Wees niet langer je eigen grootste vijand en saboteer je dromen niet langer
Als je gevraagd zou worden wie je grootste vijand is, zou je waarschijnlijk wel een paar mogelijke kandidaten kunnen bedenken. Het echte antwoord zou echter jezelf zijn. Dat komt omdat je, hoewel je verantwoordelijk bent voor de beslissingen die je neemt en de gevolgen ervan, onderweg vaak fouten maakt.
Bovendien wil je misschien niet het initiatief nemen en een bepaald pad kiezen omdat je bang bent om fouten te maken. Dit is een enorme fout.
Ondanks de zwakheden die je als mens kenmerken, moet je je gevoel van eigenwaarde op het juiste niveau houden om te bereiken waar je naar verlangt, zonder in het extreme van ‘egocentrisme’ te vervallen.
Stop met je eigen grootste vijand te zijn
Je hersenen moeten doelstellingen en duidelijke en precieze informatie vaststellen zodat je je doelen kunt bereiken. Met andere woorden, om ‘het pad te bewandelen’, moet je weten waar je naartoe gaat. Als je je alleen richt op het identificeren van wat je wilt vermijden en wat ongewenst is, verlies je de horizon die je wilt bereiken uit het oog.
Dit betekent dat het essentieel is om vertrouwen in jezelf te hebben als je ergens wilt komen. Als je echter last hebt van innerlijke conflicten en je zelfvertrouwen wordt aangetast, moet je jezelf een aantal vragen gaan stellen.
Luister naar je innerlijke zelf
Eileen Luders, een neuroloog aan de Universiteit van Los Angeles (VS) bevestigt dat meditatie invloed heeft op het vermogen van de hersenen om zich aan te passen aan veranderingen in de omgeving door de verbinding tussen de neuronen te verbeteren.
Het lijdt weinig twijfel dat je over een ongelooflijk vermogen beschikt om elk obstakel te overwinnen en succes te boeken. Je moet echter je innerlijke universum onderzoeken en de aangeboren wijsheid die je in je draagt raadplegen. Alleen dan kun je duidelijk bepalen of je acties overeenkomen met de ware essentie van je wezen.
Met andere woorden, zelfonderzoek is een fundamentele sleutel tot intuïtie over welke beslissingen je moet nemen. Toch neem je vaak beslissingen op basis van het advies van anderen. Dat is niet omdat je niet weet wat je moet doen, maar omdat je wilt dat je beslissingen gevalideerd worden.
Maak alles duidelijk
Zelfvragen stellen betekent met jezelf praten of een proces van introspectie uitvoeren. Dit wordt door de psychologie gedefinieerd als de kennis die je hebt van je eigen mentale toestanden om een nieuwe inschatting te maken van de wereld om je heen.
Routine maakt je echter vaak doof en blind en uiteindelijk leef je op een bijna gemechaniseerde manier. Je absorbeert dagelijks een hoeveelheid informatie die je opslaat in je onbewuste, wat uiteindelijk leidt tot een ontkoppeling met je eigen dromen en verwachtingen.
Ben je bijvoorbeeld echt gelukkig met je baan? Eet je gezond? Heb je het gevoel dat je partner je waardeert? Is het tijd dat je ja gaat zeggen? Ben je gestopt met het halen van je doelen? Wil je dichter bij je familie zijn? Heb je vrienden die je leven verrijken? Als je lang niet over dit soort vragen hebt nagedacht, is het nu misschien tijd om even stil te staan en ze te stellen.
Zelfvragen stellen betekent de kracht hebben om jezelf te herkennen in een oceaan van emoties. Je bent de kapitein van je eigen schip, je eigen navigator in de zee van je ervaringen. In feite kan niemand anders dan jij je naar succes leiden.
Jij hebt de intelligentie en wijsheid om een koers voor jezelf uit te zetten, waar je bewustzijn en dromen je ook naartoe drijven. Twijfel niet langer aan jezelf en wees niet langer je eigen grootste vijand. Je kunt het paradijs bereiken.