Wat kun je doen als je je eenzaam en verdrietig voelt?
Wat kun je doen als je je eenzaam en verdrietig voelt? Romantische kunstenaars zoals Caspar David Friedrich, Heinrich Füssli, en Goya zouden van hun eenzaamheid en melancholie een oefening in contemplatie en inspiratie hebben gemaakt. Zij werden schilders van de kosmische schemering genoemd omdat zij in die uren voor het vallen van de avond een ideaal decor zagen voor hun creaties.
Het is waar dat eenzame mensen vaak magische toevluchtsoorden hebben gevonden om te schuilen, elkaar te ontmoeten en op allerlei manieren te groeien. Op emotioneel, artistiek en spiritueel gebied. Maar moderne tijden zijn anders, en op dit moment is eenzaamheid een stille epidemie die ernstige geestelijke gezondheidsproblemen kan veroorzaken.
In feite voelen veel mensen zich vandaag de dag losgekoppeld van hun omgeving. Deze breuk van wat betekenis, transcendentie en doel geeft aan het menselijk wezen, veroorzaakt lijden. Want in deze snelle wereld zijn er velen die verward blijven en op een punt van stagnatie staan. Zij bekijken alles vanuit een perspectief van verwarring en onbegrip.
Toch is eenzaamheid niet alleen te wijten aan isolement. Het gevoel ontstaat ook wanneer mensen zich niet verbonden voelen met de mensen om hen heen. Dit leidt tot gevoelens van verdriet, frustratie en zelfs angst. Wat kan er in deze omstandigheden worden gedaan?
“Eenzaamheid is iets moois als je iemand hebt om erover te praten.”
Je eenzaam en verdrietig voelen
Zoals we al eerder zeiden, is eenzaamheid tegenwoordig een stille epidemie. Onderzoek (Engelse link), zoals dat uitgevoerd door de King George Medical University in India stelt dat eenzaamheid op zichzelf geen ziekte is, maar het kan wel de trigger zijn voor het verschijnen van geassocieerde kwalen.
Het probleem van eenzaamheid is niet zozeer dat je fysiek geïsoleerd bent van de rest. Eigenlijk definieert dit gevoel een mentale toestand die, op zijn beurt, een complexe emotionele realiteit genereert.
In feite bouwen gevoelens van isolatie vaak op als je je onbegrepen voelt, geen doel hebt en geen betekenis vindt in wat je omringt. Laten we eens kijken wat je kan helpen als je je eenzaam en verdrietig voelt.
1. Geef het een naam: label je emoties
Omgaan met gevoelens van eenzaamheid en verdriet betekent niet dat je op zoek moet naar gezelschap. Sterker nog, het antwoord en de opluchting voor je leegte ligt niet buiten, maar in jezelf. Daarom moet je eerst een naam geven aan wat je voelt. Dit is nodig zodat het een aanwezigheid krijgt.
De Universiteit van Californië heeft een studie (Engelse link) uitgevoerd die ons herinnert aan het belang van emotionele etikettering. Zij beweren dat het onder woorden brengen van wat je voelt, je in staat stelt je probleem zichtbaar te maken. Als gevolg daarvan kan het behandeld worden. Dit is altijd de eerste stap die je moet zetten.
Je moet praten en een naam geven aan wat pijn doet, zodat het minder pijn doet.
Maak de balans op van de relaties die je op dit moment hebt
Je hebt misschien een partner, veel vrienden en familie die je vaak ziet. Het is echter altijd goed om de balans op te maken en jezelf af te vragen hoe die relaties die je bestaan opbouwen, je laten voelen. Maken ze je gelukkig? Steunen ze u?Geven ze zin aan je dagelijks leven of staan ze je dromen in de weg en oordelen ze misschien zelfs over je manier van zijn?
Liefde is niet altijd alles, maar goede liefde wel. Je hebt een genegenheid nodig die je verrijkt, aanmoedigt en je laat zijn. Daarom, als je je eenzaam en verdrietig voelt, is het een goed moment om veel van je sociaal-affectieve banden te heroverwegen. Vraag jezelf af of je bij wie je echt verdient te zijn.
Stel jezelf vragen om erachter te komen wat je nodig hebt
Praten met jezelf is niet gek, het is een effectieve strategie voor je geestelijke gezondheid. Want er zijn momenten dat je op de automatische piloot werkt, de dingen vanzelf laat gebeuren, zonder ooit de controle te nemen. Dan verschijnen angst, verdriet en angst (Engelse link), zonder duidelijke reden. Op dit punt moet je met jezelf praten en jezelf een aantal vragen stellen.
Ben je waar je wilt zijn? Hoe voel je je? Wat zou je kunnen doen om je beter te voelen? Waar sta je nu in je leven en waar wil je terechtkomen?
Vertraag en verminder de stimulatie
Het leven gaat soms zo snel voorbij dat het een waas is. Je gaat maar door als iemand die doelloos een ladder beklimt. Misschien is het tijd om af te stappen en tegen de stroom in te gaan. Om de dingen in een ander tempo te doen. Door het rustiger aan te doen en een ontspannen leven te leiden, kun je je prioriteiten duidelijker stellen.
Kleine veranderingen
Kleine veranderingen (Engelse link) zorgen vaak voor enorme transformaties. In feite beginnen nieuwe levensfasen vaak met een eenvoudige verandering in de routine. Misschien is het bijvoorbeeld tijd om opnieuw te beginnen met die studie die je halverwege hebt opgegeven. Of misschien moet je een vriend bellen die je al een tijdje niet hebt gezien.
Als je op reis gaat, een nieuw boek leest of zelfs een andere route naar je werk neemt, kun je plotseling nieuwe realiteiten waarderen die je je eerder niet had gerealiseerd.
Eenzaamheid en negatief gewaardeerde emoties kunnen vervagen als je nieuwe gewoonten in je leven invoert. Dat komt omdat je vaak gedragingen versterkt die je alleen maar leed brengen. Je moet ze deactiveren.
Je doel verhelderen: de sleutel tot vooruitgang
We leven in een maatschappij waarin we ons steeds eenzamer, verdrietiger en apathischer voelen, ook al zijn we meer verbonden dan ooit tevoren. Als deze verbindingen niet oprecht zijn, val je in een gat vol ontevredenheid en blijf je daar steken. Dit is niet goed. Je moet onthouden wat je zin geeft, wat je motiveert, en wat je redenen geeft om vooruit te gaan.
Je moet je doelen van tijd tot tijd verduidelijken. Dat komt omdat je in de loop van de tijd verandert en je je doelen en doelstellingen moet bijwerken. Verken je innerlijk. Duik in de diepte van je verlangens en ontdek wat je opwindt. Dat zal de sleutel zijn om aan je gevoelens van eenzaamheid te ontsnappen en je zult in staat zijn om met hoop naar de horizon te beginnen kijken.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Tiwari SC. Loneliness: A disease?. Indian J Psychiatry. 2013;55(4):320-322. doi:10.4103/0019-5545.120536
- Torre J, Lieberman M. Putting feelings into words: Affect labeling as implicit emotion regulation. Emotion Review. 2018;10(2):116-124. doi:10.1177/1754073917742706