Inspirerende mensen: hoe zijn ze echt?

Inspirerende mensen hebben wat Carl Jung definieerde als een 'daemon'. Het is een creatieve innerlijke stem die hen ertoe aanzet uitdagingen aan te gaan, geleid door integriteit en een onstuitbare wil.
Inspirerende mensen: hoe zijn ze echt?

Laatste update: 13 mei, 2022

Als je denkt aan inspirerende mensen, zijn er waarschijnlijk meer dan een paar figuren die in je opkomen. Schrijvers, atleten, wetenschappers, ingenieurs, kunstenaars, en misschien zelfs sommige influencers. Echter, ze hebben allemaal één eigenschap gemeen. Het zijn eerbiedwaardige figuren op een bepaald gebied en ze bezitten allemaal kwaliteiten die enigszins definieerbaar zijn.

Deze moeilijk te definiëren elementen werden door Carl Jung geïntegreerd in het bekende concept, de daemon. Het is een goddelijk wezen dat in ons allen verborgen zit. De Egyptenaren noemden het Ba en Aristoteles gebruikte het om de hoogste staat van de mens te definiëren, de staat die deugden zoals wijsheid omvat.

We zouden kunnen zeggen dat een inspirerend persoon iets meer bezit dan louter intelligentie of een goede beheersing van een specifiek kennisgebied. In feite hebben ze een essentie die uitstijgt boven eenvoudige bekwaamheid, die oprijst en ons in vervoering brengt. Zodanig zelfs dat we hen vaak willen imiteren of van hen willen leren.

Laten we dit soort persoonlijkheden eens nader bekijken.

“Blijf uit de buurt van mensen die je ambities proberen te bagatelliseren. Kleine mensen doen dat altijd, maar de echt groten geven je het gevoel dat ook jij groot kunt worden.”

Mark Twain

Man bij zonsondergang
Mensen die ons inspireren, zetten ons aan tot experimenteren en maken dat we onze doelen willen bereiken.

Kenmerken van inspirerende mensen

Er zijn 7,9 miljard mensen op de wereld. Ieder van hen heeft zijn eigen karakter en levensverhaal, en goede en slechte punten. Sommige publieke figuren zijn inspirerend, maar er zijn ook miljoenen anderen die ons inspireren die niet beroemd zijn. Velen van ons hebben bijvoorbeeld ouders die onze inspiratiebron zijn.

In feite hebben we allemaal mensen in ons hart en onze geest die ons, door hun eigen individuele kenmerken, aansporen om een beetje beter te zijn door hen te imiteren en van hen te leren. Want inspiratie is een krachtig gevoel dat onze motivatie aanjaagt en ons injecteert met positieve emoties. Bovendien geeft het ons zelfvertrouwen en het vermogen om te dromen.

In een studie (Engelse link) van het College of William and Mary (Virginia, VS) wordt beweerd dat inspiratie een duidelijk psychologisch construct is dat doorslaggevend is voor de mens. Zij stellen dat het cultiveren ervan, het ontwikkelen ervan, en ons laten inspireren door anderen ons transcendentie geeft en ons welzijn en vermogen om te bereiken verbetert.

Laten we eens kijken naar wat inspirerende mensen definieert.

1. Motivatie en inzet

Er is één aspect dat de neiging heeft herhaald te worden bij mensen die ons inspireren en die we bewonderen. Het zijn individuen die zich inzetten voor een reeks doelstellingen. Elke inspanning die zij zich getroosten en elke gedachte en elk gedrag dat zij vertonen is gericht op persoonlijke doelen die zij zich eigen hebben gemaakt en die hun levensstijl bepalen.

2. Inspanning gecombineerd met integriteit en nederigheid

Onze ouders, een vriend, een atleet die ons fascineert, een schrijver die we bewonderen… De mensen die ons inspireren doen dat niet alleen vanwege hun daden of grote daden. In feite zijn het hun karakters en persoonlijkheden die ons doen willen zijn zoals zij.

