Niet langer tijd verspillen? Gebruik deze 7 technieken

Niet langer tijd verspillen? Gebruik deze 7 technieken

Laatste update: 02 mei, 2018

Soms vragen we ons af waarom we zoveel tijd nodig hebben om iets te doen, terwijl er eigenlijk niet meer dan enkele uren van onze tijd voor nodig zijn. Op een rare manier is het precies of de tijd ingekort is of dat de taak nog groter geworden is. Uiteindelijk wordt tijd een variabele die we niet meer onder controle hebben, of in ieder geval gedeeltelijk niet langer beheersen. Maar je kan het anders aanpakken en niet langer tijd verspillen.

“Hou je van het leven? Verspil dan geen tijd, want dat is het materiaal waarvan het leven gemaakt is.”

-Benjamin Franklin-

Wanneer we niet goed genoeg plannen dan zullen we veel tijd verspillen. En dit is waardevolle tijd die we later nodig zullen hebben om bij te zijn met onze taken of om gewoon meer vrije tijd te hebben. Tegenwoordig worden we aan een enorme hoeveelheid prikkels blootgesteld. Het is dan ook moeilijk om een actieplan op te maken en het tot in de puntjes uit te voeren. Maar het is niet onmogelijk. We stellen je hier enkele strategieën voor. Je kan dus leren hoe je moet vermijden dat je tijd verspilt.

Stiptheid – leer dit tegengif dat je helpt om tijdverspilling te vermijden

Alles begint precies op dit punt, met stiptheid. Als je te laat komt of te laat start, dan heb je al wanorde veroorzaakt in wat je moet doen. Je begint alles in chaos. Want je zal een reeks acties op gang brengen die tot een chaotische of niet doordachte soort orde zullen leiden.

Tijd verspillen

Stiptheid gaat niet alleen over het begin van een activiteit maar ook over het beëindigen ervan. Je moet even aandachtig zijn voor het begin van het werk als voor hoe je het eindigt. Dit is ook het geval voor pauzes. Als je begint met het tijdskader te respecteren dan zal dit je erg helpen om deadlines te halen. Je zal bovendien kunnen genieten van de voordelen van een goede organisatie.

Niet langer tijd verspillen: prioriteiten stellen is de sleutel

Wanneer je tijdverspilling wil vermijden dan moet je de taken volgens prioriteit ordenen. Dat is een kernfactor. Er zijn enkele verschillende manieren om dit te doen. Meestal betekent het dat je voorrang geeft aan het dringendste en het minst dringende later doet. Als je er dan op het einde van de dag niet in geslaagd bent alles te doen, dan heb je toch minstens het belangrijkste uitgevoerd.

Een andere goede manier om prioriteiten te stellen is de taken te organiseren van de ingewikkeldste tot de eenvoudigste. Bij het begin van de dag heb je een helderder hoofd en grote energiereserves. Dit zorgt ervoor dat je doeltreffender bent. Het is dus een ideale toestand om de moeilijkste opdrachten uit te voeren. De eenvoudige taken eisen niet zoveel van je. Je hoeft dus niet honderd procent op je best te zijn om die te doen.

Doe het stap voor stap en maak de dingen eenvoudiger

Deze raad is vooral handig voor mensen die het erg moeilijk hebben om zich te organiseren. Dit betekent alleen dat je elke taak in stappen opdeelt en ze één voor één opvolgt. Je doet dus niet alles tegelijk. Dit zal je ook een positief gevoel van verwezenlijking geven. Het helpt je om je tijd en energie beter te verdelen.

Tijd verspillen

De beste manier om tijd verspillen te vermijden is door slechts één taak tegelijkertijd te doen. Je hebt dit gevoel waarschijnlijk ooit al eens ervaren. Je wil zoveel doen maar uiteindelijk doe je helemaal niets. Alles laat je half begonnen achter. Door ons onvermogen om op geen enkele van de taken waaraan we werken te focussen, zal de stress toenemen. Want we hebben onze aandacht opgesplitst en het aantal mislukkingen vermeerderd.

