Wat zijn negatieve attitudes?

Een pessimistische visie hebben of te optimistisch zijn, gebonden zijn aan het verleden en onszelf voortdurend met anderen vergelijken, zijn attitudes die ons welzijn aantasten.
Wat zijn negatieve attitudes?
Sharon Laura Capeluto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sharon Laura Capeluto.

Laatste update: 27 oktober, 2024

Negatieve attitudes zorgen ervoor dat het leven zwaarder aanvoelt. Van klagen je grootste hobby maken tot het bekritiseren van anderen achter hun rug om of het saboteren van je eigen inspanningen: dit is allemaal ongezond gedrag.

Ga door met onderzoeken om dergelijk gedrag beter te begrijpen en ontdek hoe je een positieve mindset kunt koesteren zonder je voeten van de grond te halen.

Welke soorten attitudes worden als ‘negatief’ beschouwd?

Volgens de filosofie van Ying en Yang heeft al het goede iets slechts en al het slechte iets goeds. Vanuit dit perspectief lijkt het misschien een beetje oneerlijk om een houding als totaal negatief te omschrijven.

Het is echter belangrijk om bepaalde handelingen of denkwijzen te onderkennen die je meer schade toebrengen dan dat ze je ten goede komen. We begrijpen dus dat negatieve attitudes die zijn die:

  • Ze veroorzaken demotivatie: ze ontnemen je het verlangen om dingen te doen en van het leven te genieten.
  • Ze beschadigen je banden: ze zorgen ervoor dat je afstand neemt van anderen, of ze distantiëren zich van jou.
  • Ze beperken het zelfvertrouwen: ze doen je twijfelen aan je capaciteiten en laten je niet toe je prestaties te erkennen.
  • Ze vertragen je persoonlijke vooruitgang: ze voorkomen dat je groeit, uitdagingen aangaat, je aanpast aan veranderingen en je doelen bereikt.
  • Ze beïnvloeden je welzijn: ze veroorzaken stress en angst en zorgen ervoor dat je je slecht voelt over jezelf en over het leven in het algemeen.

Voorbeelden van negatieve attitudes

We kunnen dit soort gedrag in drie grote groepen indelen: een negatieve houding ten opzichte van het leven in het algemeen, ten opzichte van zichzelf en ten opzichte van anderen. Hieronder laten we je enkele veelvoorkomende voorbeelden zien.

Neem even de tijd om na te denken en kijk of je je met sommigen van hen identificeert; Het herkennen ervan is de eerste stap om ze te transformeren en je welzijn te verbeteren.

Negatieve attitudes richting het leven

De levenshouding vormt de ervaring. Deze perspectieven beïnvloeden de manier waarop je met uitdagingen en je dagelijks leven omgaat.

1. je bent pessimistisch

Als je door een grijze bril naar de wereld kijkt, kun je schitterende momenten missen. Het punt is dat pessimisme niet alleen de werkelijkheid verduistert, maar je ook omhult in een spiraal van ontmoediging, waardoor alles een eindeloos drama lijkt.

2. Te optimistisch zijn

Overmatig optimisme is ook problematisch. Hoewel het geweldig is om het glas halfvol te zien, kan het negeren of minimaliseren van de werkelijkheid wanneer deze hard toeslaat, tot onrealistische beslissingen leiden. Het resultaat? Een harde val.

3. Weersta verandering

Het leven is een voortdurend komen en gaan, en elke verandering is een vermomde kans. Het is normaal om je in eerste instantie te verzetten en duizeligheid en twijfel te ervaren, maar het is essentieel om te onthouden dat we in deze momenten van onzekerheid kunnen groeien.

4. Leven met voortdurende klachten

Beschouwt je jezelf als een fulltime ‘klager’? Voor velen is klagen de spil van hun dagelijks leven geworden: over het verkeer, slechte service in de winkels, werkregels, de regen die niet ophoudt of de zon die brandt… en de lijst gaat maar door! Ontluchten is prima, maar zorg ervoor dat je niet in een negatieve cyclus terechtkomt.

5. Geeft het lot de schuld van al het slechte

Het lijkt misschien het gemakkelijkst om het toeval de schuld te geven van wat er misgaat, terwijl je in werkelijkheid geen keus meer hebt. Het is waar dat er bepaalde dingen zijn waar je geen controle over hebt, maar dat betekent niet dat je werkeloos moet toekijken.

6. Vastlopen in het verleden

Door jezelf te verankeren in ervaringen uit het verleden, of die nu gelukkig of pijnlijk zijn, kun je niet genieten van het heden. Het is alsof je in een carrousel zit die je niet vooruit laat komen. Om vandaag te leven moet je die oude verhalen loslaten en jezelf openstellen voor nieuwe ervaringen.

