Wat zal jij de wereld geven?

Wat zal jij de wereld geven?
Adriana Díez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Adriana Díez.

Laatste update: 27 december, 2022

Wat zal jij de wereld geven om het een betere plaats te maken? Wat zijn jouw doelstellingen of dromen? Hoe kan je alles om je heen verbeteren? Wat maakt jou uniek en wat wil jij aan andere geven?

De wereld geeft niet altijd ingewikkelde geschenken nodig. Soms is het beste of het enige wat we kunnen geven, kleine details. De waarheid is dat je niet veel meer nodig hebt om een betekenisvolle verandering te maken. Een reeks piepkleine stappen of veel kleine zandkorrels kunnen ervoor zorgen dat grote schijnbaar onoverkomelijke projecten opgestart worden.

Als iedereen van ons een inspanning levert om te ontdekken wat we te bieden hebben, dan zal het een eindeloos rimpeleffect te weeg brengen. Want we kunnen onze positieve invloed op de wereld vermenigvuldigen. We kunnen de middelen van anderen en van onszelf laten groeien. Je hoeft zelfs niet ver te reizen of enorme hoeveelheden geld te investeren. Bovendien zijn er geen gigantische projecten nodig. Soms is het enige wat je moet doen, iemand een knuffel geven of helpen. Er zijn en naar iemand luisteren is al een belangrijke manier om te helpen.

We kunnen allemaal helpen want we hebben allemaal de wereld iets te bieden. Je hoeft alleen maar even stil te staan en een ogenblik na te denken. Wat kan ik doen om de wereld een betere plaats te maken dan hoe ik het gevonden heb? Wat zal jij de wereld geven? We hebben allemaal in zekere mate een verantwoordelijkheid en kunnen in actie komen. Want we hebben de vrijheid om te beslissen wat we kunnen doen om onze omgeving op een of andere manier beter te maken.

Kleine stappen op een lange reis

We vinden het niet leuk als dingen te gemakkelijk zijn. Want wat de grootste invloed heeft op onze waardering van een verwezenlijking, is de inspanning die we ervoor geleverd hebben. In die inspanning zit iets van onszelf. En dat geeft ons een gevoel van trots.

Voetstappen op het strand

Maar wanneer we niet weten waar we moeten beginnen, dan is het toch beter dat we ons op kleine doelstellingen richten. Denk aan de kleine dingen die je motiveren en je meer ideeën geven. Wanneer je je behoeften tevreden stelt, dan ontdek je nieuwe ideeën. Richt je op een doel en werk eraan. Denk aan wat je elke dag kan doen om je doel te bereiken. Wanneer je uiteindelijk dit doel haalt, kan je terugkijken en de waarde zien van wat je gedaan hebt. Dit geeft betekenis aan je leven.

Misschien wil ik wereldvrede. Of ik zou graag hebben dat de hele wereld mijn werk kent. Misschien wil ik iedereen in nood helpen. Maar dat zijn doelstellingen voor de lange termijn. Bovendien zijn deze doelen zo enorm dat mijn motivatie al verdwijnt als ik er alleen nog maar aan denk. Ik moet op het lokale vlak beginnen. Ik zal de mensen in mijn dichte omgeving helpen en zaden planten. Beetje bij beetje zal mijn werk dan een grotere invloed hebben.

Want elke stap telt. Elke stap bouwt aan iets groter. Telkens als je een inspanning levert en droomt, groei je en groeien de mensen om je heen. Je geluk is aanstekelijk. Wat zal jij de wereld geven? Wees gewoon gelukkig. Sta niet aan de kant niets te doen. Ontdek je talenten en vind jouw potentieel. Doe het met een glimlach en geef het beste van jezelf. De wereld wacht om te zien wat jij kan bieden.

Wat is mijn doel in deze wereld?

We hebben het hier over jouw gewone doelstellingen van elke dag. Het gaat dus niet over de voornemens die je voor het nieuwe jaar maakt of de beloften die we op een verjaardag uitspreken. Want die vergeten we te snel. Wat we hier bedoelen, zijn de kwaliteiten die ons een goed gevoel geven en die iets aan andere mensen te bieden hebben.

Misschien is het jouw doel om mensen aan het lachen te maken, of te dansen, of verhalen te vertellen. Luister, help, onderwijs, kook, speel muziek… Als we iets geven waarin we goed zijn, dan is dat een waardevol geschenk aan de wereld. Dus vraag ik jou, wat is je doel op dit moment, vandaag, morgen of deze week?

Wat zal jij de wereld geven?

Vrouw in een weide

De wereld heeft mensen nodig als jij. Het zijn mensen die het beste willen geven dat ze te bieden hebben. We hebben mensen nodig die te midden van een storm een lichtpunt zien. Ze willen liefde verspreiden en andere mensen gelukkig maken. De wereld heeft mensen nodig die de personen rond hen verrijken. Die mensen willen iets teruggeven en zijn dankbaar voor alles dat ze ontvangen. De wereld heeft je nodig. Waar wacht je nog op? Wat zal jij de wereld geven? Geef de wereld het beste van jezelf!

Vertrouw op jezelf en kijk naar binnen. Want daar is iets prachtigs aanwezig dat klaar is om naar buiten te komen. Het is iets dat andere mensen nodig hebben. Maar toch is dit niet het belangrijkste. Zolang je niet in jezelf gelooft, zal het je helemaal niet helpen. Zoek het, vind het en beleef er vreugde aan. Geef het daarna aan de wereld. Er zal altijd iemand zijn die jou ervoor zal bedanken. En die iemand, dat ben jij.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.