Wat moet je doen als je partner herinneringen aan zijn ex bewaart?

Weten dat je partner voorwerpen en herinneringen aan hun vorige relatie bewaart, kan twijfels oproepen. De vraag is: wat kun je doen in zo'n situatie?
Wat moet je doen als je partner herinneringen aan zijn ex bewaart?

Laatste update: 20 november, 2021

Misschien lees je dit artikel omdat je hebt gemerkt dat je partner bepaalde herinneringen aan zijn ex bewaart. Je stelt jezelf misschien vragen als: is het gepast dat mijn partner deze dingen houdt? Betekent dit dat hij nog steeds gevoelens voor de ex heeft? Moet ik hem vragen ze weg te gooien? In dit artikel gaan we in op dit soort zorgen, zodat je weet wat er werkelijk speelt in dit soort situaties.

Is het normaal dat je partner herinneringen aan zijn ex bewaart?

Ten eerste zijn er verschillende redenen die kunnen verklaren waarom iemand herinneringen aan zijn ex zou bewaren. Inderdaad, we zijn allemaal anders. Om deze reden zijn de manieren waarop relaties worden opgebouwd en beëindigd ook verschillend.

Dit betekent dat de redenen die ertoe kunnen leiden dat iemand voorwerpen uit een vorige relatie houdt, ook van persoon tot persoon verschillen. Bovendien kunnen deze redenen soms behoorlijk moeilijk te begrijpen zijn.

Af en toe ontwikkelen wij, als mensen, een gehechtheid aan bepaalde objecten. Dit kan zijn vanwege hun bruikbaarheid, vanwege hun schoonheid, of omdat ze ons in staat stellen het verleden opnieuw te bewonen. In dit geval worden ze een soort externe ondersteuning voor ons geheugen.

Foto van een stel en een notitieboekje

Natuurlijk hebben niet alle objecten dezelfde waarde en houden we ze ook niet om dezelfde redenen. In het geval van de herinneringen die je partner aan zijn ex bewaart, moet je trouwens met een aantal factoren rekening houden.

De persoonlijke geschiedenis van je partner, de geschiedenis van hun relatie, de redenen voor het uiteenvallen en de manier waarop het gebeurde, kunnen bijvoorbeeld allemaal van invloed zijn op het al dan niet besluiten om bepaalde voorwerpen en herinneringen te behouden.

Aan de andere kant kunnen de kenmerken van de objecten, hun kwaliteit of hun gebruiksduur ook van invloed zijn geweest op de beslissing van je partner om iets in het bijzonder te behouden. Als je deze punten in overweging neemt, begrijp je misschien de motivaties van je partner om dat specifieke geschenk dat hij van zijn ex heeft gekregen te houden.

De situatie zit je dwars, wat kun je doen?

Toch kan het zijn dat je deze situatie nog steeds ongemakkelijk vindt en deze samen met je partner wilt oplossen. Als dat zo is, is het belangrijk dat je al je emoties en twijfels aan hem uitspreekt.

Hoewel het normaal is om dit soort onzekerheden te ervaren, is het ook noodzakelijk om vast te stellen waar ze vandaan komen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je je partner al wantrouwt, en het feit dat ze nu voorwerpen uit een eerdere relatie achterhouden, geeft net wat meer brandstof op het vuur.

Soms voelt iemand zich in staat om herinneringen aan zijn ex te bewaren omdat ze gewoon geen pijn meer doen. Aan de andere kant kunnen ze eraan vasthouden omdat ze de kringloop niet hebben kunnen sluiten. Mogelijk moet je deze situatie met hen verduidelijken.

Houd er echter rekening mee dat het uiteindelijk hun beslissing is. Bovendien, hoewel het je ongemakkelijk maakt, kun je ze niet dwingen om het te veranderen.

Daarom moet je je partner niet dwingen om elk spoor van zijn emotionele verleden uit te wissen. In feite is het zijn verleden dat hem heeft gemaakt tot wie hij is. In feite zou je misschien meer belang moeten gaan hechten aan de nieuwe herinneringen die hij met je opbouwt in jullie relatie.

Houd in gedachten dat het belangrijkste is hoe de situatie je laat voelen en hoe ontvankelijk je partner is om naar je zorgen te luisteren.

Het belang van het sluiten van cirkels

Man praat met zijn partner

Ten slotte is er het belang van het sluiten van cirkels. Het vermijden van emotionele gehechtheid en het op een gezonde en verantwoorde manier overwinnen van liefdesbreuken uit het verleden, maakt het inderdaad mogelijk om in de toekomst positieve banden op te bouwen.

Soms zijn we bang om een nieuwe relatie te beginnen. Misschien zijn we bang om weer in de steek gelaten te worden. Het is echter nooit gepast om vast te houden aan dingen uit het verleden.

Daarom moeten we dit onthouden voordat we een nieuwe emotionele relatie beginnen. Dit komt omdat het beginnen van een nieuwe romance zonder de vorige te hebben overwonnen, voor alle partijen buitengewoon pijnlijk kan blijken te zijn.

Bovendien, wanneer een relatie eindigt, in de laatste fase, is het essentieel om de steun van familie en vrienden te hebben. Omdat een ruimte hebben om over de breuk te praten, buitengewoon gezond en nuttig is. In feite helpt het bij het begrijpen en accepteren van het einde van de relatie.

Aan de andere kant kan het belangrijk zijn om professionele hulp in te schakelen. Psychologische ondersteuning kan zelfs buitengewoon nuttig zijn om te helpen bij rouwprocessen, omdat het persoonlijke groei bevordert.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Barajas Márquez, Miriam Wendolyn, & González Forteza, Catalina Francisca, & Cruz del Castillo, Cinthia, & Robles García, Rebeca (2012). El significado psicológico de una ruptura de pareja significativa en jóvenes universitarios. Psicología Iberoamericana, 20(2),26-32.[fecha de Consulta 8 de Noviembre de 2021]. ISSN: 1405-0943. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=133928816004
  • García Palza, Daniela Fernanda (2014). Narración del duelo en la ruptura amorosa. Ajayu. Órgano de Difusión Científica del Departamento de Psicología de la Universidad Católica Boliviana “San Pablo”, 12(2),288-307.[fecha de Consulta 8 de Noviembre de 2021]. ISSN: . Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=461545458003

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.