life satisfaction. Heliyon, 8(1), 08802. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8802095/
- David, D., Cristea, I., & Hofmann, S. G. (2018). Why cognitive behavioral therapy is the current gold standard of psychotherapy. Frontiers in Psychiatry, 9, 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5797481/
- Freund, A. M., & Ritter, J. O. (2009). Midlife crisis: a debate. Gerontology, 55(5), 582-591. https://www.researchgate.net/publication/26335091_Midlife_Crisis_A_Debate
- Höpfner, J., & Keith, N. (2021). Goal missed, self hit: Goal-setting, goal-failure, and their affective, motivational, and behavioral consequences. Frontiers in Psychology, 12, 704790. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2021.704790/full