Wat zijn de oorzaken van uitstelgedrag? Waarom stellen we dingen uit?

Wat zijn de oorzaken van uitstelgedrag? Waarom stellen we dingen uit?

Laatste update: 03 juni, 2018

Hoe vaak moest je iets belangrijks doen en heb je het alleen maar uitgesteld? Bovendien bleef je het steeds weer uitstellen en uiteindelijk heb je het nooit uitgevoerd. Denk je dat deze luiheid gerechtvaardigd is? Geloof je dat er voor dit probleem een oplossing bestaat? In dit artikel zullen we het over de oorzaken van uitstelgedrag hebben. We bespreken ook de gevolgen en hoe je een eind aan dit gedrag kan maken.

Uitstelgedrag is rechtstreeks verbonden met onze wilskracht en onze bereidheid om te handelen. Het is een handeling waarbij we situaties of activiteiten op onze to-do-lijst vertragen of uitstellen, terwijl we ze eigenlijk echt zouden moeten uitvoeren. Laten we eens kijken wat de oorzaken van uitstelgedrag zijn.

Ik zal het morgen doen… of misschien volgende maand

Stel je voor dat een verslag moet schrijven voor één van je belangrijkste klanten. De baas probeert jou tot haast aan te zetten. Want het afsluiten van een heel belangrijke overeenkomst is ervan afhankelijk. Meestal probeer jij het zo vlug mogelijk te doen.

Maar uitstelgedrag verleidt jou om het te laten liggen. Je voert zelfs veel kleine overbodige taken uit. Maar eigenlijk waren die helemaal niet dringend. Zo laat je het verslag dat echt belangrijk is, liggen tot het einde van de week.

We geven nog een ander voorbeeld. Je handtas is gestolen. In de handtas bevonden zich onder andere je rijbewijs en meerdere bankpassen. Gewoonlijk rapporteer je dit onmiddellijk. Je blokkeert je passen en je neemt maatregelen om nieuwe passen te krijgen. Want dit niet doen, zou niet alleen heel dom zijn. Het zou ook nog een andere vorm van uitstelgedrag zijn.

Oorzaken van uitstelgedrag

De gevolgen van uitstelgedrag

Uitstelgedrag veroorzaakt angstgevoelens. Dat komt omdat je de wilskracht niet lijkt te bezitten om dingen af te werken. Je voelt je zo hulpeloos en machteloos! Denk aan de voorbeelden. We stellen dingen voor onbepaalde tijd uit hoewel we heel goed weten dat ze dringend zijn en zonder vertraging moeten gebeuren. Ze niet doen veroorzaakt een zware last die boven ons hoofd hangt. Want een ophanden zijnde taak uitstellen laat geen enkel angstgevoel of bezorgdheid die we voelen, dalen. Het zal er eigenlijk alleen voor zorgen dat we ons slechter voelen.

Na verloop van tijd zullen deze gevoelens nog groter worden. Het conflict blijft ook onopgelost of de opdracht wordt niet uitgevoerd. We weten dat er iets belangrijks moet gebeuren. Het zal ook slecht uitpakken als we het niet doen. Als we dit vaak doen, kan het bovendien een gewoonte worden die heel moeilijk te veranderen is.

Uitstellers leven gedurende lange tijdsperioden in een toestand van lusteloosheid. Ze zien hoe ze ondergedompeld zijn in onbelangrijke activiteiten. Tegelijkertijd stellen ze andere dingen die ze moeten doen, uit. Die raken dan nooit uitgevoerd.

Oorzaken van uitstelgedrag: waarom stel je dingen voor onbepaalde tijd uit?

Wanneer we dingen uitstellen, dan doen we het om één of twee redenen. Of we vervangen ze door een andere activiteit die plezieriger of onbelangrijk is. Of we geven er gewoon de voorkeur aan om niets te doen.

Als we de situatie proberen te rechtvaardigen door te zeggen dat het andere belangrijker is, dan worden we slachtoffers van het heden. Want we hebben dan de neiging om onze dagelijkse to-do’s te beschouwen als dringender.

Maar wanneer we dit doen, dan zetten we de grotere projecten met lange termijn beloningen of voordelen op een laag pitje. Wat er die dag ook verschijnt, wordt dan automatisch het belangrijkste. We slagen er dan totaal niet in om prioriteiten te stellen.

Als we kiezen om niets te doen, dan worden we echt onze eigen ergste vijand. Het is misschien goed nu en dan rust te nemen. Maar het gevaar bestaat dat je in de greep van luiheid valt. Dan hebben we gewoon geen zin. Op lange termijn zullen we hiervan de gevolgen dragen.

Want uitstelgedrag houdt je tegen om je potentieel te verwezenlijken.

Oorzaken van uitstelgedrag

Strategieën om uitstelgedrag te stoppen

Stel jezelf enkele specifieke vragen. Op die manier zal je echt een inzicht krijgen in de oorzaken van uitstelgedrag.

  • Als ik het uiteindelijk toch zal moeten doen, wat win ik dan eigenlijk door het uit te stellen?
  • Is het iets dat alleen mij zal raken of zijn ook andere mensen bij betrokken?

Wanneer je deze vragen op een eerlijke manier beantwoordt dan zal je houding bijna zeker veranderen. Maar je zal toch nog enkele strategieën in je arsenaal nodig hebben om de oorzaken van het uitstelgedrag aan te pakken.

De 2-minuten-regel: Deze eenvoudige strategie is gebaseerd op de idee dat als je meer dan twee minuten nodig hebt met de planning om iets te doen, dan moet je ophouden met plannen en het doen.

Overwin de weerstand: Zodra je de eerste stap zet, zal je twijfel of je angst om het te doen verdwijnen.

Stuur je energie: Als je moe of boos bent, dan verhogen de kansen dat je dingen zal uitstellen.

Verdeel en overwin: Het werk in kleine taken of concrete stappen opsplitsen zal je helpen om de eindstreep duidelijker te zien.

Beloon jezelf: Zodra je je doel bereikt, is het een goed idee jezelf te verwennen. Doe iets wat je leuk vindt of iets dat je helpt om te ontspannen.

Positief uitstelgedrag

Er bestaat zoiets als positief uitstelgedrag.  Het bestaat uit de goede bedoelingen die uitstellers kunnen hebben. Een persoon die dingen uitstelt die vervelend of saai zijn of pijnlijk zullen zijn, heeft de goede bedoeling verveling en pijn uit de weg te gaan.

Perfectionisten zijn enorme uitstellers. Ze willen immers altijd perfecte resultaten. Dus zullen ze het vermijden om iets snel te doen. Soms willen er ze liever helemaal niet mee beginnen. Ze zullen niet beginnen tot ze er zeker van zijn dat ze genoeg tijd hebben om het op de perfecte manier af te werken.

Er bestaat ook zoiets als productieve luiheid. Deze theorie heeft het over mensen die op zoek gaan naar trucjes, oplossingen of een kortere weg om iets te doen wat nodig is, maar met zo weinig mogelijk inspanning.

Oorzaken van uitstelgedrag: conclusie

Je verantwoordelijkheden ontwijken of je verbergen in onbelangrijke taken kan ervoor zorgen dat je een chronische uitsteller wordt. Ons advies is dat je hiervoor een oplossing zoekt en je negatieve houding verandert. Lever een inspanning om de meer ingewikkelde problemen of opdrachten op je lijst eerst aan te pakken. Het zal dan niet lang duren vóór je een beter gevoel over jezelf zal hebben!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.