Leer je ritme en je tempo kennen.

Het is altijd belangrijk dat je jezelf goed kent om tijd verspillen te vermijden. Werk vormt daarop geen uitzondering. Dat is de reden waarom het erg belangrijk is dat je jezelf een tijdje observeert. Probeer na te gaan hoe veel tijd je nodig hebt om een bepaalde taak af te werken. Richt je aandacht op die opdrachten die een essentieel onderdeel van je job zijn.

Meet niet alleen de hoeveelheid tijd die je gebruikt. Het is ook goed om je houding ten opzichte van deze taken te observeren. Check welke aspecten het gemakkelijkst of het moeilijkst zijn om aan de gang te krijgen. Deze observatie zal je nuttige informatie verschaffen. Het zal je helpen om je ritme en je tempo beter te begrijpen. Op die manier kan je meer realistische doelen stellen zodat je kan verbeteren.

Gebruik technologie in je voordeel

Dit is tegenwoordig één van de ergste problemen – we zijn altijd obsessief bezig met onze telefoon, of met wat we ook maar op het werk moeten doen. Het is voldoende dat je voor jezelf gewoon enkele momenten per dag vastlegt om je berichten te controleren. Niet meer dan dat.

Tijd verspillen

Is je gedrag dwingend? We bedoelen hiermee: kan je je aandacht niet wegnemen van elektronische toestellen, ook al probeer je het nog zo hard? Dan moet je hier iets aan doen. Want het is duidelijk dat wilskracht dan niet voldoende is. Je kan je telefoon bijvoorbeeld wisselen voor een toestel waarmee je alleen kan bellen. Of je zet je telefoon uit of laat hem thuis.

Leer om los te laten

Dit heeft met stiptheid te maken en met het vermogen om deadlines te halen. Buiten je werkuren moet je de verbinding met het werk doorknippen. Deze daad is een teken van respect voor je eigen tijd. Bovendien draag je zorg voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid als je dit doet.

Breng je werk niet mee naar huis. Want het is fundamenteel dat je de persoonlijke ruimte en de werkplaats gescheiden houdt. Het beste wat je kan doen is een mailadres maken voor het werk en een ander voor persoonlijke dingen. Laat ze nooit door elkaar lopen. Want de ideale manier is dat je leert om volledig los te koppelen van het werk wanneer je daar niet bent.

Maak het beste van je vrije tijd

Je job kan je uitputten. Wanneer je thuis komt van het werk, wil je misschien alleen maar in de sofa zitten en televisie kijken. Je wil “nergens aan denken.” Of je gaat onmiddellijk slapen om de energie terug te krijgen die je opgebruikt hebt. Maar soms kan het gebeuren dat je na het slapen nog steeds niet het gevoel hebt dat je echt uitgerust bent.

Tijd verspillen

Rusten betekent niet dat je dan die eenvoudige activiteiten doet die je het meest haat. Maar het hoeft ook niet passief te zijn. De ideale manier is eigenlijk dat je rustmomenten plezierig, creatief en emotioneel zijn. Dit helpt je om te vermijden dat je tijd verspilt. Het is beter om je tijd te besteden aan je gezin, aan de mensen die belangrijk voor je zijn. Praat met hen, ga wandelen of begin een ontspannende hobby. Doe dit en je zal merken hoe je vermoeidheid echt zal verdwijnen.

Tijd is een maat die wij aan het leven geven. Het is het leven zelf. Daarom is je tijd zo waardevol. Tijd verspillen veroorzaakt om die reden negatieve gedachten en gevoelens. Het zijn gedachten van onbekwaamheid of gevoelens van nutteloosheid. Probeer dus tijd te maken om te ontspannen en dingen te doen waarvan je geniet. Het is de moeite waard.

Uitgelichte afbeelding met dank aan Lev Kaplan, Elith Smicht


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.