7. Niet betrokken raken bij of toegewijd zijn aan wat er om je heen gebeurt

Als je niet geïnteresseerd bent in je omgeving en je niet inzet voor sociale doelen of activiteiten, kan dit een gevoel van ontkoppeling en apathie veroorzaken. In plaats daarvan verrijkt het betrokken raken bij je gemeenschap en je interpersoonlijke relaties je leven en geeft het een gevoel van doelgerichtheid.

Negatieve attitudes naar jezelf toe

De manier waarop je jezelf behandelt en waarneemt, heeft invloed op je gevoel van eigenwaarde en geestelijke gezondheid. Beperkende overtuigingen, maar ook negatieve zelfpraat, kunnen grote obstakels worden die je ervan weerhouden je ware potentieel te bereiken.

1. Heb buitensporige zelfkritiek

Praat jij soms tegen jezelf alsof je je ergste vijand bent? Jezelf streng beoordelen vanwege je fouten of onvolkomenheden is een houding die je alleen maar schade berokkent. Dit kan gepaard gaan met het idealiseren van andere mensen, waardoor  je je nog minderwaardig voelt.

2. Praat negatief over jezelf

Zoals we al zeiden, kan het op een denigrerende manier tegen jezelf praten een enorme impact hebben op je zelfrespect. Als je jezelf voortdurend dingen zegt als ‘ Ik ben niet genoeg ’, ‘Ik zal het nooit redden’ of ‘Ik ben niet in staat iets goeds te doen’, voed je een mentaliteit die je beperkt en je van je doelen afhoudt.

3. Niet in staat zijn om hulp te vragen of te accepteren

Het idee dat je alles alleen moet doen, is een grote last. Als je niet onderkent dat we allemaal op een gegeven moment steun nodig hebben, kan dit leiden tot uitputting en isolatie. Het is van cruciaal belang om te onthouden dat iedereen voor uitdagingen staat en dat er geen reden is om deze alleen te dragen.

4. Geloven dat al het slechte jou altijd overkomt

Slachtofferschap vertegenwoordigt een van de schadelijkste posities die je tegenover jezelf kunt innemen. Dit betekent dat je denkt dat de wereld tegen je is en dat ingewikkelde situaties je altijd in de val lokken. Het grootste gevaar van deze overtuiging is dat het je ervan weerhoudt beslissingen te nemen voor je welzijn.

5. Vergelijk jezelf voortdurend met anderen

Permanente en willekeurige vergelijking kan de dief van geluk zijn. Als je bijvoorbeeld de hele dag naar de levens van anderen kijkt, is de kans groot dat je je uiteindelijk onvoldoende voelt. Bovendien is het in het tijdperk van de sociale media, waar alleen de hoogtepunten worden getoond, gemakkelijk om in de val te trappen door te denken dat iedereen een gelukkiger of succesvoller leven heeft dan jij.

6. Handelen tegen je eigen belangen of doelen

We kunnen niet nalaten de houding van zelfsabotage of zelfboycot te vermelden. Dit manifesteert zich wanneer je beslissingen neemt die schadelijk zijn voor je eigen doelen, zoals het uitstellen van belangrijke taken, het voorbij laten gaan van kansen waar je voordeel uit zou kunnen halen, of het volhouden van ongezonde gewoonten.

7. Vermijd risico’s en durf het onbekende niet te verlaten

De angst voor het onbekende houdt je in een veilige zone die, hoewel comfortabel, je groei beperkt. Iets belangrijks: de comfortzone is op zichzelf niet slecht, maar je moet weten dat je door te veel vast te houden aan het vertrouwde de kans kunt verliezen om vaardigheden te leren, te ontwikkelen en te ontdekken waarvan je niet eens wist dat je ze had.

Naar anderen

Er zijn attitudes die relaties vernietigen, zelfs zonder dat je het beseft. Dit gedrag zal waarschijnlijk misverstanden en onnodige conflicten veroorzaken en in het algemeen spanning en wantrouwen creëren. Laten we een voorbeeld geven.

1. Rechter

Wanneer je een waardeoordeel velt over iemands beslissingen zonder het hele verhaal te kennen, kun je hun gevoelens kwetsen of ervoor zorgen dat zij zich aangevallen voelen.

Het beoordelen van anderen kan een automatische reactie zijn als we de wereld zien door onze eigen ervaringen en overtuigingen, maar het is cruciaal om empathie te oefenen en te onthouden dat iedereen zijn eigen strijd heeft.

2. Uitsluiten

Door iemand opzij te duwen, opzettelijk of per ongeluk, kun je hem of haar eenzaam en gemarginaliseerd laten voelen. Soms maakt een eenvoudig gebaar van betrokkenheid, zoals vragen hoe het met iemand gaat of hem of haar uitnodigen om mee te doen, een groot verschil.

3. Voortdurend kritiek leveren

Het voortdurend wijzen op de slechte dingen over de acties of beslissingen van anderen doet niets anders dan de banden beschadigen. Voorbeelden als ‘dat shirt staat je vreselijk’ of ‘ik begrijp niet hoe je zo onhandig kunt zijn’ zijn destructieve kritiek die agressie en gebrek aan respect overbrengt.

