Wat kun je doen als je voelt dat je leven geen zin heeft

Zin geven aan het leven verwijst naar de betekenis die ieder mens geeft aan zijn manier van leven, zijn intenties en zijn doelen. Het varieert van persoon tot persoon, omdat ieder individu een innerlijke reis moet ondernemen om zijn eigen betekenis te vinden.
Wat kun je doen als je voelt dat je leven geen zin heeft
Laura Rodríguez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Rodríguez.

Laatste update: 27 december, 2022

Mijn leven heeft geen doel. Ik voel me stuurloos zonder richting. Ik weet niet wat ik wil, niets motiveert me genoeg, en ik kan mijn levenspad niet vinden.” Het is heel goed mogelijk dat je deze woorden zelf wel eens hebt gedacht. Iedereen heeft wel eens het gevoel dat het leven geen zin heeft.

Existentiële crises zijn onvermijdelijk tijdens bepaalde levensfasen, waarin het vinden van je zin in het leven onmogelijk kan voelen.

Existentiële crises ontstaan over het algemeen door bepaalde pijnlijke situaties, zoals een relatiebreuk, het verlies van een geliefde, een teleurstelling, of het verlies van een baan. Al die situaties die je pijn en wanhoop bezorgen, kunnen zeker een existentiële crisis uitlokken. Terwijl sommige mensen slechts tijdelijk lijden, kunnen andere mensen in een leegte van pijn vallen.

In het midden van een existentiële crisis kun je je ongelooflijk verloren voelen. Je weet misschien niet wie je bent en kijkt met onzekerheid naar de toekomst. “Ik voel me zo verloren dat ik het gevoel heb dat mijn leven geen zin heeft en ik geen uitweg kan vinden.”

Een vrouw met haar hoofd op haar armen en de ogen gesloten

Wat is de zin van het leven?

Veel schrijvers, wetenschappers en filosofen hebben gediscussieerd over de zin van het leven. Niemand heeft echter de rest van de mensheid ervan kunnen overtuigen die van hem als de universele waarheid aan te nemen.

De zin van het leven verwijst naar de betekenis die ieder mens eraan geeft, naar de intenties en doelen die hij persoonlijk voor ogen heeft. Het verschilt van persoon tot persoon, omdat ieder persoon zijn eigen betekenis moet vinden door een innerlijke reis te ondernemen.

Psychiater Viktor Frankl stelde in zijn werk Man’s Search for Meaning dat het leven zin heeft in alle omstandigheden. Als een persoon in staat is om betekenis te vinden in situaties van lijden en tegenspoed, dan kan hij deze overwinnen door zijn tragedies om te zetten in successen.

Voor Frankl bestaat de zin van het leven van ieder mens al en is het alleen maar wachten om gevonden te worden. Ieder mens schrijft zijn eigen verhaal. Ze beslissen hoe ze zich voelen als ze met bepaalde situaties geconfronteerd worden.

Mijn leven heeft geen zin en verdriet neemt de overhand

Op het moment dat je het gevoel hebt dat je leven geen zin heeft, kun je bepaalde emoties ervaren die bij deze toestand horen. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de alarmsignalen die afgaan, want dat zijn symptomen die aangeven dat er iets niet klopt. Het kan ook zijn dat je professionele hulp nodig hebt, want dit kan leiden tot onder andere de volgende problemen:

  • Gevoelens van verdriet. Je kunt je apathisch voelen of verdriet overvalt je zonder dat je precies weet waarom. Sommige mensen denken dat ze geen reden hebben om zich zo te voelen omdat ze een goede baan, familie en vrienden hebben. Toch voelen ze een droefheid die ze niet kunnen verklaren.
  • Je weet niet wie je bent. Dit komt door een gebrek aan bewustzijn over jezelf. Je zou kunnen denken: “Mijn leven heeft geen zin en ik voel me verloren. Ik weet niet wie ik ben of wat ik wil.”
  • Anhedonie. Je verliest interesse in activiteiten die je vroeger leuk vond. Je geniet nergens meer van, en niets lijkt bevredigend. Hierdoor voel je je voortdurend verveeld.
  • Sociaal isolement. Verdriet, gebrek aan interesse en frustratie over de afwezigheid van voldoening in je leven leiden tot een groter sociaal isolement. Je hebt zelfs geen zin om met anderen om te gaan.
Een verdrietige vrouw leunt tegen de muur in een trappenhuis

Wanneer je geconfronteerd wordt met een existentiële crisis, begin dan aan een innerlijke reis

Neem de tijd om in jezelf te kijken door een innerlijke reis te maken. Hier zijn enkele vragen die je jezelf tijdens deze reis zou kunnen stellen:

  • “Moet ik veranderingen in mijn leven aanbrengen?”
  • “Wat voel ik, wat denk ik en wat wil ik?”
  • “Geef ik prioriteit aan mezelf?”
  • “Ben ik wie ik echt wil zijn?”

Het zoeken naar antwoorden op deze vragen kan je leiden op je pad naar zelfkennis. Achter het verlies van je doelgerichtheid in het leven zit waarschijnlijk een laag niveau van zelfkennis over wie je bent en wat je wilt. Het is dus waarschijnlijk nodig dat je je doel vindt en contact maakt met jezelf, waarbij je jezelf de moed en de tijd geeft die je nodig hebt.

Alles kan een mens ontnomen worden, op één ding na: de laatste van de menselijke vrijheden – het kiezen van zijn houding in een gegeven situatie, het kiezen van zijn eigen weg.”

-Viktor Frankl-

Kun je echt een doel en betekenis in je leven vinden als je niet weet wie je bent? Een existentiële leegte is synoniem met een verlies van contact met jezelf, alsof je je losmaakt van je eigen wezen en in plaats daarvan kiest om toeschouwer te zijn.

Wat er gebeurd kan zijn is dat je zo gefocust was op een ander object of persoon dat je geen aandacht besteedde aan wat er in je omging. Dus, als je geconfronteerd wordt met de gedachte “Mijn leven heeft geen betekenis,” kijk dan naar binnen en maak contact met jezelf.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.