In de regel zijn het figuren begiftigd met grote nederigheid en integriteit. Hoeveel ze ook bereikt hebben, ze laten zich zelden meeslepen door ego of superioriteit. Eenvoud is hun parool.

3. Zelfkennis

Wij noemden reeds de ‘daemon’, een begrip dat symbool staat voor de hoogste essentie van de mens. Het hebben van zo’n innerlijk ‘genie’ betekent het bezitten van wijsheid, een goed beoordelingsvermogen en het verrichten van goed werk, maar ook andere kwaliteiten die niet minder belangrijk zijn.

Bovenal zijn bezielende mensen oprecht. Ze zijn oprecht en kennen zowel hun grenzen en gebreken als hun potentieel.

Ze investeren in hun eigen emotionele en persoonlijke groei en proberen elke dag beter te worden voor zichzelf en ook voor de wereld zelf. Zij weten dat elke daad die zij stellen resoneert met hun omgeving. Verder erkennen ze ook dat inspirerend zijn betekent dat ze het goede voorbeeld geven en dat het bereiken van doelen betekent dat ze investeren in hun eigen psychologisch welzijn.

Mensen die zichzelf kennen en met nederigheid, nieuwsgierigheid en hoop naar de wereld kijken, worden degenen die ons inspireren.

4. Ze brengen het beste in ons naar boven

Een uitzonderlijke kwaliteit van inspirerende mensen die niet genoeg wordt genoemd, is hun vermogen om ons te begeleiden en aan te moedigen, ons ervan te overtuigen dat we kunnen verbeteren, vooruitgang kunnen boeken en beter kunnen zijn. Dit is een vaardigheid die niet iedereen bezit.

Inspirerende mensen treden op als gidsen. Ze doen dat op een respectvolle manier, met empathie en nederigheid die in staat is om ons te transformeren en een blijvend stempel op ons leven te drukken.

Vrouw kijkt naar een meer
Mensen die ons inspireren hebben een uitzonderlijke kwaliteit: wijsheid.

5. Flexibele geest en hoge zelfdiscipline

Inspirerende mensen blinken meestal uit in een of meer vaardigheden. Deze bekwaamheden ontstaan echter niet bij toeval. Ze hebben namelijk een zeer flexibele instelling die hen in staat stelt van hun fouten te leren. Ook staan ze open voor nieuwe perspectieven om van te leren. Bovendien aanvaarden zij onzekerheid en tegenstrijdigheden en gaan zij uitdagingen met belangstelling en efficiëntie aan.

Zij weten dat uitmuntendheid wordt bereikt door veranderingen te aanvaarden, te innoveren, af en toe te falen en van elke stap terug te leren. Deze attitudes gaan gepaard met zelfdiscipline. Het soort dat hen naar succes katapulteert.

6. Transcendentie en wijsheid

Robert J. Sternberg definieerde een wijs persoon als iemand die gevoelig is, bekwaam in interpersoonlijke vaardigheden, sociaal, oordeelkundig, een goede communicator, en goed op de hoogte van de uitdagingen en wonderen van het leven. Inspirerende mensen inspireren ons dus niet per se vanwege hun intelligentie, ze doen het vanwege hun wijsheid.

In het licht van dit artikel denk je nu misschien aan alle inspirerende mensen in je leven. Wat echter net zo interessant en inspirerend is, is dat je zelf ook wel eens een inspirerend persoon zou kunnen worden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Thrash, Todd & Elliot, Andrew. (2003). Inspiration as a Psychological Construct. Journal of personality and social psychology. 84. 871-89. 10.1037/0022-3514.84.4.871.
  • Oleynick, V. C., Thrash, T. M., LeFew, M. C., Moldovan, E. G., & Kieffaber, P. D. (2014). The scientific study of inspiration in the creative process: challenges and opportunities. Frontiers in human neuroscience8, 436. https://doi.org/10.3389/fnhum.2014.00436

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.