4. Spreek kwaad over anderen achter hun rug

Het delen van roddels of het bekritiseren van iemand wanneer deze niet aanwezig is, kan ook het vertrouwen vernietigen en een giftige omgeving creëren. Dit soort negatieve attitudes creëert alleen maar verdeeldheid en voedt conflicten, wrok en leugens binnen een groep.

5. Het negeren of minimaliseren van de gevoelens van anderen

Het valideren van de emoties van anderen is essentieel in elke relatie. Aan de andere kant schaadt het minimaliseren van wat iemand voelt, alsof zijn emoties niet geldig of belangrijk zijn, relaties en maakt deze minder gezond en bevredigend.

6. Het kleineren van de meningen of ideeën van anderen

Het negeren van wat anderen denken of voorstellen, zowel openlijk als subtiel, zorgt ervoor dat ze zich ontmoedigd of niet gewaardeerd voelen. Na verloop van tijd zal dit ertoe leiden dat ze hun ideeën niet met je delen.

7. Kwetsende opmerkingen maken of sarcasme gebruiken om plezier te maken

Wanneer iemand het gevoel heeft dat je hem aanvalt of belachelijk maakt, is zijn natuurlijke reactie weg te gaan om zichzelf te beschermen. Houd er rekening mee dat mensen de neiging hebben zich te herinneren hoe we hen het gevoel geven, veel meer dan enig ander kenmerk van ons.



Aanbevelingen om negatieve attitudes te voorkomen of te verminderen

De negativiteitsbias volgens de wetenschap

Soms zijn negatieve denkwijzen geworteld in diepe patronen, zoals kinderwonden, beperkende overtuigingen of onopgeloste trauma’s. Deze wortels maken het moeilijk om zelf een negatieve houding te herkennen en te vermijden.

In dergelijke gevallen is het absoluut noodzakelijk om hulp te zoeken bij een professional in de geestelijke gezondheidszorg. Er zijn echter algemene praktische strategieën die je op dit pad kunnen ondersteunen.

Ontsnap aan de uitersten

Het is essentieel om te accepteren dat er nuances in het leven zijn en dat niet alles zwart of wit is. Een van de meest relevante tips voor het omgaan met negatieve attitudes is het zoeken naar een middenweg. Het is van toepassing op vrijwel elk aspect van het leven.

Verbeter sociale vaardigheden

Ook is het raadzaam om aan je communicatieve en empathische vaardigheden te werken. Actief luisteren naar anderen en opener en vriendelijker zijn in je interacties kan je relaties versterken en je helpen zich meer verbonden te voelen.

Handel alsof je de persoon bent die je wilt zijn

Denk na over de kwaliteiten die je in anderen bewondert en begin deze over te nemen. Hecht je waarde aan artistieke creativiteit? Besteed tijd aan het artistiek uiten van jezelf. Wil je een atleet zijn? Sport regelmatig. De sleutel is om actie te ondernemen.

Minimaliseer bronnen van stress en vergroot bronnen van vreugde

Identificeer de situaties, activiteiten of mensen die je stress bezorgen en zoek naar manieren om de impact ervan te verminderen. Zorg er tegelijkertijd voor dat je activiteiten opneemt die je vreugde en vrede brengen, zoals tijd doorbrengen met vrienden of genieten van de natuur.

Oefen mindfulness om te genieten van het hier en nu

Volledige aandacht, ook wel mindfulness genoemd, zorgt ervoor dat je aanwezig kunt zijn in het moment. Breng een paar minuten per dag door met mediteren, diep ademhalen of gewoon nieuwsgierig naar de omgeving kijken.

Zorg dat je omringd bent door mensen die je inspireren met hun manier van leven

Een zin van de bekende Amerikaanse zakenman en motivator Jim Rohn stelt dat we het gemiddelde zijn van de vijf mensen met wie we de meeste tijd doorbrengen. Volgens deze logica is het niet de beste optie om jezelf te omringen met negatieve mensen.

In plaats daarvan moet je je omringen met degenen die je motiveren en inspireren. Dit zal je helpen een mentaliteit te ontwikkelen die je welzijn en persoonlijke ontwikkeling verbetert.

Pas zelfcompassie toe en zorg voor de relatie met je gedachten

Wees aardig voor jezelf en accepteer dat het oké is om onvolmaakt te zijn. Schenk ook aandacht aan je gedachten en leer ze met nieuwsgierigheid te lezen in plaats van met een oordeel.

Alles wat aandacht krijgt, groeit

Negatieve attitudes zijn allemaal dingen die je schade berokkenen. In plaats van ze je leven te laten domineren, concentreer je je op wat je inspireert, motiveert of je een goed gevoel geeft.

Op deze manier cultiveer je een gezondere mentale omgeving. Houd in gedachten dat wanneer je de manier waarop je met de wereld, met anderen en met jezelf omgaat, transformeert, de veranderingen vanzelf komen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.