Wednesday: een studie in excentriciteit

Wednesday Addams heeft een boeiende, vreemde, rare, eigenzinnige, maar toch mooie persoonlijkheid. In dit artikel gaan we dit nieuwe Netflix-personage analyseren dat de wereld stormenderhand verovert.
Wednesday: een studie in excentriciteit
Gorka Jiménez Pajares

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gorka Jiménez Pajares.

Laatste update: 08 januari, 2024

Je bent waarschijnlijk bekend met minstens één van de afleveringen van The Addams Family en hebt met plezier gekeken naar de capriolen van personages als Gomez, Morticia en oom Fester. In dit artikel gaan we het hebben over Wednesday, de dochter van Gomez en Morticia.

In de oorspronkelijke afleveringen was Wednesday ongeveer vijf jaar oud en werd ze vaak gezien terwijl ze op een macabere en sinistere manier lachte. Ze werd altijd vergezeld door een pop met een ontbrekend hoofd, Marie Antoinette.

In feite vertoonde Wednesday een reeks gedragingen die als agressief, sadistisch en excentriek beschouwd konden worden. Weet je bijvoorbeeld nog hoe Wednesday ervan genoot haar broertje Pugsley te martelen? In dit artikel gaan we haar gedrag bespreken.

Wednesday is in de nieuwe Netflix-serie iets van een verschoppeling en heeft ze weinig geluk in de omgang met anderen in haar omgeving. In feite is op sociale media gezegd dat ze misschien autistisch is.

Persoonlijkheidscluster A: raar en excentriek

De American Psychiatric Association (APA) stelt dat persoonlijkheden die onder de paraplu van cluster A vallen de volgende kenmerken hebben:

 • Vreemd of extravagant gedrag.
 • Interpersoonlijke moeilijkheden als het gaat om relateren.
 • Introvert, emotioneel koud, en met een lage sociabiliteit.
 • Een onzekere of vermijdende gehechtheidsstijl.

Deze kenmerken passen perfect bij het karakter van Wednesday, wiens gedrag nogal vreemd is. Kijk maar eens naar de dansscène hieronder. Het is duidelijk dat ze worstelt in de omgang met anderen.

Persoonlijkheden als die van Wednesday zijn verbonden met creativiteit.

Wednesday: een excentrieke persoonlijkheid

Voor Wednesday veroorzaakt persoonlijke intimiteit problemen, en ze voelt zich vaak ongemakkelijk bij anderen. Maar hoewel ze vaak ontevredenheid toont over haar gebrek aan relaties, gedraagt ze zich soms alsof ze eigenlijk helemaal geen intiem contact verlangt.

Wednesday’s taalgebruik is extravagant maar coherent en ze gebruikt woorden correct. Door haar moeilijkheden in de omgang met anderen kan ze echter wel emoties als eenzaamheid en sociale angst ervaren, evenals eigenaardige manieren van denken en spreken. Wat voor persoonlijkheid (Engelse link) heeft ze dan precies?

Wednesday
Persoonlijkheden als die van Wednesday kunnen als vreemd of excentriek worden gebrandmerkt en zelfs bespot.

Schizotypische persoonlijkheidsstoornis

De American Psychiatric Association stelt dat schizotypische persoonlijkheidsstoornis (Spaanse link) bestaat uit een dominant patroon van zowel sociale als interpersoonlijke tekorten die zich manifesteren in nauwe relaties.

Lijders kunnen excentriek gedrag vertonen en cognitieve en perceptuele vervormingen ervaren. Volgens de DSM-5 behoren tot de kenmerken van deze stoornis:

 • Referentie-ideeën. Bijvoorbeeld geloven dat gebeurtenissen speciale betekenissen hebben.
 • Vreemde overtuigingen of magisch denken, zoals geloven in helderziendheid of telepathie.
 • Ongewone perceptuele ervaringen. Bijvoorbeeld stemmen horen.
 • Vreemde gedachten en spraak.
 • Rare vermoedens of paranoïde gedachten.
 • Ongerijmde of beperkte emoties.
 • Vreemd excentriek, of eigenaardig gedrag en/of uiterlijk.
 • Gebrek aan goede vrienden of vertrouwelingen, behalve eerstegraads familieleden.
 • Overmatige sociale angst. Het soort dat niet vermindert bij vertrouwdheid en vooral verband houdt met paranoïde angsten.

De schizotypische persoonlijkheid is in verband gebracht met vreemdheid en uniciteit wat betreft denken, waarnemen van de wereld en gedrag. Bovendien hebben mensen met een schizotypische persoonlijkheidsstoornis zoals Wednesday moeite met empathie.

In feite hebben ze geaccentueerde moeilijkheden als het gaat om het herkennen van het effect van hun gedrag op anderen. Bijgevolg interpreteren ze de motivaties van anderen vaak verkeerd.

Schizotypische persoonlijkheidsstoornis manifesteert zich in een veelheid van contexten. Het begint meestal in het vroege volwassen leven. Patiënten voelen zich ver van de rest verwijderd en ervaren daarnaast vaak emoties van wantrouwen.

Als het gaat om behandeling is er momenteel helaas onvoldoende onderzoek naar effectieve therapieën voor het soort aandoeningen dat door Wednesday wordt ervaren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • American Psychiatric Association’s (2013) Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (5th ed.; DSM-5).
 • Olivencia, J. J., & Cangas, A. J. (2005). Tratamiento psicológico del trastorno esquizotípico de la personalidad. Un estudio de caso. Psicothema, 412-417.
 • Elejalde, J. G., Arroyo, M. B., & Bennasar, M. R. I. (2002). Trastorno esquizotípico de personalidad: Perspectivas actuales. Archivos de Psiquiatría.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.