Wat leert woede ons?

Wat leert woede ons?

Laatste update: 16 maart, 2017

Woede is een intens gevoel. Gepaard met andere lichamelijke sensaties kan het ervoor zorgen dat je je ziek voelt of een brok in je keel krijgt. En het kan moeilijk zijn om te weten hoe je het oplost.

Als je je kwaad voelt, gebeurt er iets in je zenuwstelsel, in het bloed en daardoor in het hele lichaam. Het verstoort je hormonen en neurotransmitters en bereidt je voor op actie. Maar je moet ervan kunnen leren, zodat je niet gekwetst raakt.

Woede: gewoon een emotie

Woede dwingt je om de energie die er binnenin je is opgebouwd vrij te laten, net zoals bij een snelkookpan. Als er geen manier is om het te kanaliseren, kan het erg schadelijk zijn, waardoor de rest van je emoties, gedachten en gedrag ook besmet raken.

Als je het niet oplost, zal je vast komen te zitten, je gefrustreerd, machteloos en weerloos voelen. Net als bij alle emoties die je voelt, ben jij de enige die verantwoordelijk is. Je kunt niemand anders de schuld geven, zelfs als je het associeert met iemand of het op iemand anders projecteert.

Woede

Woede tegenover anderen

Soms ontsnap de woede je gewoon. Het moet eruit en daardoor voelt het soms alsof je er geen controle over hebt. Vaak komt het naar boven als iemand iets doet of zegt dat je vervelend vindt.

We richten de woede vaak op de persoon die het heeft uitgelokt, waarbij we ons impulsief gedragen, zonder controle over onze woorden of acties. Maar dit lost het probleem dat tot de woede heeft geleid niet echt op. Het veroorzaakt alleen maar meer conflict en schade, waar je later waarschijnlijk spijt van hebt.

Woede tegenover jezelf

Op andere momenten voel je je kwaad op jezelf. Dit gebeurt als de woede is uitgelokt door een situatie en niet zozeer door andere mensen. Dit betekent dat je jezelf aanvalt en jezelf de schuld geeft van de vervelende situatie.

In ieder geval, kwaad worden op jezelf zal er ook niet toe leiden dat het probleem wordt opgelost; het zal het alleen maar erger maken. In plaats van te verdwijnen, zal het nog meer in je groeien, waardoor je je overrompeld voelt door alle onopgeloste, zelfvernietigende emoties.

“Woede is slecht voor iedereen, vooral voor degene die het ervaart.”

-Leo Tolstoy-

Vernietigende woede

Woede is vernietigend als je niet weet hoe je het moet oplossen. Als je je erdoor mee laat slepen, zal je jezelf en anderen kwetsen. Aan de andere kant… als je het onderdrukt, zal het zich in je vermenigvuldigen alsof het radioactief afval is, maar blijven groeien en uiteindelijk je zelfbeeld kapot maken.

Het is noodzakelijk dat je leert hoe je het op kunt lossen en kunt beheersen, zodat het je niet kapot maakt. Het is nog belangrijker dat je erachter komt waar het vandaan komt en waarom je het voelt. Alleen dan kun je het dieper leren kennen en het genezen, zodat het zal verdwijnen.

“Het doet er niet toe wat de artsen zeggen, woede in mensen is vaak een boobytrap.”

-Gabriel Garcia Marquez-

Gebalde Vuisten

Wat woede ons kan leren

Woede is een teken dat je een soort persoonlijke ontevredenheid voelt, iets dat onopgelost is, dat misschien wel afkomstig is uit je kindertijd. Om de ware origine te ontdekken, is het belangrijk dat de situaties waarin het naar boven komt goed observeert en ook wanneer het juist niet de kop op steekt. Het is waarschijnlijk dat al die situaties iets gemeen hebben, omdat het vaak onder andere ontevredenheid, pijn, onvervulde verwachtingen, gevoelens van minderwaardigheid, verlatenheid, frustratie, gebrek aan steun en een drang naar perfectie verbergt.

Als je je woede observeert, zal het je laten zien waar je aan moet werken, zodat je sterker kunt worden, falen kunt accepteren, anderen mensen kunt respecteren of je tevreden kunt voelen. Alleen dan zal je deze vervelende emotie niet langer voelen.

“Koester je eigen emoties en onderwaardeer ze nooit.”

-Robert Henri-

Kanaliseer het en beheers het

Het is belangrijk te weten hoe je je woede op een goede manier kunt beheersen en onder ogen kunt zien als je het voelt. Je moet in staat zijn het los te laten zonder jezelf en anderen te kwetsen. Hiervoor is emotionele intelligentie nodig, of weten hoe je je emoties moet uitdrukken, oplossen en onder ogen moet zien zonder iemand te kwetsen.

Om dit te doen, moet je op zoek gaan naar een lichamelijke activiteit waarbij je je woede kunt uiten en tijdens die activiteit moet je je voorstellen dat je de woede uit je lichaam voelt stromen. Je kunt ook tegen iets schoppen, tegen een kussen slaan of steentjes gooien en visualiseren dat de woede tijdens die activiteiten je lichaam verlaat.

Slaan

Je kunt ook een veilige plek opzoeken waar je kunt schreeuwen en je gevoelens uit kunt drukken zonder dat iemand je hoort. Op die manier kun je alles zeggen wat je wil, zonder dat iemand het kan horen. En daarna zal je je opgelucht voelen, zonder de pijn die je binnenin je droeg.

Verander de emotie in leren

Vergeet niet om te zoeken naar de origine van je woede en ontdek wat het je probeert te vertellen. Leren van je emoties is een vorm van groei. Weten hoe je ze kunt beheersen, betekent dat je ze kunt uitdrukken zonder dat je jezelf of iemand anders kwetst. Het veranderen van je woede in leren betekent dat je jezelf van binnen geneest.

Je zal iedere dag leren als je genoeg tijd besteed aan het observeren en herkennen van je emoties. Het is belangrijk dat je leert hoe je ze kunt beheersen en hun oorsprong weet te ontdekken, zodat ze je niet kunnen schaden en ongemak kunnen veroorzaken.

“Als ik zeg emoties beheersen, bedoel ik de echt stressvolle, verlammende emoties. Het voelen van emoties verrijkt het leven.”

-Daniel Coleman-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.