Wat kun je doen als je jaloers bent?

Wanneer je jaloers bent, wordt je omringd door een vervelend gevoel, dat ongemak of zelfs afwijzing jegens de benijde persoon veroorzaakt. Je kunt echter leren om jaloezie te overwinnen en het in iets positievers voor jezelf te veranderen.
Wat kun je doen als je jaloers bent?
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Redactieteam

Laatste update: 28 november, 2022

Jaloers zijn is een gevoel dat de wens uitdrukt om als een ander te zijn of te hebben wat hij bezit. Het wordt vaak uitgedrukt door gevoelens van afwijzing, verwijt en kritiek op de benijde persoon.

Je zou kunnen zeggen dat wanneer je jaloers bent, je een negatieve houding aanneemt ten opzichte van de benijde persoon of situatie. In werkelijkheid is het diepe gevoel dat je afgunst veroorzaakt echter de aantrekkingskracht van wat de ander bezit en jij niet.

Waarom ben je jaloers?

Afgunst voelen brengt je in een situatie van minachting voor jezelf. In feite gaat het om het hebben van een onvoldoende zelfbeeld.

Als je zelfrespect laag is, voel je je niet in staat om te krijgen wat je wilt en voel je je niet tevreden met wie je bent. Tegelijkertijd kun je niet veranderen om te worden wie je wilt zijn.

Jaloerse vrouw

Om deze reden, wanneer je mensen ontmoet die hebben wat je wilt en je ziet geen mogelijkheid om het voor jezelf te bereiken, roept dit gevoelens bij je op. Dit zijn gevoelens van woede, frustratie en ontevredenheid die je voelt tegenover jezelf. Ze manifesteren zich echter in de vorm van afwijzing, kritiek en verwijten aan de persoon die je benijdt.

“Je kunt niet jaloers en gelukkig tegelijk zijn.”

-Frank Tyger-

In 2017 verklaarde Albero Acosta, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Granada, dat wanneer we jaloers zijn “we verlangen naar iets dat een ander heeft en we geloven dat het oneerlijk is dat die persoon het heeft en wij niet.”

Hij voegde eraan toe dat de obsessieve en zelfdestructieve aard van afgunst de jaloerse persoon veel kan laten lijden en “hun goede deugden of hun prachtige persoonlijke kwaliteiten of hun goede situatie niet beseffen.”

Wat kun je leren van jaloezie?

Om van jaloezie te leren, moet je weten hoe je het kunt identificeren. Dan herken je de ontevredenheid die je over jezelf voelt. Van daaruit kun je overwegen om te veranderen. Je kunt zoeken naar dat verloren gevoel van voldoening, meer over jezelf te weten komen en je verborgen vermogens ontdekken.

“Afgunst is de kunst om de zegeningen van de ander te tellen in plaats van die van jezelf.”

-Harold Coffin

Je moet proberen je gevoelens van afgunst te kanaliseren naar gevoelens van bewondering. Dit gevoel stelt je in staat om van anderen te leren, door hun positieve en moedige houding te observeren die hen heeft gebracht waar ze willen zijn.

Anderen bewonderen betekent dat je stopt met jezelf negatief met hen te vergelijken. In plaats daarvan herken je hun deugden, talenten of capaciteiten.

Bovendien stelt bewondering je in staat om je goed over jezelf te voelen en jezelf te behandelen met een houding van zelfverbetering en persoonlijke groei, met als doel de plaatsen te bereiken die de mensen die je benijdde al hebben bereikt. Daarnaast herken je in jezelf alle vaardigheden en capaciteiten die nodig zijn om jezelf te verbeteren en te leren.

“In de mens zijn er meer dingen die bewondering waard zijn dan minachting.”

Albert Camus

In de boeddhistische psychologie is een van de middelen om afgunst te bestrijden, zich te verheugen in het succes van anderen. Dus, in plaats van je gefrustreerd en boos te voelen, zal leren om oprecht gelukkig te zijn voor anderen je een hoger niveau van geluk brengen.

In het boeddhisme is de opvatting van liefde geluk wensen en geluk brengen aan alle wezens. Het laatste wetenschappelijke onderzoek toont trouwens aan dat mediteren op liefde je geluksniveau verhoogt.

Lama Rinchen, een boeddhistische meester, somt enkele voordelen van liefdevolle vriendelijkheidsmeditatie op en beweert dat:

  • Verhoogt de tevredenheid met het leven.
  • Vermindert zelfkritiek.
  • Stimuleert sociale verbinding.
  • Kweekt zorg voor de behoeften van anderen.
  • Verhoogt positieve emoties.

Je leven projecteren

Bewondering kan persoonlijke projectie door anderen betekenen. Het is een houding die je in staat stelt verder te dromen dan je alleen zou kunnen. De observatie en erkenning van de prestaties van anderen kan namelijk je persoonlijke motivatie vergroten om verder te gaan, jezelf te verbeteren en te blijven groeien.

Je leven projecteren is noodzakelijk. Om dit te vervullen, moet je op zoek naar rolmodellen. Mensen die je kunt bewonderen en die hun dromen en verlangens al hebben weten te verwezenlijken. Op deze manier kun je hun voorbeeld volgen en aan de slag gaan naar de beste versie van jou.

Werknemers applaudisseren voor hun baas

Met bewondering bereik je een harmonieus evenwicht met anderen. Omdat je hun prestaties en deugden toegeeft en erkent, en interesse toont om van en met hen te leren.

“Niets is meer bewondering waard in een nobele man dan te weten hoe de deugden van anderen te accepteren en te imiteren.”

-Confucius-

Veranderingen maken

Om te kunnen bewonderen, moet je je ongetwijfeld op je gemak voelen bij jezelf. Je moet ook je vaardigheden en je houding om te leren erkennen. Je moet je een persoon voelen die in staat is om te projecteren en te dromen, en natuurlijk om te komen waar je wilt zijn.

Zoek uit waar de persoon die je bewondert in zijn leven is beland. Dan kun je hun voorbeeld volgen en worden wie je wilt zijn en bereiken wat je wilt.

Kortom, als je jezelf niet mag en je wilt veranderen en je wilt laten inspireren door de mensen die je bewondert, moet je eerst je mogelijkheden voor verandering herkennen. Vervolgens kun je die verandering die je wilt in jezelf projecteren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Salovey, P. (Ed.). (1991). The psychology of jealousy and envy. Guilford Press.
  • Quintanilla, L. y de López, KJ (2013). El nicho de la envidia: conceptualización, estrategias de afrontamiento y ontogénesis de la envidia en la psicología cultural. Cultura y Psicología , 19 (1), 76–94. https://doi.org/10.1177/1354067X12464980
  • Howell, J. L., Collisson, B., & King, K. M. (2014). Physics envy: Psychologists’ perceptions of psychology and agreement about core concepts. Teaching of Psychology41(4), 330-334.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.